Hlavní obsah

Roztodivné výrobky kutilů nově ukazuje muzeum v Jičíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka si návštěvníci jičínského Muzea hry mohou prohlédnout výstavu představující několik desítek prapodivných kutilských výrobků. Výstava nazvaná Udělej si sám II. - kutilství v Československu před rokem 1989 aneb ve jménu Přemka Podlahy, bude otevřená do 27. září.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vozík z kufrů aut

Článek

„Na výstavě jsou například různé sekačky na trávu, traktory, ale i menší věci jako louskáčky na ořechy," řekla Martina Pajerová z jičínského muzea. Vystavena je také takzvaná budička, která majitele budila, když mu po zahradě lezl krtek.

Část unikátních zařízení bude během výstavy v provozu. „Oživovat je bude jeden z pracovníků muzea, který například ukáže fungování louskáčků na ořechy či navlékačky ponožek a další zařízení," vysvětlila Pajerová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Rychlovarná konvice z kelímku (vpravo)

Vystavené jsou i různé rukodělné výrobky jako například chemlonové koberce či lustry vyrobené z paroží. Podle muzejníků některé předměty svým vzhledem připomínají díla nejmodernějších umělců.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Dekorativní předmět z klíčů

Jičínské muzeum exponáty získalo z několika zdrojů, z Muzea kutilství v Polné u Jihlavy, od sdružení Domácí umění, zhruba 20 exponátů je z vlastnictví nedávno zemřelého moderátora pořadu pro kutily Přemka Podlahy a část kutilských výrobků zapůjčila také veřejnost.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Speciálně upravené potápěčské brýle, ze kterých autor vytvořil brýle proti migréně.

Muzeum v Jičíně vystavilo kutilské výrobky již v roce 2011. V expozici byla například podomácku vyrobená elektrická kytara, sekačky na trávu či různé dekorativní předměty z druhé poloviny 20. století, třeba krabičky sešité z pohlednic.

Reklama

Výběr článků

Načítám