Hlavní obsah

Noční prohlídky památek doprovodí pohádkové postavy i upíři

Sezóna nočních prohlídek s průvodci v kostýmech je v plném proudu. Památky Vysočiny přidávají pro turisty další a další termíny, pro velký zájem i přesto však doporučují předchozí rezervaci. V setmělých prostorách zámků, hradů i klášterů se návštěvníci setkají s historickými stejně jako s nadpřirozenými postavami.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Telč

Článek

Podruhé se ozvláštněné večerní prohlídky uskuteční v Želivě. Minulý rok, kdy premonstrátským klášterem prováděl představitel slavného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho, se o víkendu na prohlídkách vystřídalo kolem 600 turistů. „Na významnou osobnost se lidé mohou těšit i letos," prozradil Tomáš Čihák, ředitel organizace Vysočina Tourism. O věrohodnost se postarají profesionální herci.

Noční prohlídky během léta pořádají na Vysočině správci řady památek. Například tuto sobotu budou na hradě Kámen, kde jsou součástí akce Kámen napříč staletími, která se koná od 5. července.

Foto: Profimedia.cz

Gotický hrad Kámen

Na zámku v Telči budou divadelníci s písničkářem Ivem Jahelkou provádět historickými interiéry po večerech od 22. do 24. července. „Návštěvníci uvidí Zachariáše z Hradce, Kateřinu z Valdštejna nebo Perchtu z Rožmberka jako Bílou paní," uvádí v pozvánce správa zámku.

Hrad Lipnice bude večer přístupný 25. a 26. července, znovu pak v půli srpna. Divadelní procházka připomene historii hradu i spisovatele Jaroslava Haška, který v Lipnici nad Sázavou prožil poslední část svého života.

Zámek v Žirovnici zve opět především rodiče s menšími dětmi na Pohádkové prohlídky za letních úplňků. Kromě 12. července proběhnou také 10. srpna a 9. září. „Tento rok jsme je připravili na téma pohádky o Šípkové Růžence," uvedla Věra Daňhelová ze zámku. Novinkou bude 26. července noční prohlídka nazvaná Soumrak nad žirovnickým zámkem s představením o upírech a hraběti Drákulovi.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Žirovnice

Na loveckém hradě Roštejn u Telče se noční prohlídky konají pravidelně už asi 15 let, což je v rámci Vysočiny nejdéle. „Říkala jsem si, že až přestane být zájem, že to přestanu dělat, ale plno je pořád," řekla kastelánka Zdeňka Vaníčková. Jako hraběnka Františka Slavatová provádí turisty hradem každý prázdninový pátek od 21:30. Na letošní první prohlídku přišlo 80 lidí, tedy maximální počet. Zájemci by si měli místo rezervovat týden až dva dopředu.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám