Hlavní obsah

Prohlídková trasa Liberce nově zavede turisty na Perštýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní prohlídková trasa s průvodcem zavede turisty v Liberci do čtvrti Perštýn. Zaměřená bude na architekturu, průmyslovou historii města a rodinu Liebiegů. Za turisticky nejzajímavější objekt na trase považuje město neorománský kostel sv. Vincence z Pauli. První prohlídka bude 5. května. Informoval o tom vedoucí cestovního ruchu na magistrátu David Pastva.

Foto: Profimedia.cz

Liberec

Článek

Na komentovanou prohlídkovou trasu láká Liberec třetím rokem. Okruh je pokaždé jiný. Letošní zavede zájemce nejprve do takzvaného Liebiegova městečka. Postavené bylo ve druhé polovině 19. a na počátku 20. století pro zaměstnance textilní továrny, která byla jedním z největších výrobců látek v celé tehdejší rakouské monarchii.

Kostel sv. Vincence z Pauli je nedaleko Liebiegova městečka. Kulturní památku postavil v letech 1884 až 1887 stavitel Schloz podle návrhů vídeňských architektů Jordana a Schmalzhofera. Sakrální památce se přezdívá červená, díky kombinaci režných cihel a kamene.

Foto: Profimedia.cz

Kostel sv. Vincence z Pauli

Prohlídková trasa vede i kolem nejstaršího krematoria v zemi, které bylo slavnostně otevřeno téměř před sto lety. Průvodci se zmíní i o mladších stavbách spojených s průmyslem. „Nezapomene se ani na liberecké mrakodrapy, tedy budovu Libereckého kraje a budovu úřadu práce," uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Chytré telefony jako průvodci

Prohlídky se budou konat každý čtvrtek od května do září a dopředu se na ně musí zájemci objednat v Městském informačním centru. Dospělí za komentovanou prohlídku zaplatí 50 korun, děti, studenti a senioři polovinu.

Liberec má od loňska v nabídce i jeden bezplatný okruh. Je zaměřen na rodinu Liebiegů, která na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnila město a jeho tvář. Tato prohlídková trasa má 17 zastavení a zatím je bez služeb průvodce. Trasa návštěvníky zavede například k vilám rodiny či na Libereckou výšinu.

Objekty a místa jsou označena očíslovanými skleněnými tabulkami nebo stojany, z nichž se lidé dozvědí základní informace ve čtyřech jazycích. Držitelé chytrých telefonů mohou využít QR kódy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám