Hlavní obsah

Z Čížova do Hardeggu – výlet za krásami Podyjí

Novinky, Jitka Sobotková

Obec Čížov, nejmenší a jediná vesnice ležící přímo v Národním parku Podyjí, s ukázkami železné opony, a nejmenší rakouské městečko Hardegg s krásnými vyhlídkami do údolí řeky Dyje (Thaya) patří mezi nejnavštěvovanější místa Národního parku Podyjí (Thayatal).

Foto: Jitka Sobotková

Městečko Hardegg, pohled z Hardeggské vyhlídky

Článek

Asi deset kilometrů dlouhá vycházka za krásami Podyjí začíná v obci Čížov, která je vstupní branou do národního parku.

Pokud přijedete autem, stejně jako my, tak hned na začátku obce je velké bezplatné parkoviště, určené pro auta turistů a zaparkuje zde i autobus. Za obcí je silnice uzavřena zákazem vjezdu, i když vede až do rakouského Hardeggu. Přechod je však určen pouze pro pěší a cyklisty.

Foto: Jitka Sobotková

Bezpečně po zelené na kole a po modré turistické značce pěšky

Vydejme se na cestu!

Hned na začátku Čížova vás může nečekaně překvapit venkovská galerie Lesovna pod širým nebem, kde jsou k vidění fotografie Národního parku Podyjí doplněné básněmi Roberta Müllera.

Foto: Jitka Sobotková

Venkovská galerie Lesovna pod širým nebem

Pokud se před cestou chcete posilnit, tak jedinou občerstvovací stanicí i s venkovním posezením v obci je Hospoda u Švestků, kde vaří jídla jako od babičky. Můžete si zde načepovat i pitnou vodu a připojit se na internet, wi-fi je tu volně přístupná.

Informace je možno načerpat v návštěvnickém středisku Správy Národního parku Podyjí na konci vesnice. V prvním patře budovy bývalé finanční stráže je malá expozice o přírodních zajímavostech národního parku a zároveň informační kancelář s ochotnou obsluhou. V přízemí jsou také veřejné toalety. A venku je výborně vybavené dětské hřiště.

Foto: Jitka Sobotková

Expozice v Návštěvnickém středisku Správy NP Podyjí

Vedle budovy střediska se nacházejí ženijní zátarasy s ostnatými dráty a vysokou strážní věží tzv. špačkárnou. Tyto zbytky „železné opony“ jsou jediným památníkem svého druhu na území jižní Moravy a připomenou nám, jak to vypadalo před rokem 1989, v době hluboké totality, kdy státní hranice s Rakouskem byla neprodyšně uzavřena.

Foto: Jitka Sobotková

Zbytky „železné opony“

Za hranice, nejenom všedních dní

Asi čtyři kilometry po asfaltové stezce, po modré turistické značce, budete procházet lesem tvořeným teplomilnými doubravami i zbytky dubových bučin. Po dvou a půl kilometrech cesty, kdy se střídá mírné stoupání s klesáním, narazíte na odbočku na Hardeggskou vyhlídku.

A po zhruba pěti stech metrech lesní pěšinou se dostanete k dřevěné vyhlídce, odkud se nabízí nádherný výhled do údolí řeky Dyje a na městečko Hardegg se siluetou středověkého hradu. Původní vyhlídkový altán z roku 1885 vybudovaný znojemským turistickým klubem se nazýval Luitgardina vyhlídka. Později zpustl a byl zcela zničen. Zrekonstruován byl Rakouským klubem turistů a ti ho v roce 1990 darovali tehdejší Správě CHKO Podyjí.

Foto: Jitka Sobotková

Altán na Hardeggské vyhlídce

Když se vrátíte zpět na silnici, začnete klesat k řece Dyji, až dojdete k hraničnímu mostu, který byl znovu zprovozněn v roce 1990. Najednou se ocitnete v malebném dolnorakouském městečku Hardegg. Kdysi lázeňské výletní místo, jehož dominantou je středověký hrad, má své kouzlo i dnes.

Foto: Jitka Sobotková

Hraniční most přes řeku Dyji

Hrad Hardegg byl na skále nad řekou Dyjí založen ve 12. století pány z rodu von Plain, kteří tehdy patřili k nejmocnějším z rodů v severním Rakousku. Definitivní zkázu mu přineslo velké zemětřesení a požár v roce 1764 a od té doby zůstal neobydlen a postupně chátral.

Teprve na přelomu 19. a 20. století došlo k rekonstrukci jižní a východní části hradního komplexu. A dnes je zde k vidění malá expozice připomínající císaře Maxmiliána Habsburského, který byl jako mexický císař popraven v roce 1867. Hrad je přístupný od dubna do poloviny listopadu, denně od 9 do 17 hodin a o prázdninách do 18 hodin. Vstupné je pro dospělého 9 eur a pro děti 5,9 eura.

Foto: Jitka Sobotková

Podhradím vede naučná stezka „Po stopách nočního hlídače“

Kdo se chce vydat napříč časem do dob romantického Hardeggu má možnost putovat po naučné stezce „Po stopách nočního hlídače“, kterého doprovází jeho černá kočka Egghard. Na začátku trasy přímo u hraničního mostu můžete vidět velký perleťový knoflík, který odkazuje na bohatou minulost řemeslné tradice.

Dalším zastavením je hodinová věž nebo bývalý mlýn, naproti kterému stojí vyhlášený Gasthof Hammerschmiede. Odtud je to zhruba půl kilometru na známý vyhlídkový bod Regina Felsen, ze kterého je ojedinělý pohled na hradní komplex a skalní stěny hardeggských skal na české straně.

Foto: Jitka Sobotková

Nejmenší galerie v nejmenším městě v Rakousku

Ve městečku pak stojí za povšimnutí farní kostel sv. Víta z první poloviny 13. století, vlastivědné muzeum (Muzeum Guckkasten), kde je část sbírky věnovaná škole či nejmenší rakouská galerie, která byla založena v roce 2006 v bývalé hardeggské radnici a nyní slouží i jako kulturní dílna pro místní umělce.

Nezapomeňte se projít k řece, sednout si na břeh a jen tak si smočit nohy v Dyji, vlastně Thaya, či navštívit přímo městské lesní lázně (Waldbad). Anebo se pokochat pohledem na malebné hardeggské domy.

Foto: Jitka Sobotková

Posezení na břehu řeky Thaya může být příjemným zpestřením

Při zpáteční cestě z Hardeggu do Čížova se můžete ještě zastavit v hostinci přímo u řeky Gasthaus Thayabrücke, kde je česky mluvící obsluha a platit lze i v korunách. Hostinec je i nejvýraznějším pozůstatkem přítomnosti údajných pekelných sil přímo v Hardeggu. Jednalo se původně o mlýn, jehož přední část vlastníci přebudovali na pohostinství a v zadní až do roku 1930 fungovala továrnička zpracovávající perleť.

Foto: Jitka Sobotková

Zpracování perleti má v Hardeggu a okolí bohatou tradici

A teď už zpátky přes řeku, na Moravu. Nevyhnete se prudšímu přibližně jeden a půl kilometru dlouhému kopci.

Foto: Jitka Sobotková

Národní park Podyjí vyhlášený v roce 1991 je sice nejmenším národním parkem v České republice, nikoliv však svým významem.

V Čížově se pak ještě na chvilku zastavte u Návštěvnického střediska Správy NP Podyjí a prohlédněte si expozici hornin.

Dvanáct kamenných svědků uplynulých časů představuje základní stavební kameny národního parku a kamenné výbrusy na jednotlivých velkých exponátech poodhalí krásu jejich vnitřních struktur a umožňují nahlédnout do duše kamenů. A děti se mezi tím ještě mohou vyřádit na přilehlém dětském hřišti.

Foto: Jitka Sobotková

Geologická expozice slouží nejenom k poznání, ale i ke hře dětí, odpočinku a meditaci.

Zajímavých míst v Národním parku Podyjí je celá řada a jistě stojí za navštívení včetně perly Podyjí, barokního zámku ve Vranově nad Dyjí.

Doporučujeme také pořad Výleťák na Stream.cz. Poslední díl také na téma Podyjí:

Z Čížova do Hardeggu a zpět

Trasa: 

  • Čižov,
  • venkovská galerie Lesovna,
  • pohraniční zátarasy a bývalá strážní věž,
  • altán na Hardeggské vyhlídce,
  • hraniční most přes řeku Dyji,
  • rakouské město Hardegg a hrad Hardegg,
  • naučná stezka „Po stopách nočního hlídače“,
  • Gasthof Hammerschmiede,
  • Muzeum Guckkasten,
  • městské lesní lázně (Waldbad),
  • Gasthaus Thayabrücke,
  • geologická expozice v NP Podyjí,
  • Čižov.

Reklama

Výběr článků

Načítám