Hlavní obsah

Na lednickém zámku padl návštěvnický rekord

Zámek v Lednici u Břeclavi, někdejší sídlo knížecího rodu Lichtenštejnů, navštívilo letos rekordních 400 000 turistů. Je to jeho historicky nejvyšší roční návštěvnost a zároveň asi historicky nejvyšší návštěvnost ze sta hradů či zámků v majetku ČR. V pondělí o tom informovala lednická kastelánka Ivana Holásková. Výrazně přibylo tuzemských turistů.

Lednicko-valtický areálVideo: Czech Tourism

 
Článek

„Skončilo období, kdy Češi hledali vyžití při návštěvě památek především v zahraničí,“ uvedla kastelánka. Za celý loňský rok zavítalo do zámku 376 500, předloni to bylo 328 300 a v roce 2012 okolo 311 600 turistů.

Památka nabízí tři klasické zámecké okruhy, dále prohlídku technického zázemí, návštěvu historického palmového skleníku s exotickými rostlinami, prohlídku nedaleké romantické zříceniny Janohrad a výstup na 60 metrů vysokou vyhlídkovou věž Minaret.

Foto: Profimedia.cz

Lednický zámek

V ČR patří do trojice nejnavštěvovanějších státních památek ještě hrad se zámkem v Českém Krumlově a jihočeský zámek Hluboká. Loni do Českého Krumlova zavítalo 368 000 turistů. Jeho správa letos očekává nárůst návštěvnosti zhruba o 20 000 osob. Loni si Hlubokou prohlédlo bezmála 265 000 platících návštěvníků.

Zámek v Lednici dále nabízí procházku parkem, kam je vstup zdarma. Návštěvníci v něm nejsou evidováni. Odhaduje se, že ročně jím projde kolem 1,5 miliónu lidí. V parku mohou obdivovat četné salety — historické stavby, které jej krášlí. Mají možnost projet se v kočáře s koňmi nebo plavit se ve výletních lodích. Do konce letošního roku bude zámek v Lednici otevřen již jen o víkendech.

Reklama

Výběr článků

Načítám