Hlavní obsah

Tipy na víkend: Převlékněte se za filmovou hvězdu, vyrazte na fašank

Novinky, kčt

Vrcholí plesová sezóna - netradičního bálu ve filmovém stylu se můžete o víkendu zúčastnit v Liberci. Ochutnat zabijačkové dobroty a převléknout se za tradiční masku můžete na masopustních veselicích, kterým se na Moravě říká fašank nebo ostatky – navštívit je můžete třeba v Hrčavě blízko Jablunkova, ve Valticích nebo ve Vsetíně.

Foto: Profimedia.cz

Zatancujte si na filmovém plese v Liberci. Ilustrační foto

Článek
Praha

Žižkovský masopust

Jedna z nejstarších akcí svého druhu v hlavním městě začíná v sobotu na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde na návštěvníky čekají masopustní trhy, zabijačkové dobroty nebo koncert kapely Pískomil se vrací. V neděli odpoledne provede průvodce zájemce na procházce Prahou, vpodvečer vystoupí v hotelu Olšanka Jitka Zelenková. Kino Aero bude promítat film Lichožrouti i Po strništi bos.

Valentýnská ochutnávka čokolády

Na valentýnskou degustaci čokolády zve tuto sobotu Chefshop v holešovické tržnici. Ochutnáte třeba ručně vyráběnou čokoládu nebo sladké výrobky značky Callebaut, které se řadí mezi nejkvalitnější na světě. Těšit se můžete i na čokoládovou fontánu s ovocem nebo horkou čokoládu. Podrobnosti zde.

Masopustní veselí

V sobotu odpoledne před hostincem U Černého vola na Loretánském náměstí startuje letošní Malostranské masopustní veselí. Na programu bude veselice s průvodem masek, který doprovodí Pražský pouťový orchestr. Na Kampě zahrají skupiny Lovesong Orchestra či Romano Trajo a dočkáte se zde i zabijačky. Více informací zde.

Středočeský kraj

Poberounský masopust

Přibližně stovka maškar, zabijačkové pochoutky, lokální pivo Bobr nebo jízdy na koních – to vše vás čeká na Poberounském masopustu, který se koná tuto sobotu v Zadní Třebani. Na jevišti zahraje staropražská kapela Třehusk, vystoupí dětský taneční sbor Klíček nebo řevničtí ochotníci s masopustní fraškou. Další informace zde.

Masopust ve skanzenu

Udělejte si v neděli výlet do Kouřimi nedaleko Kolína. Zdejší skanzen pořádá obchůzku masopustních maškar v podání národopisného souboru Kohoutek. Dozvíte se něco o lidových tradicích, ochutnáte zabijačkové pochoutky nebo koblihy a zkusíte si vyrobit vozembouchy či laufrovské klobouky. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Lyžařský závod

Otevřený závod pro všechny začínající lyžaře s názvem Kramolínský obřák pořádá tuto sobotu a neděli skiareál Lipno. Nejmladší lyžařské naděje se zde musí „poprat“ s prvními závodními zkušenostmi, při nichž budou soutěžit o zajímavé ceny. Kromě toho je čeká dodatečná tombola i následný tréninkový den. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Masopustní veselí

I v Radnicích nedaleko Rokycan se tuto sobotu můžete zúčastnit masopustního veselí. Ráno se otevřou trhy, na nichž budete moci zakoupit ovárek, cukrovinky nebo pivo ze zdejšího minipivovaru, bude i zabijačka. Odpoledne se koná průvod masek městem a večer maškarní merenda v sokolovně, kde bude zvoleno 10 nejlepších masek a vyhlášena tombola. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Krušnohorský masopust

Zamiřte v sobotu do Hroznětína blízko Ostrova. Na zdejším masopustním veselí vás čeká bohatý program – dopoledne vyjde maškarní průvod s folklorní kapelou, který se zastaví u kostela. Tam se přivítá s majitelem ostrovského panství a pohřbí basu. Odpoledne vystoupí taneční soubory i dechové kapely, zájemci budou moci ochutnat zabijačkové speciality. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Čokoládový festival

Festival čokolády bude hostit obchodní centrum Galerie Teplice, a to od pátku až do neděle. Přijďte ochutnat a zakoupit sladkosti, dozvědět se něco o historii čokolády nebo se zúčastnit degustací či různých workshopů. Připraveny budou také soutěže, kvízy a dárky. Více informací zde.

Liberecký kraj

Ples ve filmovém stylu

Tradiční ples liberecké zoologické zahrady, který se koná v sobotu večer v kulturním centru Lidové sady, se tentokrát ponese ve stylu ocenění Českého lva. Převleky budou vítány – přijít můžete za filmovou hvězdu, ikonickou postavu z filmu nebo známou osobnost z filmařského světa. K tanci a poslechu bude hrát orchestr Ladislava Bareše a skupina Přehmat. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Tradiční masopust

Zajeďte si v sobotu do Bílé Třemešné nedaleko Dvora Králové nad Labem na masopust. Dopoledne projdou masky vesnicí, po poledni odstartují ve zdejším parku domácí vepřové hody, na nichž ochutnáte jitrnice, ovar nebo guláš. Proběhne také výstava militarií, večer se v hasičárně uskuteční taneční zábava, na níž zahraje kapela Proradost. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Masopustní jarmark

Přidejte se do průvodu maškar i vy. Vyrobte si papírovou čepici s barevnými střapci a vyrazte do Chrudimi blízko Pardubic, kde v sobotu dopoledne u místního muzea začíná masopustní průvod, který skončí uprostřed řemeslnického jarmarku. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Kamenický masopust

Město Kamenice nad Lipou nedaleko Pelhřimova zve tuto sobotu na tradiční masopust. Vyjet na něj můžete po úzkokolejce, a to vlakem odjíždějícím ráno z Jindřichova Hradce. Čeká vás masopustní průvod městem, na nádvoří zdejšího pivovaru pak občerstvení a hudební doprovod. Každý účastník s maskou dostane dárek. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Vinařský fašank

V sobotu odpoledne můžete ve Valticích nedaleko Břeclavi zajít na vinařský fašank. Průvod masek požádá pana starostu o povolení, navštíví hospodáře a vinaře a svou obchůzku zakončí ve víceúčelové hale, kde pochová basu a kde zahraje hudební skupina Hornobojani. Masky jsou vítány. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Masopust se zabijačkou

Tradiční masopust se zabijačkou začíná v sobotu dopoledne na Zámeckém náměstí ve Velké Bystřici blízko Olomouce. Ochutnat můžete zabijačkovou polévku přímo z kotle, jitrnice, jelita, klobásy a další vepřové speciality. Dopoledne vystoupí místní folklorní soubory a také kejklíři. Poté z náměstí vyrazí průvod masek po městě. Více informací zde.

Zlínský kraj

Zámecký masopust

Masopustu se na Valašsku říká fašank. Jeden z nich začíná tuto sobotu ve Vsetíně, kde projde centrem města průvod maškar. Následující den čeká návštěvníky bohatý program na zdejším zámku, kde budou moci ochutnat koblížky, pagáče, medovinu a samozřejmě i zabijačkové speciality. Kromě toho si budou moci vyrobit vlastní masku nebo si nechat ozdobit obličej malířkou. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Hrčavské ostatky

Vydejte se tuto sobotu do vesničky Hrčava nedaleko Jablunkova na hranicích se Slovenskem, kde vás čeká tradiční masopustní veselí s názvem Hrčavské ostatky. Začíná se vyhlášenou hrčavskou zabijačkou, v poledne program pokračuje maškarním průvodem, nakonec se bude soutěžit o nejlepší masku. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám