Hlavní obsah

Předzámčí v Mníšku se promění v historické bojiště

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkolepou podívanou a den plný zážitků chystá zámek Mníšek pod Brdy na úterý 5. července. Historická bitva, sokolník, střelba z luků a kuší, jízda na koních, historické tržiště a celodenní vystoupení čtrnácti skupin historického šermu. Vítejte v 17. století.

Foto: Jana Digrinová

Život ve vojenském táboře v 17. století.

Článek

„Program bude zahájen  v zámecké zahradě, kde od 11.00 do 17.00 budou téměř nepřetržitě probíhat šermířská a taneční vystoupení. Mezi jinými tu potkáte zřejmě v Čechám jedinou dámskou šermířskou skupinu Reginleif z Černošic a tanečnice ze skupiny Animato. Okolo 16. hodiny budete mít jedinečnou možnost vidět vystoupení legendární skupiny historického šermu Burdýři z Prahy,  která již několik let vystupuje pouze v zahraničí,“ upřesnil program hlavní organizátor bitvy Josef Kutílek.

Samotná bitva se chystá na 18. hodinu v předzámčí. Děj se odehrává v roce 1639, kdy byl zámek na Mníšku skutečně vypálen švédskými vojsky generála Banéra. 

"Náš příběh je zcela vymyšlen,  všechny postavy jsou smyšlené. Bitva o zámek v našem podání je fiktivní předehrou k událostem, které se staly v Praze v roce 1648 a vyvrcholily hrdinskou obrannou Prahy proti mnohonásobné přesile  švédských vojsk. Tuto  událost osobně považuji ze jedno ze světlých míst naší národní historie,“ říká Josef Kutílek.

Ani samotný zámek nezůstane pozadu. Prohlídky pro děti i dospělé začínají od 10.00 hodin. Každý návštěvník uvidí zdarma výstavu panenek v historických kostýmech. Ve výtvarném ateliéru budeme malovat na hrnečky - třeba obrázek zámku.

Navštívit zámek můžete výjimečně i v pondělí 4. července od 10.00 do 17.00 hodin. Přijďte se bavit, odpočívat i dobře se najíst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám