Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si lisování hroznů, vyrazte za netopýry

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny se definitivně chýlí ke konci, ale zbývá ještě jeden víkend. Ten se částečně ponese už v podzimním duchu. Na několika místech se konají tradiční dožínky, vyrazit můžete také na dětské vinobraní. Pokud vás fascinují netopýři, na zámku v Bečově nad Teplou jim bude zasvěcena celá jedna akce.

Foto: Profimedia.cz

Na dětském vinobraní si děti vyzkoušejí sběr hroznů i lisování. Ilustrační foto

Článek
Praha

Za Patem a Matem

Přivítejte začátek školního roku s nešikovnými kutily Patem a Matem. Celý víkend si budou moci děti i rodiče užít jejich společnost v muzeu Grévin, projít se nebo se naučit, jak se tvoří animovaný film. Kromě toho budou přichystány i další workshopy, během nichž si návštěvníci připomenou příběhy obou vynalézavých kamarádů. Více informací zde.

Běh pro děti

Charitativní běh pro děti je akcí na podporu těch, kteří nemají takové štěstí a žijí v dětských domovech. Sportovně laděné odpoledne na holešovickém Výstavišti nabídne kromě pohybu také výtvarnou dílnu, malování na obličej nebo velkou soutěžní zónu. Vystoupí například hudebníci Johny Machette nebo Anička Slováčková. Více zde.

Dožínkové slavnosti

První zářijová sobota bude patřit dožínkám. Na tuto tradiční lidovou slavnost můžete vyrazit do Ekocentra Prales. Dozvíte se, jak se sklízelo a zpracovávalo obilí, v dílnách si budete moci některé z aktivit také vyzkoušet, třeba mlácení obilí nebo výrobu předmětů ze slámy. Dojde i na pečení chleba a mnoho dalšího. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Dětské vinobraní

Jakkoli je vinobraní spíše kratochvílí dospělých, na to tetínské mohou vyrazit i děti. Sobotní odpoledne se totiž ponese v duchu sklízení hroznů, vyšlapávání, vybírání třapin, ale také lisování a samozřejmě následné ochutnávky čerstvé vinné šťávy. Ta bude také na místě k zakoupení. Akce je zdarma. Více najdete na facebooku pod Tetínským vinobraním pro děti.

Jarmark a posvícení

Nadcházející podzim býval vždy dobou, kdy lidé chystali posvícení. Na jedno takové můžete už o víkendu dorazit do Nymburka. Tradiční městská akce láká kromě prodejních stánků a pouťových atrakcí také na divadelní či výtvarnou scénu, ale i na hudební program, v jehož závěru vystoupí Aneta Langerová. Více zde.

Jihočeský kraj

Tkalcovské slavnosti

Ve Strmilově se v sobotu uskuteční sedmý ročník Tkalcovských slavností, který návštěvníkům nabídne jednak regionální potraviny a občerstvení, ale také ukázku řemesel, nejrůznější workshopy, prohlídku tkalcovny, chybět nebude ani módní přehlídka. Vstupné na akci je dobrovolné. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

V kůži superhrdiny

Před začátkem školy je třeba užít si ještě trochu zábavy. V OC Plzeň se můžete v nedělit převtělit do kůže superhrdiny. Pro děti bude nachystána desítka nejrůznějších kostýmů, v nichž se budou moci vyfotit ve foto studiu. Součástí programu bude také soutěžní Stezka superhrdinů nebo malování na obličej. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Netopýří noc

Za tajemnými obyvateli jeskyní, nočními tvory, kterých se mnoho lidí může obávat, se můžete vypravit v sobotu na zámek Bečov nad Teplou. Řeč je samozřejmě o netopýrech, jimž bude akce zasvěcena. Kromě ukázek živých netopýrů se mohou malí i velcí návštěvníci těšit na bohatý program, který zahrnuje například výstavu, kreativní dílny nebo prohlídky běžně nepřístupných prostor zámku. Kompletní program najdete zde.

Ústecký kraj

Šermířské odpoledne

Rozlučte se v neděli s létem společně se šermíři. V libochovickém parku spolu budou soupeřit šermíři, připravena je také výstava zbraní nebo nejrůznější soutěže, třeba střelba z luku, vrh sekerou či skládání erbů. Během dne se budou moci děti svézt také na historické hasičské stříkačce, v samém závěru se bude dobývat hrad během papírové bitvy. Více zde.

Liberecký kraj

Cesta kolem světa

V rámci pohádkového lesa, který se v sobotu uskuteční v Mníšku, se budou moci návštěvníci vydat na zábavnou cestu, kterou podnikl hrdina Verneova románu Phileas Fogg. Na rozdíl od něj však výpravu kolem světa zvládnou za 80 minut. Na dvoukilometrové trase čekají soutěžní stanoviště s úkoly, které si připraví různé národy a etnika, od Eskymáků až po Italy. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Loučení s létem

U penzionu v Deštném v Orlických horách se v sobotu uskuteční tradiční Kačenčino loučení s létem, které zahrnuje pohádkový les. V něm bude nachystáno několik soutěžních stanovišť, kde se účastníci setkají s různými bytostmi. Nebude ovšem chybět ani pohádka a předání vlády nad horami Rampušákovi. Více informací zde.

Pardubický kraj

Zámecká slavnost

Zámecké slavnosti na zámku Bystré přinesou zábavu pro celou rodinu. Na děti čekají soutěže či jízdy na koních, uskuteční se také voříškiáda, bleší trh či přehlídka veteránů, na akci rovněž vystoupí děti ze ZUŠ. Akce se koná v sobotu a vstup na ni je zdarma. Více naleznete zde.

Vysočina

Historické slavnosti

Bohatý program na zámku Velké Meziříčí je nachystán na samotný závěr prázdnin, na neděli. Tradiční historické slavnosti tentokrát přiblíží meziválečné období a jeho módu a vytříbené chování. Kromě swingové hudby atmosféru doby dokreslí také četnická pátrací stanice, kavárna nebo tradiční střelnice. Návštěvníci budou moci rovněž obdivovat dobové dopravní prostředky. Podrobnosti naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti chleba

První zářijová sobota bude ve Slupi patřit tradičním Slavnostem chleba, které se uskuteční u tamního vodního mlýna. Ukázky pečení chleba, řemeslníci, folklórní vystoupení jsou jen špička toho, na co se mohou návštěvníci těšit. Připraven je i program speciálně pro děti, které se budou moci dozvědět spoustu zajímavých informací o sklízení a zpracovávání obilí a pečení chleba. Více zde.

Olomoucký kraj

Jesenické dožínky

Na lidové veselí, které s sebou přinášejí dožínky, můžete vyrazit do Bělé pod Pradědem. Kromě průvodu, kterého se zúčastní krojované soubory, koňská spřežení nebo cimbálová muzika se mohou návštěvníci těšit na nepřeberné množství prodejních stánků s regionálními potravinami a produkty. Rovněž jsou připraveny soutěže pro děti i dospělé. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Garden Food Festival

Po loňské premiéře se do Zlína vrací Garden Food Festival, akce pro všechny milovníky dobrého jídla i pití. Hlavní hvězdou bude opět šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, kromě něj se na festivalu představí i další osobnosti české gastronomické scény. Pro návštěvníky bude připravena ochutnávka nejrůznějších pokrmů, včetně regionálních specialit. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Festival Sporťáček

Cílem Festivalu Sporťáček, jehož jedna zastávka proběhne v sobotu v Ostravě, je přivést děti ke sportu. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet nepřeberné množství aktivit, včetně tradičních i méně obvyklých sportů. Ať už se nadchnete pro lyže či lukostřelbu, nudit se jistě nebudete. Nebudou chybět ani přednášky s odborníky na psychologii či fyzioterapii. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám