Hlavní obsah

Tipy na víkend: Navštivte otevřené vinné sklepy, v Opočnu pozor na ostny růží

První z červencových víkendů přináší řadu atraktivních akcí pro hudební nadšence. Stejně tak si přijdou na své ti, které zajímají netradiční prohlídky hradů a zámků. Tak třeba Opočno bude přes víkend zahaleno v růžích.

Foto: Profimedia.cz

Opočno ozdobí o víkendu růže.

Článek
Praha

Výstava Andy Warhol

V renesančním paláci U Bílého jednorožce na Staroměstském náměstí můžete vidět výstavu nazvanou Andy Warhol – I´m OK. Do konce roku tam zhlédnete soubor děl této americké pop-art ikony a sbírku obalů na LP z let 1949 - 1987. Vyzkoušet můžete i sítotisk a to vždy mezi 10:00 a 20:00. Více čtěte zde.

Hvězdy První republiky na Vinohradech

Výstava představí filmové, divadelní a kabaretní hvězdy První republiky a protektorátu. Důraz je kladen na herečku Zitu Kabátovou, která během zákazu filmování ve zdejším kině působila jako ředitelka. V Theatre Cinema Café Royal budou k vidění i kostýmy a doplňky mnoha osobností. Výstava je otevřena denně od 11:00 do 23:00. Veškeré informace se dozvíte zde.

Slepě vedeni smysly

Výstava, na které sice na hodinu přijdete o zrak, otestuje všechny vaše ostatní smysly. Jmenuje se příhodně — Neviditelná. Vyzkoušet si na omezenou dobu pohyb a život slepců můžete o víkendech mezi 10:00 a 20:00 (poslední výprava začíná v 19:00) v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí. Unikátní dlouhodobá výstava trvá už od začátku dubna 2011. Bližší informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Výstava lilií v Průhonicích

V Dendrologické zahradě budete do 20. července obdivovat na 90 druhů lilií. Běžně se pěstují jako květiny k řezu, v ulici Za Dálnicí je uvidíte v hustě osázených velkých květináčích. Do zahrady zavítejte o víkendu mezi 9:00 a 19:00. Více zde.

Prokopská pouť v Příbrami

Nejslavnější česká hornická pouť proběhne od pátku do neděle. Už 25. ročník připomene 100. výročí instalace parního těžního stroje na dole Anna. Program provází kulturní vystoupení, kostýmované průvody, dobové scénky, pouťové atrakce a staročeské trhy. V neděli můžete navštívit Hornické muzeum na Březových Horách od 9:00 do 18:00 za pouhou korunu. Harmonogram akce si prohlédněte zde.

Jihomoravský kraj

Divadelní festival v Hustopečích

Letní romantiku pod hvězdami zažijete do 18. července na festivalu Pod širým nebem. V kulisách nádvoří historického domu U Synků uvidíte v pátek hru Vyhazovači Divadla Radka Brzobohatého a v neděli Krysáky z Divadla Špílberg. Více čtěte zde.

Noc otevřených sklepů

Akcí Víno v oranžovém aneb Noc otevřených sklepů ožijí v sobotu Velké Pavlovice. Ve 20 vinných sklepech ochutnáte různá vína. Sklepy otevřou v 17:00, do půlnoci v nich pak uslyšíte cimbálovku. Večer ukončí ohňostroj u Městského úřadu. Více zde.

Jihočeský kraj

Noční prohlídky zámku Blatná

Noční prohlídky aneb po stopách pana Lva z Rožmitálu budou připraveny v sobotu. První prohlídka začne ve 20:30. Zve vás skupina historického šermu Morgana von Maxberg a Vodní zámek Blatná. Více hledejte zde.

Festival komorní hudby v Krumlově

Oblíbený festival finišuje v sobotu třemi koncerty. Vyslechnout můžete Jazzband knížecí schwarzenberské granátnické kapely v 11:00 v hotelu Růže, Varhanní koncert v 16:00 v Kapli svatého Martina a Jihočeskou komorní filharmonii ve 20:00 v Maškarním sále na hradě. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Svátky s růží na zámku Opočno

Zámek provoní stovky květin od pátku do neděle. Bohatým historickým vazbám budou dominovat růže. Pátým rokem zhlédnete květinová aranžmá od 9:00 do 11:30 a od 12:30 do 16:45. Více se dočtete zde.

Další výročí bitvy u Hradce Králové

Vzpomínková akce na jednu z největších bitev 19. století proběhne od čtvrtka do soboty v Hradci Králové a na bojišti Chlum 1866. Bohatý program bude připraven na obou místech. V sobotu uvidíte na Chlumu v 10:30 pochod historických jednotek bojištěm a v 14:00 bitevní scénu „Hindenburg“. Bližší informace najdete zde.

Pardubický kraj

Fotofestival v Moravské Třebové

Fotografický festival představuje současnou uměleckou tvorbu jednotlivců i sdružení. Letošní ročník potrvá do 24. srpna. Hlavní výstavy budou patřit umělcům, jako jsou Ivan Pinkava, Pavel Mára, Johana Pošová nebo Peter Fabo. Výstavy v Muzeu a renesančním zámku doplní fotografie v negalerijních prostorách. Více čtěte zde.

Výtvarné Hlinecko

Už 55. ročník Výtvarného Hlinecka představí Maxmiliana Haushofera a jeho žáky. V Městském muzeu a galerii Hlinsko uvidíte soubor obrazů německého malíře, který působil jako profesor pražské AVU. Obrazy si prohlédnete od 9:00 do 12:00 či od 13:00 do 17:00. Vše se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Karlovarský filmový festival

Jediný festival kategorie A v ČR začne v pátek a potrvá do 12. července. Uvidíte zde nejen mnoho filmů, ale i koncertů, ceremoniálů atd. Hlavním centrem festivalu je hotel Thermal, filmové projekce ale probíhají i na mnoha dalších místech. Více zde.

Řemeslníci na Horním hradě

Od soboty do neděle ožije hrad v Krásném Lese řemesly, jako jsou řezbářství, malování, kamenořezačství, paličkování nebo drátování. Denně od 10:00 do 17:00 je uvidíte na vlastní oči. Bližší informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Den Zubačky v Tanvaldu

V sobotu proběhne Den Zubačky, představí se několik historických vozidel a svezete se na trati Tanvald – Kořenov a zpět, Kořenov – Harrachov a zpět. V neděli oslavíte 120 let tratí Jablonec nad Nisou – Tanvald a Smržovka – Josefův Důl. Po celý víkend bude připravený slet Singrovek. V Kořenově se můžete těšit na doprovodný program a Muzeum ozubnicové dráhy. Detailnější informace jsou uvedeny zde.

Kámen a šperk v Českém ráji

V letošním roce již podesáté zahájí prázdniny v Turnově tato sobotní akce. Na náměstí Českého ráje se seznámíte s tradicí českého šperkařství a kamenářství. Od 10:00 do 22:00 si užijete dobové tržiště a kulturní program. Uvidíte broušení drahých kamenů, výrobu šperků i rytířská klání. Více čtěte zde.

Olomoucký kraj

Dřevorockfest v Dřevohosticích

Zámecká zahrada ožije v sobotu rockovým festivalem. Od 13:00 se tam vystřídají kapely Jaksi Taksi, UDG, Václav Neckář a Bacily nebo Citron. Poslední koncert skončí až v brzkých ranních hodinách. Více se o programu dozvíte zde.

Farmářské trhy v Olomouci

Hanácký farmářský trh probíhá od dubna do října každou sobotu na olomouckém Dolním náměstí mezi Jupiterovou kašnou a morovým sloupem, vždy od 8:00 do 13:00.

Moravskoslezský kraj

Festival Janáčkovy Hukvaldy

Už 21. ročník známého mezinárodního hudebního festivalu proběhne od 3. do 20 července. Bude dominovat hudba Leoše Janáčka, který se na Hukvaldech narodil. Akci slavnostně zahájí sobotní koncert ve 14.00 na hradě Hukvaldy. Některé koncerty zavítají do Příbora, Rychaltic či Frýdku-Místku. Program zhlédněte zde.

Exkurze do opevnění v Chotěbuzi

Klub vojenské historie Chotěbuz u Českého Těšína zve v sobotu na akci s názvem Železobetonová zeď. Nabídne prohlídky tří bunkrů rekonstruovaných do tří časových období. Uvidíte výstroj a výzbroj, výklad proběhne v dobových uniformách. Mezi 10:00 a 17:00 se vrátíte do historie. Více čtěte zde.

Plzeňský kraj

Hudba pod hradem v Domažlicích

Zahrada pod Chodským hradem se v pátek a v sobotu rozezvučí již podesáté hudbou. Po oba dny zde od 18:00 uslyšíte vždy tři koncerty. V pátek si užijete Tomáše Linku, Blanku Šrůmovou a Yo Yo Band, v sobotu D.N.A. Brno, České srdce a trio Michal Prokop & Luboš Andršt & Jan Hrubý. Více zde.

Za Japonskem do Plzně

Nedávno zahájenou retrospektivní výstavu Zdeňka Sekala si můžete prohlédnout v Západočeské galerii v Plzni. Expozice se zaměřuje především na sochařskou tvorbu a na japonské tradiční umění. Více se o výstavě dočtete zde.

Ústecký kraj

Jiné prohlídky Lorety Rumburk

Do nepřístupných prostor technického zázemí Lorety Rumburk nahlédnete v sobotu mezi 10:00 a 11:30. Návštěvníci se seznámí se systémem odvodnění, dvojitým pláštěm lorety, nahlédnou do podzemních prostor a prohlédnou si původně plochou střechu loretánské kaple. Podrobnější program si pročtěte zde.

Dny otevřených bran v oboře Fláje

Den otevřených bran proběhne v sobotu na Mostecku. V obci Klíny se turisté volně projdou oborou po značené trase. Otevřena bude od 9:00 do 15:00. Více zde.

Vysočina

Festival duchovního umění

Pátý ročník festivalu Musica Figurata se koná v Klášteře premonstrátů v Želivi do 17. srpna. V sobotu bude připravena vernisáž výstavy Tichá srdce a ve 20:00 proběhne koncert Barokní tělo odhaleno v premonstrátském opatství Želiv. Více se dozvíte zde.

Festival KoresponDance

Mezinárodní festival tance a pohybového divadla proběhne v sobotu v barokním prostoru bývalého kláštera a zámku Kinských ve Ždáru nad Sázavou. Dopoledne můžete absolvovat cykloprojížďku městem. Od 14:30 uvidíte taneční i divadelní vystoupení, výstavy, animace, prohlédnete si zámek. Ve spolupráci s festivalem Musica Figurata zazní v kostele Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve 22:00 závěrečný koncert. Bližší informace najdete zde.

Zlínský kraj

Formanský den ve Velkých Karlovicích

Jubilejní 30. ročník nabídne nový program Kůň v proměnách staletí. V Jezdeckém areálu Valencio Holčák uvidíte od 11:00 do 23:00 kaskadéry na koních, renesanční drezuru, přepadení parního vlaku, husary, dostihové šampiony a veterány. Večer zahrají Xindl X, Michal Hrůza a Divokej Bill. Program si prohlédněte zde.

Dolňácké slavnosti a jízda králů v Hluku

Slavnosti písní a tanců se pořádají jednou za tři roky a probíhají souběžně s každoročním Slováckým festivalem dechových hudeb. Od čtvrtka do pondělí ožije město programem plným zpěvu, tance, dechovky, jídla, pití a folkloru. Jízda králů a průvod městem proběhnou v neděli. Další informace hledejte zde.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám