Hlavní obsah

V Dobříši chystají první rybí festival. Představí se i známí kuchařští mistři

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapr, štika, candát, sumec, ale i pstruh, amur či siven. O tom, že české rybníkářství není pouze o kaprovi a jeho smažené podobě na štědrovečerním stole, vědí své provozovatelé dobříšských sádek. V sobotu 18. dubna chystají jednodenní gastronomický festival, kde o tom přesvědčí i širokou veřejnost.

Foto: www.lesyzbiroh.cz

Téměř všechny druhy ryb, které na sádkách v Dobříši chovají, si účastníci sobotní akce budou moci také zakoupit.

Článek

Dobříšské sádky byly vybudovány v minulém století a po mnoho let je provozoval národní podnik Státní rybářství. Po restitucích byly sádky v devadesátých letech vráceny do vlastnictví Ing. Jerome Colloredo-Mannsfelda, který zde v minulých třech letech provedl rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci.

Součástí dnešních sádek je tak i podniková prodejna s celoročním prodejem živých ryb a polotovarů ke kuchařskému využití.

„Moderní zrekonstruovaný areál našich sádek si mohou prohlédnout návštěvníci prvního dobříšského rybího festivalu. Nabídneme jim také nové informace o zpracování ryb jakožto velmi zdravého a chutného masa, které má mít pevné místo v našem jídelníčku po celý rok,“ uvedl ředitel společnosti Colloredo-Mannsfeld s r.o. Michal Pernica.

Téměř všechny druhy ryb, které na sádkách v Dobříši chovají, si účastníci sobotní akce budou moci také zakoupit.

Ryby patří na sádky

K iniciování prvního rybího festivalu přiměly pořadatele mimo jiné pozitivní ohlasy na tradiční letní akci Rybí hody, která se pravidelně koná na zámku Dobříš.

„Rybí hody se budou konat i nadále. Na druhou stranu si ale říkáme, že ryby patří primárně na sádky, a ne na zámek. Na rybím festivalu představíme ukázky vlastní produkce a veřejnost seznámíme také s fungováním rybniční správy,“ sdělil Pernica.

Zvány jsou podle jeho slov celé rodiny s dětmi, pro které je připraven doprovodný zábavný program jako malování na obličej či dětský ráj s prolézačkami, hry a atrakce.

„U rodičů s dětmi navíc vidíme největší potenciál v častějším začlenění sladkovodní ryby do jídelníčku. Na akci sami uvidí, a také okusí, že dobře udělaná ryba může směle konkurovat i oblíbeným, ale ne zcela zdravým jídlům z fast foodu,“ řekl ředitel C-M spol. s r.o.

O tom, jak správně, snadno a chutně rybí maso zpracovat, seznámí účastníky festivalu přední osobnosti české „kuchařské scény“. Hlavními hvězdami celodenního programu budou dva kuchaři, Radek Šubrt známý z televizního pořadu Master Chef, a Václav Čermák, spolupracovník Zdeňka Pohlreicha. Návštěvníkům názorně předvedou techniky filetování, grilování či uzení ryb. Všechny rybí pokrmy budou návštěvníci moci ochutnat.

Představí se i další regionální firmy

Kromě kuchařů a rybářů se v programu představí také zástupci dalších regionálních firem zaměřených na gastronomii, podle Michala Pernici představí svoje produkty například domácí pivovary nebo řezníci. Místní restaurace pak svedou soutěžní klání o nejlepší menu z ryb.

„Mysleli jsme na všechny, tak snad si každý přijde na své. Melodický nádech celodenní rybí akci dodá navíc hudební skupina Rhytmic,“ dodal Michal Pernica.  

První rybí festival se v prostorách sádek Dobříš koná 18. dubna od 10 do 18 hodin. Vstupné činí 10 korun, děti mají vstup zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám