Hlavní obsah

Uměleckoprůmyslové muzeum oslavilo narozeniny, opravy jsou v plném proudu

Právo, cie

Sto patnácté narozeniny oslavila ve středu budova Uměleckoprůmyslového muzea (UPM). Návštěvníci se dovnitř ale nedostanou, protože objekt prochází generální rekonstrukcí, která skončí v roce 2017.

Foto: Profimedia.cz

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze

Článek

První snahy o založení muzea se objevily v polovině 19. století. Reagovaly na vytlačování rukodělné výroby z trhu. Obchodní a živnostenská komora muzeum jako instituci založila v roce 1885. O deset let později se podařilo koupit vhodné pozemky pro stavbu domu naproti Rudolfinu. Stavbu navrhl jeden ze zakladatelů UPM, architekt Josef Schulz.

Práce začaly roku 1897 a ještě téhož roku byly dokončeny. Budova je považována za poslední stavbu tzv. monumentální architektury v Praze. Interiér Schulz navrhl v neorenesančním stylu. V prvním patře se nacházely sály keramiky, skla, kovů, nábytku a plastiky. Ve druhém knižní výzdoba a textil a také dva interiéry Jana Kouly, Josefa Fanty, Bedřicha Ohmanna a Jana Kotěry ze slavné výstavy v Paříži v roce 1900.

Stálá expozice před zavřením čítala na 250 tisíc položek, což je zhruba pětina sbírek UPM. „Množství a významu sbírkových předmětů už depozitáře muzea nevyhovovaly. Loni v červenci byla proto zahájena stavba centrálního depozitáře UPM v Praze 13,“ uvedla Jana Ulipová, PR manažerka UPM.

Postupně se tam přemístí veškeré předměty sbírek, vznikne moderní studijní prostor, restaurátorské dílny a pro veřejnost přístupný výstavní sál s kavárnou. Plně funkční bude depozitář do konce roku 2016.

Výstavy v jiných prostorách

Ačkoli je dnes hlavní budova muzea uzavřena, UPM se snaží prezentovat svoje sbírky v jiných prostorách. Do poloviny roku je v Obecním domě výstava Secese/Vitální umění 1900.

Od 3. prosince bude otevřena nová dlouhodobá expozice Českého kubismu v domě U Černé Matky Boží. Otevřena také zůstává Galerie Josefa Sudka na Úvoze a mimopražské pobočky muzea v zámku v Kamenici nad Lipou, v Klášterci nad Ohří a v Muzeu textilu v České Skalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám