Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte dobroty z jahod, poznejte Japonsko

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První červnový víkend se ponese mimo jiné ve znamení gastronomie. Objevte chutě Itálie, Japonska či Řecka. Do Litoměřic můžete vyrazit na sladké Jahodové slavnosti, v Olomouci se uskuteční Garden Food Festival se Zdeňkem Pohlreichem. V Praze bude velkou událostí Hasičská fontána, velkolepá show bezmála tisícovky hasičů.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Jahodové slavnosti do Litoměřic. Ilustrační foto

Článek
Praha

Chuť Itálie

Rajčata, bazalka, těstoviny. Nejen tyto tradiční 'chutě Itálie' budete moci ochutnat na stejnojmenné akci, která se v sobotu uskuteční v zahradách Anežského kláštera. Kromě tradičních delikates a dobrot nebude chybět ani káva nebo víno. V rámci degustací se můžete těšit na přednášky someliérů či baristů, vyprávění o módě či cestovatelské tipy. Vstup je zdarma. Více najdete zde.

Sousedské slavnosti

V sobotu ožije okolí Mánesova mostu kulturou. Celodenní akce nabídne hudební, divadelní i literární program, vystoupí třeba Mydy Rabycad, Thom Artway či Ondřej Ruml. Literární část nabídne například komiksový workshop, proběhnou diskuze a debaty a mnoho dalšího. Jelikož je akce oslavou Česko-německého fondu budoucnosti, budete moci ochutnat také gastronomické speciality obou zemí. Více zde.

Hasičská fontána

V sobotu se do Prahy sjede bezmála tisícovka hasičů z celého Česka, aby za tónů Smetanovy Mé vlasti vytvořili největší hasičskou vodní fontánu na světě. Unikátní show začne ve 22:00 hodin a bude možné ji sledovat z Rašínova či Hořejšího nábřeží nebo Palackého či Jiráskova mostu. Akce se navíc ponese ve znamení stoletého výročí vzniku Československa. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Na jídlo do Příbrami

V Příbrami se v neděli uskuteční druhý ročník Food Festivalu. Konat se bude na Dvořákově nábřeží a zúčastní se ho kolem 12 restaurací z regionu, které budou se svými pokrmy soutěžit o nejlepší restauraci. Těšit se proto můžete na pestrou nabídku jídel a specialit, čokoládu i zmrzlinu. Vstupné je za 50 korun. Více informací najdete na facebookových stránkách.

Japonský den

Po celý víkend se bude v botanické zahradě v Průhonicích a přilehlém zámeckém parku konat Japonský den. Seznámíte se na něm s kulturou země vycházejícího slunce a nepůjde zdaleka jen o bonsaje. Vyzkoušíte si i lukostřelbu, skládání origami, oblékání kimona nebo malbu tuší. Chybět nebude ani ochutnávka tradičních specialit, japonského cukroví wagashi nebo čaje matcha. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Půlmaraton v Českých Budějovicích

Vyrazte se proběhnout na českobudějovickou zastávku putovního půlmaratonu RunCzech. Uskuteční se v sobotu a půjde už o pátý ročník, který se v historických kulisách jihočeské metropole uskuteční. Startuje se z náměstí Přemysla Otakara II., 21 kilometrů dlouhá trasa povede kolem nejhezčích scenérií. Registrovat se stále můžete zde.

Plzeňský kraj

Japonský víkend

Poznat japonskou kulturu můžete o víkendu i na zámku v Merklíně u Přeštic. Akce nabídne například aukci bonsají, ukázky aranžování květin, techniku kaligrafie nebo aikido, karate či workshop meditace. Kromě toho se uskuteční přednášky na téma reflexní terapie, tradiční čínské medicíny nebo zpracování bylin. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Tvůrčí dílna

Máte pocit, že jsou tvořivé dílny jen pro děti? Pak zkuste navštívit dílnu v Hroznatově akademii v Teplé, kde si budete moci v sobotu vyzkoušet výrobu plstěných šperků z ovčí vlny. Pod vedeném zkušené lektorky si vyrobíte třeba náušnice, náhrdelník či brož. Vstupné činí 150 korun, materiál na tvorbu je v ceně. Místo si předem rezervujte. Více zde.

Ústecký kraj

Jahodové slavnosti

Litoměřické výstaviště Zahrada Čech bude o víkendu hostit Jahodové slavnosti. Akci by si neměli nechat ujít žádní milovníci červeného letního ovoce, protože ho dostanou ve všech formách, od jahodových zmrzlin, přes marmelády, až po alkoholické jahodové drinky a další pochutiny. Paralelně proběhnou na výstavišti další tři akce zaměřené na jídlo. Více zde.

Liberecký kraj

Prohlídka krytu

Jako každou první sobotu v měsíci, i tuto proběhne prohlídka největšího libereckého krytu civilní ochrany v Lucemburské ulici. Návštěvníci si mohou prohlédnout například původní vybavení plně funkční strojovny nebo se blíže seznámit s tím, jak vypadal život, když byly kryty běžnou součástí života. Ke zhlédnutí jsou dobové exponáty a dokumenty. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Přehlídka tanků

Pokud jste nadšenci do vojenské techniky, vyrazte v sobotu k pěchotnímu srubu NS-82-Březinka u Náchoda. Uskuteční se zde ukázka výcviku a přehlídka obrněné techniky československých legií z 20. a 30. let. V rámci akce se představí třeba obrněné automobily nebo lehké tanky. Těšit se můžete také na vojenské tábořiště s exponáty výzbroje a výstroje. Více zde.

Pardubický kraj

Aviatická pouť

Víkend bude na pardubickém letišti patřit již 28. ročníku Aviatické pouti. Představí se na ní opět řada historických letounů. Představení na zemi i ve vzduchu doplní celá řada pyrotechnických efektů nebo komparz v dobových kostýmech. Letošním tématem bude jak jinak než 100 let od vzniku Československa, připravena bude i scéna z první světové války a mnoho dalšího. Další informace najdete zde.

Vysočina

Pyšná princezna v Telči

Na zámku v Telči se až do konce srpna koná výstava zasvěcená kultovní české pohádce Pyšná princezna. Ta letos oslaví 65 let od natočení. V expozici najdete zajímavosti z natáčení filmu, kostýmy postav, stylizované dekorace a mnoho dalšího. Více zde.

Jihomoravský kraj

Řecká sobota

Máte rádi Řecko, ale letos se do této země z různých důvodů nedostanete? Pak vyrazte v sobotu alespoň na hrad Veveří, kde se blíže seznámíte s kulturou tohoto balkánského státu. Program bude kulturní, historický, ale i gastronomický. Ochutnáte tak nejrůznější řecké speciality, budete se moci zapojit do workshopu řeckých tanců, vyslechnete si i hudební vystoupení. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Zahradní festival

Za dobrým jídlem vyrazte o víkendu do Olomouce. Ve Smetanových sadech se uskuteční čtvrtý ročník Garden Food Festivalu, který nabídne nespočet dobrot od předních českých kuchařů. Těšit se můžete například na Zdeňka Pohlreicha a jeho kuchařskou show, dále třeba na Pavla Sapíka nebo Jana Punčocháře. Z jídel budete moci ochutnat třeba i hmyz, lanýže či foie gras. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Historické dny

Přeneste se do středověku, přihlížejte rytířským turnajům a šermířským soubojům. O víkendu se na tvrzi Kurovice uskuteční další ročník Historických dnů, které kromě zábavního programu nabídnou i odborné přednášky, ukázky historických řemesel a mnoho dalšího. Za pozornost stojí i samotná památka, na níž jsou dobře zřetelná jednotlivá historická období. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Šostýnská Venuše

Pokud jste fanoušky tance, vyrazte do Kopřivnice na festival Šostýnská Venuše, který nabídne rozmanitá taneční vystoupení různých stylů od flamenca, orientu, latiny, až po burlesku či folklórní valašské tance. Konat se budou ale i různé workshopy za účasti významných hostů, třeba mexického tanečního mistra Manuela Garcíi. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám