Hlavní obsah

Hluboká má vzor v anglickém Windsoru

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílá jako svatební dort, jako koruna se tyčí na skalním výběžku nad řekou Vltavou. Hluboká. Do povědomí vešla i po natáčení filmu Pyšná princezna. Nejkrásnější z českých zámků, členitý objekt plný věží a cimbuří, zasazený v nádherném anglickém parku působí dojmem středověku, je ale poměrně mladý.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Závišova poprava

Původně strážní hrad zřejmě nechal zbudovat Václav I. Hrad se jmenoval, podle písemného dokladu z roku 1285, Wroburch nebo Frohnburg, tedy něco jako vládcův hrad.

Čeští králové, například Karel IV. nebo Zikmund, ho dávali do zástavy, aby ho později zase vykoupili. Vsunut v rožmberském panství byl hrad tomuto rodu trnem v oku. Ironií osudu se stalo, že Hluboká byla podvakráte v držení pánů z růže. Do dějin vešla hlavně poprava Záviše z Falkenštejna, milence Kunhuty, královny vdovy po Přemyslu  Otakarovi II.

Hlubokou spravoval Závišův mladší bratr Vítek, který nechtěl hrad vydat vojskům Přemyslova levobočka opavskému vévodovi Mikuláši. Ostatní rožmberské hrady předtím kapitulovaly, Vítek se rozmýšlel. Mikuláš Záviše nechal nemilosrdně stít na louce před hradem. Dlouho kolovala legenda, že byl popraven prknem, v kronice Přibíka z Pulkavy se hovoří o popravčím meči plknu, nebo plaknu. Zkomolením z toho vzniklo nesmyslné prkno. Když se hlava dokoulela, brány se otevřely.

Pobělohorská doba prošla i hlubockým panstvím, majitelé se několikrát měnili. Roku 1661 zaplatil za Hlubokou Jan Adolf I. ze Schwarzenberga 358 000 zlatých. Krkavce, klovající Turkovi oči z hlavy, část rodového znaku, najdete na Hluboké na mnoha místech.

O podobu Hluboké, v jaké si ji nyní prohlížíme, se zasloužil Jan Adolf II. Jako zástupce domu habsburského se zúčastnil korunovace královny Viktorie na britský trůn. Návštěva Anglie a tudorovská gotika ohromili nejen jeho, ale také jeho ženu Eleonoru, zvanou Lori.

Hlubokou nedáme!

Posledním majitelem zámku byl JUDr. Adolf ze Schwarzenbergu, vášnivý lovec a cestovatel. Jeho trofejemi se nyní pyšní stát, jenž zrekvíroval rodu hlubocké panství.

Adolf po vypuknutí války odešel do zahraničí, po válce zámek a panství bylo zestátněno, z bývalé jízdárny je vybudována od roku 1956 Alšova Jihočeská galerie s jedinečnými exponáty.

Stát se „svého“ majetku nehodlá v žádném případě vzdát. O navrácení majetku žádá rod marně od revoluce. V nedalekém zámečku Ohrada je rybářské a lovecké muzeum, u objektu zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám