Hlavní obsah

Brněnská zoologická zahrada pozve tento rok i na mamuty

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K hlavním lákadlům brněnské zoo budou letos patřit nejen nedávno narozená lvíčata a mláďata levhartů cejlonských, ale i dvě zcela nové expozice – o zvířatech z českých luhů i mamutech.

Foto: Zoo Brno

I lev Lolek pomohl brněnské zoo k její loňské úspěšné sezóně. Patří k největším atrakcím.

Článek

První se bude jmenovat Žijí tu s námi. Tvořit ji budou hned ve vstupní části zoo výběhy pro zvířata obývající české a moravské luhy a háje.

Dalším překvapením bude Výlet do pravěku. Půjde o výstavu již vyhynulých zvířat. Tvořit ji budou zčásti pohyblivé modely, a to například mamutů. „Samozřejmě očekáváme, že zástupy našich příznivců zamíří hlavně ke lvům a levhartům. Z jejich přírůstků máme velikou radost,“ řekl Právu ředitel zoo Martin Hovorka.

Připomněl, že lví dvojčata jsou zatím v porodním boxu, kde o ně pečuje jejich matka Kivu. O vytvoření expozice přibližující život zvířat ze střední Evropy se uvažuje již léta. Vedení zahrady pro ni vyčlenilo zatím nevyužitou část zoo, která navazuje na pokladny. Cílem je, aby si již při vstupu do zahrady lidé, a zejména děti, připomněli, jak vypadá například jezevec nebo liška.

Znát současnost i minulost

Hovorka zdůraznil, že posláním zoologických zahrad není jen prezentace exotických zvířat v důstojných podmínkách, ale také popularizace domácí fauny. Při této příležitosti připomněl, že zahrady se podílejí i na ochraně domácí přírody. Například brněnská zoo provozuje již několik let v Jinačovicích na Brněnsku záchrannou stanici, kde se stará o desítky ježků, poraněná ptačí mláďata, netopýry nebo srnčí sirotky.

Expozice Výlet do pravěku budou tvořit například zčásti pohyblivé modely mamuta, šavlozubého tygra nebo nejpopulárnějších dinosaurů. Snahou zoo tedy podle Hovorky je, aby lidé znali exotickou i domácí faunu a zároveň znali i předchůdce současných zvířat.

Pro zoo byl loňský rok mimořádně úspěšný. Navštívilo ji rekordních 308 000 lidí. Obvykle se návštěvnost pohybuje mírně nad čtvrt miliónem turistů ročně. V roce 2008 dosáhla 326 000 lidí – zástupy zvědavců zamířily do zahrady, aby si prohlédly dvojčata ledních medvědů Billa a Toma.

K loňskému úspěchu pomohl lev Lolek a lvice Kivu. Zahrada totiž po dlouhých letech obnovila, a to kvůli četným žádostem dětí, chov lvů, a navíc pro ně postavila zcela novou expozici. Lví pár je v ní spokojený, protože Kivu před časem přivedla na svět dvojčata. Veřejnosti je představí na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám