Hlavní obsah

Vysočina láká na přelomu roku na turistiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Silvestra i na Nový rok se lidé na Vysočině mohou zúčastnit turistických pochodů. Na cestu se mohou vydat pěšky i na kole. V některých cílových místech mohou turisté přispět na vyznačení turistických tras pro vozíčkáře. Největší akcí tohoto druhu nejen na Vysočině bývá pravidelně pochod s názvem Silvestrovský výstup na Javořici s Vlastou Javořickou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Letos se bude konat už 18. ročník pochodu. Loni se ho zúčastnilo 5400 lidí. „Z hlediska účasti je to v Česku největší turistický pochod zapojený do akce Novoroční čtyřlístek," řekl Vladimír Mazal z Klubu českých turistů v Telči.

Do Novoročního čtyřlístku je na přelomu roku zapojeno 50 turistických akcí po celé ČR, turisté během nich přispívají na značení turistických tras pro vozíčkáře. Lidé se na pochod vydávají individuálně podle svých možností z několika sídel pod Javořicí — z Řásné, Mrákotína, Studené, Telče, Světlé a Jihlávky.

Jedinou výjimkou je trasa ze Studené, kdy lidé v 10.00 odcházejí od rodného domu spisovatelky Vlasty Javořické. „Jinak si každý chodí, kdy chce a jak chce," dodal Mazal. Na trasu se vydávají nejen pěší turisté, ale také cyklisté nebo rodiny s dětskými kočárky. Loni vyjelo na Javořici přes 100 cyklistů.

Slavnostní přípitek na vrcholu je naplánován na 12.30. Podle Mazala není lehké odhadnout, kolik turistů se na Javořici, která je s výškou 837 metrů nad mořem nejvyšším vrcholem Vysočiny, vydá letos. „Lidi se možná vychodí předem, díky příznivému počasí je jich teď denně na Javořici spousta," řekl Mazal.

Silvestrovský výšlap

Na podobný hvězdicový silvestrovský pochod se mohou lidé vydat také z několika obcí v okolí polesí Jestřebský les na Jihlavsku. Třetí ročník turistického pochodu s názvem Silvestrovský výšlap má cíl v bývalém loveckém zámečku Aleje. Turisté se mohou na cestu vydat z Brtnice, Jestřebí, Dlouhé Brtnice, Opatova, Suché nebo Kněžic. Organizátoři umožní i prohlídku zámečku.

Od radnice ve Starči na Třebíčsku mohou turisté v 9.30 vyrazit na nedaleký Pekelný kopec s loni postavenou rozhlednou.

Na Nový rok se mohou pěší turisté i cyklisté zúčastnit už 19. ročníku Novoročního výstupu na Šacberk na okraji Jihlavy. Každý se může vydat na cestu z libovolného místa. V cíli u torza bývalé rozhledny na vrcholu lyžařského svahu mohou zájemci rovněž přispět na výstavbu bezbariérových turistických tras pro vozíčkáře.

Z Pacova na Pelhřimovsku zamíří turisté na Nový rok na nejvyšší vrchol Pacovské pahorkatiny Strážiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám