Hlavní obsah

Olomoucké výstaviště provoněla Babiččina zahrada

Právo, Miroslav Hradil

Ve znamení bylinek je letní etapa zahradnického veletrhu Flora, který začal ve čtvrtek na stejnojmenném výstavišti v Olomouci. K vidění jsou však na nejstarší a největší akci svého druhu v Česku i květiny vrcholícího léta, letní ovoce a zelenina. Veletrhu se účastní na 250 vystavovatelů a prodejců z ČR, Polska a Slovenska.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Ústřední expozice letní Flory nabízí v pavilónu H ke zhlédnutí Babiččinu zahradu.

Článek

Hlavní expozici nazvanou Babiččina zahrada hostí pavilón H. Voňavou a také kvetoucí přehlídku stále oblíbenějších bylin tu připravilo Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero Cz.

Poklad v podobě bylin

Expozice přináší i některé novinky. Pěstitelé z šumperské společnosti Agritec například ve čtvrtek představili na výstavišti nově registrovanou odrůdu kmínu kořenného, odolnější vůči škůdcům.

„Jde o šlechtitelský úspěch, k němuž vedla nelehká cesta. Poslední odrůda kmínu kořenného u nás byla zaregistrována v roce 1990,“ uvedla Blanka Kocourková, předsedkyně sdružení Pelero Cz.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Na úvod zahradnického veletrhu Flora byla představena nová odrůda kmínu kořenného.

Zajímavá je určitě i přehlídka léčivých rostlin olomouckého pracoviště Centra aplikovaného výzkumu zelenin a speciálních plodin Výzkumného ústavu rostlinné výroby, které pečuje o uchovávání genetických zdrojů mimo jiné také léčivých, aromatických a kořeninových rostlin. Genetické zdroje léčivých rostlin v Olomouci jsou unikátní kolekcí v rámci Evropy, podle odborníků jde o „rodinné stříbro“ ČR.

V Babiččině zahradě nechybějí ani výrobky z léčivých rostlin, bylinné čaje, sirupy, kořenící směsi, „divoká“ kosmetika či bylinné produkty určené pro zvířata. Připraveny jsou ochutnávky, přednášky a k dispozici je pro zájemce také bylinková poradna.

Krása nejen pro oči

Neobvyklé letní kytice návštěvníci obdivují v pavilónu E. Vznikly v rámci floristické soutěže pořádané Svazem květinářů a floristů ČR. Soutěžící měli za úkol vytvořit kytice pro zrakově postiženou osobu.

„Vhodné a žádoucí bylo použití různých aromatických i kořeninových rostlin a bylinek, které zaujmou svou vůní, a rostlinného materiálu, který je zajímavý hmatově,“ poznamenal tajemník Svazu květinářů a floristů ČR Tomáš Svoboda.

Soutěž byla vyhlášena u příležitosti letošního stého výročí narození Otty Wichterleho, českého vynálezce kontaktní čočky. Exponáty jsou prodejné a výtěžek obdrží TyfloCentrum Olomouc, krajská organizace poskytující sociální služby zrakově postiženým občanům.

Stovky druhů růží

Zatímco pavilón E patří také přehlídce aktuální nabídky českých a slovenských zahradnických firem, v pavilónu G se představují členové Českého zahrádkářského svazu společně se Svazem školkařů ČR.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Ve výstavním pavilónu G spatří návštěvníci expozici Českého zahrádkářského svazu.

Příchozí tu spatří květiny vrcholícího léta – gladioly, jiřinky, muškáty, růže či vodní rostliny, ale i výstavu letního ovoce a zeleniny, mimo jiné kompletní odrůdové skladby paprik. Vystavovatelé nezapomněli ani na oblíbenou zahrádkářskou poradnu. Školkaři tradičně prezentují výpěstky okrasných dřevin.

Pro zájemce jsou otevřeny sbírkové skleníky výstaviště ve Smetanových sadech i sousední botanická zahrada Univerzity Palackého. Zavítat lze i do botanické zahrady v Bezručových sadech, kde lze spatřit kromě jiného také kvetoucí rozárium, v němž roste přes 500 druhů a odrůd růží.

Květiny a hudba

V exteriérech výstaviště se souběžně se zahradnickým veletrhem konají letní zahradnické trhy.

„Návštěvníci tu najdou vše potřebné do zahrad i zahrádek, od zeleného zahradnického zboží, semen, květin, zeleniny, okrasných i ovocných dřevin po drobnou mechanizaci a zahradnické pomůcky,“ uvedla mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Souběžně se zahradnickým veletrhem probíhají na olomouckém výstavišti i letní zahradnické trhy.

Lidé, kteří míří na letní Floru do Olomouce ze vzdálenějších míst, mohou využít nabídky Českých drah v podobě jízdného Vlak+Flora. Mohou mít z kteréhokoliv místa v ČR zpáteční jízdenku za cenu jednosměrné. Stačí, když o jízdenku Vlak+Flora požádají na pokladně ČD, a pak si ji nechají označit razítkem na stánku Českých drah v pavilónu E.

Veletrh Flora potrvá do neděle, a to každý den od 9:00 do 18:00. Jeho součástí je i tradiční každodenní hudební doprovodný program, tentokrát na hlavní aleji Smetanových sadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám