Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Festival bojovníků ukáže mušketýry, ústecká zoo Afriku

Na voňavý předvánoční program plný cukroví a ručně vyráběných ozdob narazíte snad ve všech českých krajích. Advent právě začíná. Pokud u vás ale Vánoce ještě na dveře neklepou, zajeďte si místo adventních trhů třeba za bojovníky do Housova mlýna nebo za africkou kulturou do Ústí nad Labem.

Foto: Profimedia.cz

Akční umění boje ukáže o víkendu Festival bojovníků. Ilustrační foto

Článek
Praha

Mikulášské jízdy metropolí

V sobotu i v neděli budete mít v Praze možnost zúčastnit se speciálních předvánočních jízd nostalgickými parními vlaky. Doprovod bude cestujícím dělat Mikuláš a jeho pomocníci. Všechny hodné děti odmění dárečkem. Více čtěte zde.

Vánoční trhy v centru

Advent v Praze bude i letos zářit nádhernými světly a odstartuje pravou vánoční náladu. Největší trhy v Česku začínají na Staroměstském náměstí již sobotu a potrvají až do začátku ledna. Prodejní stánky budou otevřeny od 10:00 do 22:00. Vánoční strom bude slavnostně rozsvícen v sobotu v 17:00. Po celou dobu je připraven také zajímavý kulturní program. Další informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Strom přání na zámku Loučeň

O první adventní neděli se od 11:00 do 17:00 vydejte s dětmi na zámek Loučeň, kde se mohou těšit na strom přání a také největší adventní věnec zapsaný v České knize rekordů. Tento věnec pokřtí v neděli čtyři andělé. Každé dítě si navíc od knížecí rodiny odnese malý dáreček. Ve 14:00 bude zapálena první svíčka na adventním věnci. Více zde.

Adventní prohlídky zámku Žleby

Zámek Žleby otevře v zimě mimořádně své brány v rámci adventních prohlídek, které se konají o tomto a příštím víkendu mezi 10:00 a 15:00. Vánočně laděné prohlídky zámku zpestří také zprovozněná zámecká kuchyně, v níž budou kuchařky a kuchtíci připravovat vánoční dobroty podle dávných receptur. Prohlídky budou probíhat v půlhodinových intervalech. Bližší informace hledejte zde.

Vánoční zábava v parku

Chodouň u Zdic bude v sobotu mezi 10:00 a 16:00 ideální lokalitou hlavně pro rodiny s dětmi, protože se sem tento víkend přesune putovní zábavní park Tři věže. Tváří akce bude Zora Jandová. Program si prohlédněte zde.

Jihomoravský kraj

Vzpomínková akce ve Slavkově

Letošní 208. výročí bitvy u Slavkova se bude slavit od čtvrtka do soboty v areálu zámku a ve městě. Na slavkovském programu se bude podílet více než 200 účastníků v dobových uniformách a kostýmech z období napoleonských válek. Program zahájí čtvrteční koncert, na který naváže páteční příchod vojáků do Slavkova v 19:00. Hlavní program začne v sobotu od 9:00. Kromě vojáků se můžete těšit také na vánoční jarmark a kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem. Více zde.

Předvánoční program ve skanzenu Strážnice

O víkendu od 9:00 do 16:00 se přijďte naladit na čas adventu do skanzenu ve Strážnici. Připraveny jsou ukázky prací, zvyků, přípravy jídel a stolování, které byly typické pro období přelomu 19. a 20. století. Skanzenem budou také procházet Lucie, Tři králové nebo Mikuláš s čertem a andělem. Děti se jistě zabaví ve tvůrčích dílnách při zdobení perníčků či přípravou figurek z těsta. Bližší informace najdete zde.

Valtické Podzemí zahajuje advent

Keramika, dřevěné hračky, perníčky, studené i teplé nápoje - na to všechno a mnohem víc se mohou těšit víkendoví návštěvníci Valtického Podzemí, které pro zájemce na neděli připravilo od 10:00 do 16:00 adventní akci plnou dobrot a zábavy. Děti do patnácti let mají navíc vstup zdarma. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Advent v Českém Krumlově

Od soboty od 15:00 budou na českokrumlovském náměstí Svornosti zahájeny adventní trhy, které zde potrvají až do 6. ledna. Advent bude v Českém Krumlově zahájen odhalením patrona adventního trhu a malým ohňostrojem. Na trzích se můžete těšit na nejrůznější vánoční výrobky a tradiční občerstvení. Ozdobený strom bude slavnostně rozsvícen v sobotu v 16:30 a k vidění bude také živý betlém. Více zde.

Festival bojovníků na Housově mlýně

Housův mlýn v Táboře bude o víkendu hostit setkání bojovníků, šermířů, mušketýrů, kejklířů či lučištníků. V sobotu od 14:00 do 18:30 budou probíhat šermířské exhibice a další vystoupení. Děti do výšky keltského meče mají na akci vstup zdarma. Detailní informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Valdštejnské trhy a Vánoce na jičínské bráně 

Vévoda Albrecht z Valdštejna navštíví sobotní adventní trhy na Žižkově náměstí v Jičíně. Jarmark nabídne nejrůznější řemeslné výrobky, vánoční ozdoby nebo ochutnávky dobové kuchyně. Připraven je také kulturní program. V sobotu i v neděli od 9:00 do 18:00 bude probíhat také vánoční program na Valdické bráně. Děti se tu mohou těšit na divadlo nebo tvůrčí dílničky. Více hledejte zde.

Čerti a čertice na Starých Hradech

Hrad a zámek Staré Hrady připravil dětem čertovský víkend. Po oba dny od 10:00 do 17:00 bude probíhat čtení z Knihy hříchů, ochutnávka čertovských lahůdek a pekelných bonbónů. Připravena je také zábava a soutěže s čerty. Více zde.

Pardubický kraj

Barborková slavnost na zámku Litomyšl

Sobotní den od 10:00 do 16:00 bude na zámku Litomyšl patřit Barborkové slavnosti. Na druhém zámeckém nádvoří proběhne jarmark a pro děti bude připravena také vánoční dílna. Po celý víkend (každou celou hodinu až do 15:00) můžete zavítat také na vánoční prohlídky vyzdobeného zámku obohacené o historii zámeckých tradic. Více najdete zde.

Adventní trhy v Pardubicích

Vánočně laděné Mikulášské adventní trhy budou probíhat o víkendu na Pernštýnském náměstí v Pardubicích od 10:00 do 18:00. Kromě jarmarku se můžete těšit na dřevěný betlém a v neděli v 16:15 na slavnostní rozsvícení vánočního stromu. V rámci doprovodného programu uvidíte mušketýry, šermíře nebo sokolníky. Vstup je zdarma. Více informací čtěte zde.

Karlovarský kraj

Trhy v Karlových Varech

O víkendu od 10:00 do 17:00 budou v rámci karlovarských vánočních trhů probíhat tvůrčí vánoční dílny pro děti. V sobotu si budou moci vyrobit andílky či ozdoby z vlny, v neděli se budou vyrábět a zdobit svíčky a vyrábět vánoční pohledy. Trhy budou probíhat na Třídě TGM u hlavní pošty v Karlových Varech. Program si prohlédněte zde.

Liberecký kraj

Čertovská tramvaj v Liberci

V sobotu od 9:00 do 18:00 bude po Liberci jezdit tramvaj plná čertů a čertic. Jízdné tramvají, kde nebude samozřejmě chybět ani Mikuláš s anděly, je zdarma. Jedinou podmínkou je mít s sebou jedno hodné (nebo i zlobivé) dítko. Více zde.

Olomoucký kraj

Prostějovská zima

V pátek od 17:00 proběhne v Prostějově slavnostní rozsvícení vánočního stromu s Dádou Patrasovou na náměstí T. G. Masaryka. V sobotu od 15:30 se těšte na Vánoční koledu čertíka Ferdy. Bude se také volit nejkrásnější koleda. V neděli od 10:00 do 12:00 se děti zabaví promítání pohádky v kině Metro 70. Více naleznete zde.

Vánoční dílna ve Šternberku

Expozice času ve Šternberku připravila na sobotu odpoledne vánoční dílnu pro děti, která se koná od 15:00 do 18:00. Děti si budou moci vyrobit vlastní adventní věnec nebo čokoládové lízátko. Dále se budou zdobit svíčky, vyrábět korálkové hvězdičky nebo vánoční přání. Více informací hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Mikulášský jarmark v Novém Jičíně

Tradiční vánoční jarmark můžete navštívit na nádvořích Žerotínského zámku v Novém Jičíně v sobotu od 8:30 do 14:00. Uvidíte ukázky řemesel, zdobení vánočních ozdob a ochutnáte tradiční vánoční pečivo. Děti se mohou těšit na překvapení. Další informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Adventní Klatovy

V pátek v 18:00 bude na náměstí Míru v Klatovech zahájen advent rozsvícením vánočního stromu za doprovodu zpěvu sboru „Sněženky a machři“. V neděli od 14:00 do 16:00 v sále SŠZP v Klatovech ochutnáte vánoční cukroví a obhlédnete jeho zdobení. Součástí programu bude také vyprávění o tradicích a kulturní vystoupení. Více zde.

Ústecký kraj

Předvánoční jarmark na Krásném Dvoře

Vánoční atmosféru navodí adventní jarmark na zámku Krásný Dvůr, který se koná v neděli od 11:00 do 16:30. Součástí jarmarku budou ukázky řemesel a ochutnávky vánočních dobrot. Zároveň se můžete těšit i na speciální prohlídky zámku, které se budou konat v 11, 12, 13, 14 a v 15:00. V 16:30 pak bude rozsvícen vánoční strom. Bližší informace čtěte zde.

Týden Afriky v Zoo Ústí nad Labem

V rámci Týdne Afriky, který bude v ústecké zoologické zahradě probíhat od čtvrtka do soboty, se můžete těšit na ukázky afrických řemesel, hudbu a tanec, videoukázky nebo výstavu obrazů africké krajiny. Zoo bude v tyto dny mimořádně otevřena až do 18:00. Veškeré informace najdete zde.

Vysočina

Dílny v Zoo Jihlava

Vánoce přicházejí i do zoologických zahrad a ta jihlavská připravila pro děti tradiční adventní dílny. Malí návštěvníci si budou moci vyrobit krásné ozdobičky na stromek a potěšit jimi své rodiče či prarodiče. Akce se koná o víkendu od 10:00 do 15:00. Více zde.

Mikuláš v Telči

Sobota bude v Telči patřit především Mikulášům a jeho pomocníkům, tedy čertům a andělům. Sobotní program na náměstí Zachariáše z Hradce zahájí od 13:00 vánoční jarmark, který bude probíhat do 17:00. V 16:30 začne slavnostní příchod Mikuláše s čerty a anděly a následně bude rozsvícen vánoční strom. Podrobný harmonogram akce naleznete zde.

Zlínský kraj

Medový den v Bystřici pod Hostýnem

Za medem a medovými dobrotami vás zveme v sobotu mezi 8:00 a 16:00 do Společenského domu Sušil v Bystřici pod Hostýnem. Těšit se můžete na zajímavé ukázky zpracovávání včelího vosku, zdobení perníků pod vedením perníkářek nebo ochutnávku nejrůznějších dobrot z medu. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám