Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Pirátský guláš uvaříte v Hradci, puzzle složíte ve Zlíně

Hledáte pro své ratolesti ve volném čase zábavu spojenou se vzděláním? Pak vás zaujme některá z interaktivních výstav. Například ta o lidském mozku v Praze nebo o historii řemesel v osadě Křivolík. Jestli si chcete hlavně pohrát, navštivte s dětmi třeba drakiádu ve Velké Bystřici nebo zlínský festival, kde budou v hlavní roli puzzle.

Foto: Profimedia.cz

Puzzle všeho druhu si o víkendu prohlédnete ve Zlíně. Ilustrační foto

Článek
Praha

Narozeniny Muzea alchymistů a mágů staré Prahy

Na oslavu třetích narozenin muzeum o víkendu sníží vstupné a přichystá spoustou doprovodných akcí. Od 16:00 uvidíte kotlíky Oživlé laboratoře, v 17:00 bude připravena komentovaná prohlídka a od 18:00 se vydáte na vycházku Po zlatých stopách alchymistů Hradem i podhradím. Ve 20:30 uvidíte Muzeum alchymistů potmě. Více informací hledejte zde.

Výstava o fungování mozku

Na interaktivní výstavě v Nákupní galerii Myslbek se dozvíte, jak funguje lidský mozek. Výstava Mozek v akci je otevřena do 15. října. Prostřednictvím hádanek a klamů otestujete své schopnosti denně od 8:30 do 22:00. Více čtěte zde.

Zážitková výstava Naše cesta

O situacích ze života člověka se zdravotním postižením promlouvá výstava Naše cesta. Otevřena je do konce listopadu na holešovickém výstavišti v Křižíkově pavilonu B. Na místě je množství her, u kterých si vyzkoušíte své dovednosti. Vše pod vedením průvodců o víkendu od 10:00 do 18:00. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Otevření Naučného centra v Záhornici

Naučné centrum Natura 2000 bude v sobotu otevřeno u Městce Králové na Nymbursku. Děti i dospělí se dozvědí o soustavě evropsky chráněných území, přečtou venkovní knihu, oživí znalosti o třídění odpadu a objeví užitečnost hmyzího domečku. Mezi 13:00 a 18:00 budou dále připraveny herní prvky i soutěže. Více zde.

Drakiáda v Málkově

Tradiční podzimní dětský den ve znamení pouštění a výroby draků proběhne v sobotu na Ranči Málkov na Berounsku. Od 13:00 do 18:00 budou děti draky vyrábět a pouštět, zasoutěží si o nejkrásnějšího a nejlépe létajícího draka, zajezdí si na konících. Více hledejte zde.

Hubertova jízda ve Vlašimi

U Blanického mlýna nedaleko Vlašimi bude v neděli v 10:00 připravena společná vyjížďka, tzv. Hubertovka. Kolem poledne proběhnou na kolbišti hry s koňmi i bez nich a na závěr bude následovat hobby parkur. Více se dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Dýňová slavnost v Brně

Otevřenou zahradu Nadace Partnerství v neděli zaplní dýně. Od 11:00 proběhne podzimní den, na kterém budete dýně vyřezávat, jíst a měnit v dekorace. Proběhnou hry, divadlo, ukázka moštování a soutěž o nejhezčí a nejchutnější koláč. Více zde.

Fenomén Igráček v Boskovicích

Putovní výstava se na čas usadila v Muzeu Boskovicka. Děti nadchnou původní Igráčci ze 70. a 80. let i nové figurky s moderními prvky. O víkendu od 13:00 do 17:00 uvidíte i netradiční vize designérů a zajímavosti z výroby figurky. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Hody s plody podzimu v Borovanech

Historicky první podzimní hody se uskuteční v klášterní zahradě v sobotu. Řemeslný a farmářský jarmark nabídne dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, ryb a zvěřiny. Děti si pohrají v dílničce. Celé odpoledne bude provázet také moštování a koštování. Program doplní bubenická show, pohádka, moravská cimbálovka, barokní ohňostroj a komentovaná výstava hub. Do programu nahlédněte zde.

Královéhradecký kraj

Pirátský guláš v Hradci Králové

Veselá vycházka pro děti okolím rybníka Biřička proběhne v sobotu. Mezi 10:00 a 11:00 si děti užijí dobrodružný život pirátů a vyzkouší lanové centrum. Nakonec si uvaří bramborový pirátský guláš. Dvoukilometrová trasa bude sjízdná i pro kočárky. Ve 14:30 bude pro větší děti připravena bojová hra. Více zjistíte zde.

Pardubický kraj

Víkend experimentálních technologií

Na Kozlovském kopci u České Třebové leží pravěká osada Křivolík. Toto muzeum pod širým nebem pořádá tradiční víkend oživlých řemesel a prastarých technologií. Dospělé čekají přednášky, děti zábavné aktivity a zvířátka. S rodinou se můžete také projít po stezce smyslového vnímání údolím Skuhrovského potoka. Více zde.

Výstava klobouků a šperků

Východočeské muzeum v Pardubicích představí v novém výstavním cyklu Zajímavá řemesla a profese tradiční rukodělné obory. Jako první byly vybrány profese z oblasti módy. Výstavu Módní dámské klobouky - Skleněný šperk v malém gotickém sále pardubického zámku uvidíte do 19. října. V sobotu v 15:00 bude také v rytířských sálech připravena retro módní přehlídka klobouků a módy. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Výstava Lichožrouti a jiné příběhy

Výstava současné české ilustrátorky, výtvarnice animovaných filmů a režisérky Galiny Miklínové představuje v Ostrově ilustrace z knihy Lichožrouti autora Pavla Šruta. Výstava je o víkendu otevřena v Klášterním areálu od 9:30 do 12:30 a od 13:00 do 18:00. Bližší informace naleznete zde.

Výstava ilustrací v Lokti

Navštivte malou zemi ilustrátorky Terezy Ščerbové v Městské knihovně. Výstava Malá Země - ilustrace nejen pro děti přenese do světa fantazie. Navštívit ji můžete o víkendu od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více se dočtete zde.

Liberecký kraj

Show na ledě v Liberci

Postavičky vlka a zajíce z proslulého animovaného seriálu Jen Počkej, zajíci! ožijí v představení na ledě v sobotu. Hostit je bude Tipsport arena. Pohádková show se odehraje ve 14:00 a v 18:00. Více zde.

Olomoucký kraj

Drakiáda ve Velké Bystřici

Pestrobarevní papíroví i moderní draci vyletí nad město v neděli. Příjemné podzimní odpoledne děti stráví na poli v lokalitě Hliník od 14:00 do 16:00. Více hledejte zde.

Noční prohlídky zámku Plumlov

Večerní prohlídky zámku přiblíží historii a zajímavé pověsti plumlovského panství. Svíčkami rozzářený zámek uvidíte v sobotu. Prohlídka bude připravena každou celou hodinu od 16:00 do 20:00 a projdete při ní zámeckými komnatami a tím i jednotlivými pověstmi. Program se bude konat každou sobotu do 15. listopadu. Více se čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Hradní hodokvas v Ostravě

Slezskoostravský hrad zaplní o víkendu jídlo a pití. Lidový jarmark bude spojený s prodejem uměleckých výrobků a řemesly. Akci otevře v sobotu v 10:00 hodin král hodokvasu Bakchus s družinou. Následovat bude lidová hudba a tance, divadélka, soutěže a hry. Dětem udělají radost dobové kostýmy a domácí zvířata. Proběhne také zabíjačka a Festival a výstava vína. Přijďte mezi 10:00 a 18:00. Více zde.

Plzeňský kraj

Strašidla na hradě Rabí

Literárně-dramatický obor ZUŠ J. Kličky v Klatovech zve na představení Strašidlo cantervillské, které se odehraje v sobotu na Klatovsku. Od 18:00 se děti a jejich nebojácní rodiče vydají lehce strašidelnou cestou hradem. V 19:00 začne v hradní konírně představení. Další informace se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Zámkem Děčín se Zikmundem z Vartenberka

V rámci projektu Otevřete 13. komnatu zažijete dobrodružství a romantiku. Jedním z 10 objektů, které můžete v rámci projektu navštívit, je děčínský zámek. Průvodcem bude lstivý Zikmund z Vartenberka alias Černý rytíř. Na prohlídku můžete zajít do konce října o víkendech v 10:30, 14:00 a 15:30. Více naleznete zde.

Vysočina

Pohádka v Třebíči

S kocourkem Modroočkem stráví děti sobotní odpoledne v Třebíči. V Divadle Pasáž potkáte také Bělovouse Zrzundu a krásnou kočku Zelenoočku. Díky Divadlu Krapet z Prahy děti poznají kočičí zvyky, chování, místa, kde žijí a čím se živí. Během představení od 15:00 zazní také písničky. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Stezka odvahy Halloweenským lesem

Strašidelná akce pro děti i rodiče proběhne v sobotu ve Zlíně. Přijďte na Jižní Svahy – Podlesí. Od 17:00 zaplápolá táborák a v 18:00 začne procházka strašidelnou stezkou. Představí se šílený trumpetista, pohádková babička a bludičky. Těšte se i na focení s čerty. Bližší informace zjistíte zde.

Puzzle festival ve Zlíně

Ve Sportovní hale Euronics proběhne od pátku do neděle skládání pro všechny generace. V polovině hrací plochy se bude ve dne i v noci skládat obří puzzle. Ve druhé části haly budou probíhat workshopy, soutěže, sestavování puzzle z papíru, dřeva, pěny, plastu nebo kovu. Uvidíte 3D a 4D puzzle. Pobavit se přijďte po všechny tři dny od 8:00 do 18:00. Vše o akci naleznete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám