Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte kuchyni z různých koutů světa, vyrazte na závod

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zářijový víkend už voní podzimem. Po celé republice se ve velkém konají nejrůznější gastronomické festivaly, z nichž některé jsou zaměřené na domácí kuchyni, na jiných ochutnáte speciality z celého světa. Nadchází rovněž doba vinobraní. Pokud se budete chtít spíše provětrat, můžete vyrazit na závod Barvám neutečeš do Plzně, který je oslavou radosti.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte do Plzně na závod plný barev. Ilustrační foto

Článek
Praha

Přehlídka automobilů

Tahákem pro všechny milovníky automobilů bude víkendový festival Escape6 Prague Car Festival. Šestý ročník velké motoristické výstavy je zaměřen jak na sériové, tak na sportovní i upravené vozy. Nebude chybět ani doprovodný program včetně herních konzolí. Akce se koná na výstavišti PVA Expo v Letňanech. Více zde.

Chutě světa

Ochutnat delikatesy z nejrůznějších koutů světa budete moci v sobotu na festivalu Taste of the World. Akce, která se koná v Centrálním parku na Pankráci, láká mimo jiné na taneční i hudební vystoupení nebo kulinářskou show Emanuela Ridiho. Vstupné je zdarma. Více informací se dozvíte na facebooku.

Gurmánský piknik

Magazín F.O.O.D. pořádá v neděli na pražské Ladronce piknik, který potěší chuťové pohárky všech milovníků jídla a gurmánů. Návštěvníci ochutnají nejrůznější speciality, setkají se také s různými tvářemi české gastronomické scény. Připravena je kuchařská show, odpočinková zóna, závěrem také vystoupení zpěváka Ondřeje Rumla. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Vinařské slavnosti

Podzim už je ve vzduchu a nadchází doba vinobraní. V sobotu můžete vyrazit například na 15. ročník Dobřichovických vinařských slavností, které proběhnou na tamním zámku. Samozřejmostí jsou ochutnávky nejrůznějších vzorků, připraven je také doprovodný hudební program a mnoho dalšího. Podrobnosti zde.

Slavnosti ve Slaném

Sobotní program ve Slaném bude patřit městským slavnostem. Hlavní program nabídne hudební vystoupení, ale také divadlo či folklórní tance. Velkým lákadlem jsou také stánky s řadou občerstvení či řemeslnými výrobky, delikatesou bude býk na rožni. Vstupné na akci je zdarma. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Houbařské slavnosti

První zářijový víkend v Třeboni bude patřit Houbařským slavnostem. Oslavy budou patřit nejen houbám, ale celé podzimu, proto se návštěvníci mohou těšit kromě houbových specialit také na pokrmy z podzimních plodů. K zakoupení bude rovněž med, zájemci mohou hlouběji nahlédnout do práce včelaře. Akci doplní řemeslné trhy. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Barvám neutečeš

První zářijovou sobotu proběhne v Plzni závod Barvám neutečeš. Pětikilometrová trať je vhodná pro všechny, kterým nejde o lámání rekordů a profesionální výkony, ale spíše o radost z pohybu. Na několika stanovištích totiž účastníky zasypou práškové barvy, které jsou pro závod charakteristické. Připraven je i doprovodný program. Podrobnosti o startovném a další potřebné informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Prohlídka dolu

Pokud rádi navštěvujete neobvyklá místa, zavítejte v sobotu na večerní prohlídku dolu Maritus. Ten se nachází ve Hřebečné, návštěvníci se zde setkají se skutečnými horníky i těmi, kteří dnes podzemí spravují. Dozvědí se o hornických tradicích a zvycích a řadu věcí si i sami vyzkoušejí. Připraveno je také občerstvení. Více informací zde.

Ústecký kraj

Mistrovství ve svíčkové

Zámek Červený Hrádek bude v sobotu hostit mistrovství ve vaření svíčkové. Tu nejchutnější pak bude vyhlašovat odborná porota, akce je určena i pro širokou veřejnost, která si bude na tradičním českém pokrmu moci také pochutnat. Na akci dorazí také hlavní představitelé muzikálu Madagaskar, kteří se postarají o zábavní složku programu. Více zde.

Liberecký kraj

Pivní festival

Sobota, pivo, Liberec. Před libereckou radnicí se uskuteční festival zlatavého moku, na kterém svou produkci představí deset pivovarů. Návštěvníci ochutnají nejrůznější pivní speciály a něco dobrého k nim také zakousnou. Připraven je doprovodný program, vstup na akci je navíc zdarma. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Letecký den

Největší letecká přehlídka CIAF, která se o víkendu uskuteční v Hradci Králové, láká návštěvníky mimo jiné na soutěže špičkových vojenských letounů. Na akci se představí posádky z tuzemska i zahraničí, své umění předvedou vojenští i civilní piloti i akrobatické skupiny. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Posvícení ve skanzenu

Nadcházející podzim je dobou posvícení. Jedno takové si můžete užít v sobotu v souboru lidových staveb Veselý Kopec v Hlinsku. Akce se neobejde bez veselé muziky, připraven je posvícenský jarmark, kterého se zúčastní nejrůznější řemeslníci. Návštěvníci si navíc budou moci vyzkoušet i zvyk zvaný stínání kohouta. Podrobnosti naleznete zde.

Vysočina

Vepřové hody

Zabijačka je jedním z důvodů, proč se mnoho milovníků vepřového těší na podzim. O víkendu se v parku Fábula v Kamenici nad Lipou jedna taková uskuteční. Dělat se budou všechny zabijačkové speciality včetně prdelačky, tlačenky, jitrnic nebo ovaru. Bohatou hostinu budou moci návštěvníci spláchnout dobrým pivem nebo limonádou. Detaily zde.

Jihomoravský kraj

Piknik a chillibraní

První zářijovou sobotu se v Brně poprvé uskuteční velkolepý kulinární trh a gastronomický festival Apetit piknik. Akce bude navíc spojena s šestým ročníkem festivalu Chillibraní. Na své si tak přijdou milovníci dobrého jídla a pití, regionálních surovin, ale také pekelně pálivé chilli papričky. Podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Lázeňské dřevosochání

Na neděli připadá šestý ročník lázeňského dřevosochání v Bludově. K vidění bude tvorba dřevěných plastik, jejich výstava a řemeslný jarmark. Akce je navíc spojena s tradičními moravskými zabijačkovými hody, kde nebudou chybět speciality jako třeba jitrnice, rovněž se bude grilovat. Podrobný program najdete zde.

Zlínský kraj

Kdysi v lázních

V neděli čeká návštěvníky Rožnova pod Radhoštěm skok do minulosti. Další z pořadů celoročních oslav 750 let města se odehraje v městském parku, žánrový program láká na zlatou lázeňskou dobu, připravena bude dobová hudba, móda a mnoho dalšího. Součástí je také výstava historických vozidel. Více informací naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Gulášový festival

Bohumínem se v sobotu bude linout vůně guláše. Další rok soutěžního festivalu láká návštěvníky na ochutnávku nejrůznějších verzí této klasiky české kuchyně. Letos se představí 13 týmů, které se budou snažit oslnit porotu svými výtvory. Porotou ovšem budou do jisté míry i sami návštěvníci. Hodnocení proběhne od 15:15 hodin. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám