Článek
Dobříšské sádky byly vybudovány v minulém století a po mnoho let je provozoval národní podnik Státní rybářství. Po restitucích byly sádky v devadesátých letech vráceny do vlastnictví Ing. Jerome Colloredo-Mannsfelda, který zde v minulých třech letech provedl rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci.
Součástí dnešních sádek je tak i podniková prodejna s celoročním prodejem živých ryb a polotovarů ke kuchařskému využití.
„Moderní zrekonstruovaný areál našich sádek si mohou prohlédnout návštěvníci prvního dobříšského rybího festivalu. Nabídneme jim také nové informace o zpracování ryb jakožto velmi zdravého a chutného masa, které má mít pevné místo v našem jídelníčku po celý rok,“ uvedl ředitel společnosti Colloredo-Mannsfeld s r.o. Michal Pernica.
Téměř všechny druhy ryb, které na sádkách v Dobříši chovají, si účastníci sobotní akce budou moci také zakoupit.
Ryby patří na sádky
K iniciování prvního rybího festivalu přiměly pořadatele mimo jiné pozitivní ohlasy na tradiční letní akci Rybí hody, která se pravidelně koná na zámku Dobříš.
„Rybí hody se budou konat i nadále. Na druhou stranu si ale říkáme, že ryby patří primárně na sádky, a ne na zámek. Na rybím festivalu představíme ukázky vlastní produkce a veřejnost seznámíme také s fungováním rybniční správy,“ sdělil Pernica.
Zvány jsou podle jeho slov celé rodiny s dětmi, pro které je připraven doprovodný zábavný program jako malování na obličej či dětský ráj s prolézačkami, hry a atrakce.
„U rodičů s dětmi navíc vidíme největší potenciál v častějším začlenění sladkovodní ryby do jídelníčku. Na akci sami uvidí, a také okusí, že dobře udělaná ryba může směle konkurovat i oblíbeným, ale ne zcela zdravým jídlům z fast foodu,“ řekl ředitel C-M spol. s r.o.
O tom, jak správně, snadno a chutně rybí maso zpracovat, seznámí účastníky festivalu přední osobnosti české „kuchařské scény“. Hlavními hvězdami celodenního programu budou dva kuchaři, Radek Šubrt známý z televizního pořadu Master Chef, a Václav Čermák, spolupracovník Zdeňka Pohlreicha. Návštěvníkům názorně předvedou techniky filetování, grilování či uzení ryb. Všechny rybí pokrmy budou návštěvníci moci ochutnat.
Představí se i další regionální firmy
Kromě kuchařů a rybářů se v programu představí také zástupci dalších regionálních firem zaměřených na gastronomii, podle Michala Pernici představí svoje produkty například domácí pivovary nebo řezníci. Místní restaurace pak svedou soutěžní klání o nejlepší menu z ryb.
„Mysleli jsme na všechny, tak snad si každý přijde na své. Melodický nádech celodenní rybí akci dodá navíc hudební skupina Rhytmic,“ dodal Michal Pernica.
První rybí festival se v prostorách sádek Dobříš koná 18. dubna od 10 do 18 hodin. Vstupné činí 10 korun, děti mají vstup zdarma.