Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na závod

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí říjnový víkend nabídne rozmanitou plejádu akcí. Jedlíci budou moci ochutnat polévky z nejrůznějších koutů světa, dýňové či rybí dobroty nebo víno a medovinu. Koná se také několik výstav, v Plzni třeba ke třicetiletému výročí sametové revoluce, v Jablonci zase o bižuterii, která dobyla Indii. Sportovci mohou zase na závody na Moravě.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Na polévku

Domácí i zahraniční polévky provoní v sobotu Smíchovskou náplavku. Koná se na ní podzimní verze festivalu Polívkování, kde nebudou opomenuty české vývary, bramboračka, kulajda nebo dršťková.

Pokud dáváte ale přednost spíše chutím ze zahraničí, těšit se můžete na pho, gazpacho nebo slavnou marseillskou rybí polévku bouillabaisse. Opomenuto nebude ani sladké v podobě koláčů, buchet a dalších dobrot. Více najdete zde.

Čokoládový festival

V Galerii Harfa se od pátku do neděle koná festival hříšných chutí. Hlavní role sehraje čokoláda a všemožné dobroty z ní. Kromě degustací se můžete těšit také na ukázky vaření s čokoládou, výstavu o její historii, workshop nebo kulturní vystoupení. Další informace o akci naleznete zde.

Designblok

Od čtvrtka se na Výstavišti v Holešovicích koná tradiční přehlídka autorské tvorby a designu Designblok. Kromě množství výstavních stánků se mohou návštěvníci těšit na řadu přednášek, workshopů a další doprovodný program.

Nebudou chybět diskuse s profesionály z oboru, ať už designéry nebo architekty. Více informací zde.

Kam o víkendu s dětmi: Zkuste si práci archeologa nebo ruční práce

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Na dýňové dobroty

S podzimem jsou neodmyslitelně spjaty dýně. Na dobroty z této zeleniny můžete vyrazit do Máslovic, kde je připraven program pro všechny věkové kategorie. Dýně se budou také vyřezávat, připravena je soutěž jedlíků v pojídání specialit a mnoho dalšího. Další informace najdete zde.

Keltský svátek

Přijďte strávit podzimní odpoledne ve společnosti Keltů. Navštivte zámek Nižbor, kde se uskuteční slavnost Samhain. Ta není pouze zakončením turistické sezony, ale také oslavou keltského Nového roku.

Dospělí se mohou těšit na tematický kulturní program, zejména hudební. Ke zhlédnutí bude také nová podoba stále expozice a další. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Festival vína

Kolem víkendu se v Českém Krumlově koná festival vína, kde budou k ochutnání výrobky od tuzemských i zahraničních producentů, včetně Svatomartinských vín.

Nebude se ovšem jen pít, ale také jíst. Na výběr budou nejvybranější gastronomické speciality. Součástí akce bude také slavnostní příjezd sv. Martina a další doprovodný program. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

30 let svobody

V listopadu se bude slavit třicetileté výročí od sametové revoluce. Připomeňte si poslední fázi normalizačního období Československa během výstavy, která ve čtvrtek startuje v Západočeském muzeu v Plzni. Prostřednictvím dobových artefaktů, dokumentů, plakátů či fotografií proniknete do života v socialismu a také k jeho revolučnímu závěru. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Komiks na zámku

Máte rádi komiksy? Až do konce října můžete na zámku Kynžvart zhlédnout jedinečnou výstavu soudobé komiksové tvorby, která vzniká díky několika iniciativám. Prohlédnout si můžete například dějepravné dílo, jež je zasazeno také do doby knížete Metternicha, někdejšího majitele zámku. Další informace zde.

Ústecký kraj

Podzim na vesnici

Jak trávili podzim naši předci žijící na vesnici se můžete dozvědět během dvoudenní akce ve skanzenu v Zubrnicích. Návštěvníci všeho věku si mohou vyzkoušet například, jak se drží cep nebo čistí zrno od plev na fukaru.

K vidění a vyzkoušení budou i další činnosti, které souvisí s podzimem a přípravami na zimu. Chybět nebudou ukázky zemědělské techniky. A samozřejmě ani lidové dobroty, jako jsou buchty nebo slané i sladké placky. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Bižuterie v Indii

Poznejte jednu z nevšedních kapitol v dějinách české bižuterie. Navštivte v Jablonci nad Nisou výstavu Cesta do Indie, která připomíná období, kdy koncem 19. století začala místní bižuterie dobývat trhy koloniální Indie. Seznamte se s výrobky, které si tam našly místo a ženy je s nadšením kupovaly. V expozici zhlédnete šperky, ale také ukázky výrobků japonské i čínské konkurence. Více zde.

Královéhradecký kraj

Prohlídky zámku

Vyrazte o víkendu na zámek Opočno. Během prohlídek budete moci tentokrát nahlédnout do běžně nepřístupných míst zejména jižního křídla. Podíváte se například do bývalé zámecké kuchyně, kde se dochovala i část technického vybavení. Dále to budou stříbrnice, francouzská knihovna nebo chodba, která zámek spojuje s letohrádkem. Prohlídku je nutné si rezervovat. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Rybí jarmark

Máte rádi ryby? V tom případě vyrazte v sobotu do Chrudimi, kde se bude s rybami hodovat, je totiž doba výlovu rybníků. Ochutnat budete moci rybí polévky, smaženého kapra či grilovaného pstruha. Čerstvé úlovky si také budete moci koupit domů. Součástí akce je rovněž doprovodný program. Co nabídne, zjistíte zde.

Vysočina

Med a víno

Od pátku do soboty večer se bude v Novém Městě na Moravě konat festival oslavující med a víno. Čekají vás prezentace vinařů a následné degustace. Ochutnávat se ale bude samozřejmě i med nebo medovina a další produkty.

Akci doplní jarmark, kde seženete mimo jiné sýry, masné výrobky, džemy, bylinky a mnoho dalšího. Připraven je také hudební program, zahraje třeba Banjo Band Ivana Mládka. Více zde.

Jihomoravský kraj

Gulášový festival

Guláš je jídlem, které existuje v desítkách variant. Tu nejoblíbenější se můžete pokusit najít během Pálavského Gulášfestu, kde ochutnáte jelení, dančí, kozí nebo mexický guláš. Kromě toho se bude také pít. K ochutnání budou mladá vína. Připravena je soutěž jedlíků a také živá hudební vystoupení. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Noční závod

Běháte rádi, ale spíš, než o vrcholové výkony vám jde o radost z pohybu? V tom případě se zúčastněte zážitkového nočního závodu Night Run v Olomouci. Vybrat si můžete buď z delší desetikilometrové trasy, nebo kratší pětikilometrové v rámci charitativního Avon běhu. Vyrazit můžete také na společnou rozcvičku, hlavní závod začíná v půl osmé večer. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Běh po kopcích

V sobotu se bude ve Velkých Karlovicích konat závěrečný závod Valachy Tour, který je určen spíše zdatnějším běžcům. Obě jeho trasy, delší na 12 kilometrů a kratší na 6,5 km, jsou totiž vedeny údolím a dále po hřebenech, odkud se účastníkům naskytne hezký výhled. Závodníci se mohou následně zahřát v termálních bazénech nedalekého relaxačního centra. Podrobnosti o závodu najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Komentovaná prohlídka

Poznejte blíže historii Frýdku-Místku. Vydejte se v sobotu na komentovanou prohlídku po místních hřbitově a seznamte se s dosud neslyšenými příběhy. Vydejte se skrze ně do minulosti a poznejte, jak se místo měnilo v průběhu času. Na kolik vyšel v minulosti pohřeb a proč se k hrobům dávaly zvonečky? Na to vše odpoví průvodkyně. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám