Hlavní obsah

Hrad Svojanov se od března znovu otevře turistům. Nejdříve jen o víkendech

Turisté budou moci na hrad Svojanov opět vyrazit už v sobotu 1. března. První měsíc však bude památka návštěvníkům přístupná pouze o víkendech. V nadcházející sezóně tady turisty čeká hned několik překvapení.

Foto: ČTK

Hrad Svojanov

Článek

Do areálu předhradí Svojanova byly převezeny tři barokní sochy z opravovaného mariánského sloupu v Poličce. Návštěvníci spatří plastiky svatého Víta, svatého Karla Boromejského a svatého Šebestiána.

V budoucnu budou sochy restaurovány a počítá se i se vznikem galerie barokních plastik ve vnitřních prostorách předhradí.

Foto: ČTK

Na hradbách vnitřního hradu stojí zvonice

Na hradbách vnitřního hradu byla postavena zvonice, která spolu s dřevěným křížem připomíná bývalou kapli svaté Kateřiny. Tu poničil požár už v roce 1569. Z původní stavby se dochoval soubor několika fragmentů tehdejší kamenické výzdoby, která je uložena v hradním lapidáriu.

Novinek je více

V západním sklepení svojanovského hradu byla instalována dlouhodobá výstava postav z knihy Tajemný hrad Svojanov od Bohuslava Březovského. Letos bude nahrazena expozicí o pověstech a legendách hradu.

V podkroví Domu zbrojnošů bude od dubna znovu otevřena výstava papírových modelů. V minulém roce zde bylo k vidění 144 modelů historických staveb, letos se expozice zaměří na modely českých, moravských i slovenských hradů a zámků. Kromě samotného Svojanova nebudou chybět například Pernštejn, Rožmberk, Bítov, Bojnice či Bratislavský hrad.

Hradní instalace byla doplněna několika novými exponáty. K zajímavostem patří mimo jiné stará spížní skříň v hradní spižírně. V jídelně je nově pověšený obraz z roku 1929 od malíře Jana Skramlíka. Zobrazuje hrad z cesty od městečka. Dnes patří Svojanov k nejnavštěvovanějším památkám Pardubického kraje. Minulý rok sem zavítalo 42 tisíc turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám