Hlavní obsah

Expozice štoly přibližuje těžký život horníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Figuríny horníků imitující různé hornické profese i situace, v nichž se lidé při těžbě ocitli, rozšířily nově expozici 700 metrů dlouhé štoly Prokop ve Stříbře. Provozovatelé důlního díla, které loni navštívilo téměř 5000 lidí, chtějí novinkou zpestřit osmdesátiminutovou prohlídku. Do budoucna by pak měla přibýt ještě jedna rarita - vodní kolo vyrobené podle původních plánů.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

V Hornickém skanzenu ve Stříbře mohou návštěvníci blíže nahlédnout do těžkého života horníků.

Článek

„Expozici vylepšujeme průběžně každý rok. Tentokrát rozšířením cílíme na děti, chceme, aby si udělaly představu, jak to v šachtě vypadalo, tedy například i to, kam tam chodili horníci na záchod," uvedl. Během prohlídky návštěvníci nově uvidí více než desítku figurín horníků při různých hornických činnostech.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Vchod do štoly Prokop

Podle místopředsedy Hornicko-historického spolku Stříbro Karla Neubergera se nyní spolek pokusí získat 850 000 korun, které chce použít na výrobu vodního kola o průměru 10 metrů. V době bez elektrické energie horníkům takové kolo umožňovalo těžit rudu i pod úrovní štoly a řeky Mže. Bylo součástí vodotěžního stroje, poháněné vodou. Pokud by se ho podařilo vyrobit, šlo by podle Neubergera o českou i slovenskou raritu.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Člen hornického spolku předvádí návštěvníkům důlní telefon v Královské dědičné štole Prokop.

Stříbro patří k městům s bohatou hornickou tradicí a je jedním z nejstarších důlních revírů v Česku. Zhruba 700 metrů dlouhá Královská dědičná štola Prokop se začala razit v roce 1513, je tamním nejvýznamnějším důlním dílem, byla ražena jako páteř všech hlavních rudných žil v centrálním stříbrském revíru.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Vysloužilé důlní vozíky jsou součástí venkovní expozice hornického muzea u štoly Prokop.

Štola je součástí místního Hornického skanzenu s venkovní expozicí důlní techniky. Vystaveny jsou důlní vozy, vrtací kladiva, různé typy okovů, důlní nakladače, vrtací soustavy, ale i funkční důlní lokomotiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám