Hlavní obsah

Třinecké muzeum zahájilo výstavu historických hraček českých dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miniaturní vojáčci, hadrové panenky nebo plyšoví medvídci s pohyblivými končetinami — stařičké hračky, které bavily děti v období první republiky a v letech druhé světové války. Od začátku tohoto týdne si je mohou prohlédnout návštěvníci Muzea Třineckých železáren a města Třince. K nejvzácnějším exponátům patří nejstarší československé auto na klíček z roku 1929.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sestava nazvaná Mobilizace Československé armády v roce 1938.

Článek

Hračky jsou v Třinci představeny v podobě historických krajin připomínajících různé události z let 1929 až 1945 — například mobilizaci v roce 1938 nebo konec války v květnu 1945.

„Zajímavá je také historická krajina, v níž jsou použity dobové hračky z let 1934 až 1938, nazvaná Vojenské cvičení Milovice. Nejvzácnějším exponátem je tady model francouzského tanku Renault,“ řekla mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nejvzácnější exponát - model francouzského tanku Renault FT 17 z let 1925-1935

Návštěvníci uvidí největší československé letadlo na klíček z let 1935 až 1938, lokomotivu Mikádo z let 1939 až 1941 nebo třeba společenskou hru Masarykův okruh u Brna z roku 1935. „Je to nejen exkurze do dětství, ale také ukázka historie mnohých hraček, které se v různých obměnách vyrábí v časových odstupech až do dnešních dnů,“ uvedla vedoucí muzea Eva Zamarská.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Velké letadlo na klíček

V rodinách, které si koupi nových hraček nemohly dovolit, se ty staré předávaly z generace na generaci. Mnoho vystavených exponátů ze sbírky Michala Widenského bylo nalezeno na půdách či ve sklepích po celém Česku i Slovensku. „Některé exponáty ze začátku výroby v Československu dokonce mohou být jedinými dochovanými," uvedla Jurásková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Stařičké hračky v nové expozici třineckého muzea

Výstavu Hračky za První republiky a Protektorátu Čechy a Morava (1918 - 1945) připravilo třinecké muzeum ve spolupráci s Muzeem technických hraček. Bude otevřena ve Velké výstavní síni do 21. března. Plné vstupné do muzea stojí 26 korun, dětské 14 korun.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám