Hlavní obsah

Kutná Hora zahájí o víkendu turistickou sezónu. Poprvé plánuje gastrofestival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora na letošní turistickou sezónu připravuje nové akce, kterými chce zdržet turisty ve městě na delší dobu než jeden den. Chystá se například první ročník gastrofestivalu, který naváže na muzejní noc nebo takzvaný videomapping na Chrámu svaté Barbory. Kutnohorské památky v prvním čtvrtletí tohoto roku zaznamenaly hlavně díky příznivému počasí meziročně o 12 procent vyšší návštěvnost. Za první tři měsíce si je přišlo prohlédnout 112 000 turistů.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Kutnou Horu

Článek

Oficiálně bude turistická sezóna v Kutné Hoře zahájena v sobotu 26. dubna pravidelnou akcí Probouzení Kutné Hory, které se letos ponese v duchu hudby. V tento den bude například v Chrámu svaté Barbory za doprovodu varhan koncertovat kolínský Kmochův dechový orchestr spolu s pěveckým učitelským sborem Kutné Hory. Po skončení koncertu bude na chrám promítána projekce, takzvaný videomapping.

„Naším problémem je, že se v Kutné Hoře turista moc nezdrží. Ti zahraniční město za pár hodin proběhnou s fotoaparátem, neubytují se a pokračují dál. Naším cílem je turistu zdržet déle, a proto vymýšlíme takové atraktivity, jakou je například společná muzejní noc," řekla Lenka Kratochvílová z oddělení kultury a cestovního ruchu města.

Podle ní město hojně navštěvují cizinci, ale více je stále ještě českých turistů. Druhý ročník muzejní noci nabídne program v sedmi kutnohorských muzeích 30. května. Den poté je připraven gastrofestival ve stylu první republiky.

Rekonstrukce návštěvníky nezbrzdí

„V Kutné Hoře se částečně natáčí i seriál První republika, takže v tomto duchu to bude s pochoutkami z první republiky, s kostýmy a žánrovou muzikou," dodala. Mezi nejnavštěvovanější akce Kutné Hory patří historická slavnost Kutnohorské stříbření, které letos proběhne od 21. do 22. června. „A po celé léto běží takzvané Kutnohorské léto, kdy je od června do září každý den v týdnu v některé z památek kostýmovaný večerní program," doplnila Kratochvílová.

Letos by se měla začít opravovat také nejnavštěvovanější kutnohorská památka — kostnice v Sedlci. První etapa opravy začne v červenci a skončí v říjnu příštího roku. Loni tuto kostnici navštívilo více než 300 000 lidí. Letos zůstane otevřena i v průběhu oprav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám