Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za leporelem do Prahy a Litovle, do labyrintů na Loučeň

Kreativní, interaktivní, poučný, kulturní i sportovní program nabízejí akce plánované na tento víkend. Děti budou soutěžit, tančit, vařit, ale i poznávat nové věci. Záleží pouze na tom, kam se je rozhodnete vzít.

Foto: Archiv zámku Loučeň

Loučeňský zámek

Článek
Praha

Obří leporelo českých dějin

Výstava na Chvalském zámku poskytne vtipnou procházku dějinami od pravěku po současnost. Dva metry vysoké leporelo s délkou 70 metrů můžete procházet do 14. září. Na Chvalské tvrzi se pobavíte denně od 9:00 do 17:00. Bližší informace naleznete zde.

Šikovné ruce malých kuchařů

Speciální kurz vaření pro děti proběhne v sobotu od 11:00 v Praze na Žižkově. Rodiče budou moci potomkům s jejich kulinářskými výtvory pomáhat. Zúčastnit se mohou děti od čtyř let. Více čtěte zde.

Pro malé i velké mlsouny

Do neděle potrvají v Atlantis Center - domě zážitků sladké dny. Nachystán je program zaměřený na sladkosti. Přiláká nejen děti, ale i mlsné dospělé. Více informací hledejte zde.

Středočeský kraj

Narozeniny zámeckých labyrintů

Tradiční slavnost Narozeniny zámeckých labyrintů proběhne v sobotu v Loučeni. Budou připraveny soutěže, rozkrájený dort, ve 14:30 pohádka a v 16:00 přijedou i klauni. Děti budou plnit úkoly při hře v zámeckých labyrintech. Více čtěte zde.

Bitva o zámek v Mníšku pod Brdy

Historický den plný šermu a divadla zakončený volným zpracováním dobytí zámku Mníšek Švédy během třicetileté války proběhne v sobotu. Bitvu slovem doprovodí moderátor Standa Berkovec. V zámecké zahradě vás čeká od 11:00 do 17:00 vystoupení skupin historického šermu, tance a kejklířů, historické tržiště či lazebna. Bitva vypukne na náměstí F. X. Svobody v 18:00. Více se o akci dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti Pernštejnského panství

Na hradě Pernštejně bude o víkendu připraven celodenní program. V Nedvědici a na hradě vás čekají koncerty, vystoupení tanečních, pěveckých a národopisných souborů, jarmark, soutěže pro děti a ohňostroj. Uvidíte historický průvod i rytířské klání. Z Brna vás doveze parní vlak. Více hledejte zde.

Interaktivní sochy v Brně

Prohlídka interaktivních stanovišť zasvěcených živlům a přírodě bude připravena v neděli v brněnské Otevřené zahradě. Detailně se seznámíte s Kronikou naší Země. Šestadvacet metrů dlouhá spirála zachycuje zlomová období od vzniku Země do současnosti. V zahradě je ukryto i vyobrazení Velkého třesku. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Historický šerm na Landštejně

Představení souboru historického šermu Bravus uvidíte o víkendu u Slavonic. Šermíři ukáží své umění několikrát denně na nádvoří románského hradu. Více hledejte zde.

Zámecké slavnosti v Českém Rudolci

Na Jindřichohradecku si v sobotu užijete Zámecké slavnosti Český Rudolec aneb když sever válčil s jihem. Od 13:00 uvidíte na zámku mistra biče, šermířsko-divadelní vystoupení, country tance, sokolníka, výcvik koní, výstavu dravých ptáků a bitevní ukázku. Děti si užijí jízdu na ponících, jízdy obrněným transportérem a nafukovací skákací svět. Den zakončí ohňostroj. Více uvidíte zde.

Královéhradecký kraj

Výstava o historii plováren v Jičíně

Výstavu Rozmarná léta na Jičínsku aneb historie plováren je možné navštívit v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně. Výstava je doplněna o dobové snímky a průřez vývoje módy plavek. O víkendu sem zavítejte od 9:00 do 18:00. Více zde.

Mlynářské slavnosti v Babiččině údolí

V Ratibořicích uvidíte o víkendu různé selské a cechovní oslavy, které naše předky vytrhávaly z rutinní dřiny. Zazní i folklórní písně. V Rudrově mlýně si prohlédnete expozici věnovanou životu mlynáře v 19. století. Bližší informace hledejte zde.

Pardubický kraj

Řemeslnická sobota v Letohradě

V sobotu uvidíte živá řemesla jako kování koně, výrobu šindele, předení, tkaní, broušení skla, mlácení obilí, pletení košů a mnoho dalších. Další ročník akce nabídne od 10:00 do 18:00 ostrý zásah hasičů s parní stříkačkou, Četnickou pátrací stanici Pardubice a hudební vystoupení. Děti nadchne dílna, výroba keramiky, čertovská kovárna, jízda na koních, historický kolotoč či provazový žebřík. Více zde.

Oslava na Novém zámku u Lanškrouna

Oslava a znovuotevření kavárny na Rudoltickém zámečku proběhnou v sobotu. Nový zámek u Lanškrouna se nachází mezi Rudolticemi a Lanškrounem a místní mu říkají Zámeček. Mezi 13:00 a 18:00 bude připravený program pro všechny. Děti využijí atrakce jako skákací hrad, jízdu na koních, střelbu z luku, airsoftové hřiště a soutěže a návštěvu zámecké věže. Více hledejte zde.

Den naplněný zážitky

V sobotu se na Dolní Moravě slavnostně otevře Mamutíkův vodní park. Soutěže a hry mezi 10:00 a 13:00 budou zaměřené na vodní tematiku. Program potrvá po celý den. Harmonogram akce si prohlédněte zde.

Karlovarský kraj

Lodí po Ohři pod Loket

Vyhlídkovou plavbu si můžete s dětmi užít o prázdninách každý den. Netradiční výhled na hrad Loket se vám naskytne od 10:30 do 16:30 za příznivých povětrnostních podmínek a stavu vodní hladiny. Plavba trvá 25 minut a začíná v přístavišti pod mostem. Více informací hledejte zde.

Hraná prohlídka ve Varech

O vážných událostech karlovarské historie se děti i dospělí dozvědí odlehčenou formou v sobotu. Prohlídka Tajemství Varů aneb Co v průvodci nenajdete trvá asi 2,5 hodiny. Sraz je ve 20:00 u pobočky Infocentra T. G. Masaryka. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Dva dny středověku na Bezdězu

Pravidelně obohacuje první červencový víkend šermířské vystoupení skupiny VSŠ Askalon. I letos se můžete těšit nejen na humorné šermířské vystoupení, ale také na lehké historické poučení. Buďte na hradě v časech: 11:00, 12:30, 14:00 nebo 15:30. Bližší informace naleznete zde.

Vítání prázdnin v Horní Libchavě

V sobotu přivítejte prázdniny na zámku, kde budou od 13:00 do 19:00 probíhat dětské prohlídky Putování do dalekých končin s králem a princeznou. Na nádvoří si ve 14:30 a 16:30 děti mohou zatančit s princeznou. Hlavní vystoupení začne v 15:30 a v 17:30 si děti zasoutěží. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Promítání na hradě Bouzov

V letních sobotních a nedělních dnech vám pobyt na hradě zpříjemní promítání pohádek a filmů, které se zde točily. Na I. nádvoří můžete tento víkend vidět od 14:00 film Kopretiny pro zámeckou paní. Více hledejte zde.

Výstava leporel a kostek v Litovli

Výstava dětských leporel a dřevěných kostek v proměnách času ukáže hračky z období od první republiky až po současnost. V informačním centru na náměstí Přemysla Otakara si expozici prohlédnete až do konce července. Otevřeno je v sobotu od 9:00 do 15:00 a v neděli od 9:00 do 13:00. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Komentované krmení v Zoo Ostrava

Tradiční krmení pořádá ostravská zoo. Každý den zpestří například krmení pand, vyder, medvědů, šimpanzů, žralůčků nebo hrochů mezi 9:30 a 18:00. Konkrétní časy krmení uvidíte zde.

Vysvědčení v Miniuni Ostrava

Do neděle mají děti, které dostaly na vysvědčení samé jedničky, vstup zdarma. Protože pořadatelé vědí, že nikdo není neomylný, letos akce platí i pro dvojkaře. Otevřeno je od 9:00 do 20:00. Více čtěte zde.

Plzeňský kraj

Dřevorubecké slavnosti v Peci pod Čerchovem

Od pátku do neděle si užijete slavnosti na Domažlicku. Součástí programu bude v pátek soutěž dřevorubců O pohár LST a v sobotu Podčerchovská rozporka, což je soutěž tažných koní v přibližování dřeva na překážkové dráze. V neděli se koná mimo jiné turnaj ve fotbale. Více informací hledejte zde.

Výstava hraček v Holýšově

V Domě dějin Holýšovska uvidíte výstavu historických hraček. Do konce prázdnin si prohlédnete deskové hry, stavebnice, pokojíčky pro panenky, vláčky, parní stroje a autíčka. O víkendu mezi 13:00 a 17:00 bude otevřený i hrací koutek. Více zde.

Ústecký kraj

Výstava exotického ptactva

O víkendu bude na zámku Libochovice k vidění výstava exotického ptactva. Můžete si také prohlédnout zámecké skleníky, které jsou nedílnou součástí zámeckého parku. Zaujme starý palmový skleník, který se používá dodnes. Zámek je otevřený od 9:00 do 18:00. Více hledejte zde.

Vysočina

Středověké hry na Roštejně

V sobotu se koná 7. ročník historizující akce nedaleko obce Doupě na Jihlavsku. V lesích mezi Třeští a Telčí se přenesete do časů, kdy hrady střežili rytíři a panstvo bavili kejklíři. Od 12:00 bude připraveno tržiště, lukostřelnice a tábor s ukázkou řemesel. Od 14:00 budou připravena šermířská vystoupení, kejklíř, žonglér a klaun, hudba i divadlo. Více zde.

Svatoprokopská pouť v Třebíči

Děti si o víkendu užijí tradiční pouťové atrakce: kolotoče, houpačky, dětský vláček, střelnici a projížďky na koních. Pouť proběhne v Areálu baziliky sv. Prokopa a zámku. V sobotu budou také připraveny pohádky. V sobotu i v neděli si můžete ve 22:00 užít kostýmované noční prohlídky baziliky.

Zlínský kraj

Slovácké léto v Uherském Hradišti

Až do 13. července se historické prostory města již posedmé promění v plážové centrum, které nabídne sportovní podívanou doplněnou kulturním vyžitím. O víkendu si zahrajete plážový fotbal, florbal a plážovou házenou, uslyšíte Argemu nebo Ine Kafe. V sobotu ve 13:00 začne dětské sportovní odpoledne. Program najdete zde.

Valašský program v Radhošti pod Radhoštěm

Program o valašských krojích Z truhel a skříní proběhne v sobotu v Dřevěném městečku Valašského muzea. U fojtství z Velkých Karlovic, Billova domu a rožnovské radnice budou autoři krojů. V Janíkově stodole uslyšíte komentované krojové přehlídky. Během dne uvidíte pořady, které vás seznámí s kroji a odpoledne bude připraveno folklorní vystoupení. Akce potrvá od 9:00 do 19:00.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám