Hlavní obsah

V Litoměřicích mají muzeum s otisky dlaní slavných lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osahat si otisky dlaní českých i světových osobností mohou lidé v Litoměřicích. Ve městě se ve čtvrtek 25. května oficiálně otevřelo Muzeum Křišťálový dotek, které představuje ojedinělé otisky dlaní například bývalého prezidenta Václava Havla nebo zachránce židovských dětí sira Nicolase Wintona. Muzeum založili litoměřický sklář Jan Huňát se svým otcem.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Muzeum Křišťálový dotek otevřel 25. května v Litoměřicích sklář Jan Huňát.

Článek

Bubeník Ringo Starr, kapela Kiss, bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová nebo fotbalista Josef Masopust – ti všichni už otiskli dlaně pro křišťálové odlitky litoměřického skláře Jana Huňáta. Velká část jich je k vidění ve zrekonstruovaných prostorách v centru Litoměřic. Budovu opravilo za necelé tři milióny korun město.

Jako první tady otiskla ruku zpěvačka Marta Kubišová, která současným koncertním turné končí svoji uměleckou kariéru. Podle svých slov si vytvořila ke sklu vztah v době, kdy čekala, zda bude moci jít studovat vysokou školu.

„Netušila jsem, že tři roky uvíznu v poděbradských sklárnách. Se sklem mám svoje zkušenosti, ne že bych s ním něco dělala, maximálně mě nechali jednu sezónu malovat ty správné řezy,” řekla.

Chtěl by papeže

Huňát se věnuje křišťálovým odlitkům devět let. Za tu dobu získal otisky politiků, umělců, spisovatelů či sportovců z Česka i zahraničí. Za nejcennější považuje odlitky dlaní prezidenta Václava Havla a Nicolase Wintona. V době, kdy otisk poskytl, bylo Wintonovi 102 let.

„Byl velice vitální. Přijeli jsme k němu, byl na zahrádce. Popíjeli jsme skotskou. Říkal, že minulý týden u něj byl Bill a pil stejnou skotskou. Byl to Bill Clinton,” řekl Huňát.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zpěvačka Marta Kubišová si prohlíží 25. května v Litoměřicích za asistence skláře Jana Huňáta skleněné otisky dlaní.

Otisk dlaní zachránce židovských dětí se mu povedl až na pátý pokus. „Je to řemeslný problém. Máte tenké sklo uvnitř, protože tam je čočka, a široké na straně. Vy to musíte držet proti té mašině, valíte to a leštíte. A tím, jak ho opracováváte, tak ho zahříváte a ono hrozně rádo praská,” vysvětlil Huňát.

Jeho snem je získat otisk papeže Františka. „Bylo by to krásné. Nejde o to, mít tady vystaveného dalajlamu, nějakého patriarchu. Papež František, to je respekt," dodal Huňát. Muzeum bude veřejnosti přístupné od pátku 26. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám