Hlavní obsah

Českem pěšky: poznejte nejkrásnější zákoutí tuzemské přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli chcete poznat to nejlepší, co Česko nabízí, vydejte se do krajiny s průvodci anebo pozorujte zvířata přímo v srdci divoké přírody. Malebné cesty, naučné stezky, vycházkové trasy – to všechno už jistě znáte. Co vám ale možná uniklo, jsou utajené divy přírody, k nimž znají cestu jen zkušení průvodci. Pojďte se nyní podívat, co nabízejí české národní parky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Díky pěší turistice mají výletníci čas si vše kolem sebe prohlédnout a vychutnat. Ilustrační foto

Článek

Ze čtyř českých národních parků je sice nejstarší ten krkonošský, vyhlášený v roce 1963, největší je však Národní park Šumava. V rozlehlém a dlouhém horském pásmu objevíte vzácná rašeliniště, ledovcová jezera i zbytky pralesů, strážní středověké hrady i technické památky v čele se Schwarzenberským plavebním kanálem.

Za poznáním utajených míst, kde volně žijí rysi, tetřevi, jeleni a řada dalších vzácných živočichů, se můžete vydat v doprovodu zkušených průvodců. Výpravy za poznáním jsou fyzicky značně náročné a konají se za každého počasí. Kvůli omezené kapacitě je nutná včasná rezervace prostřednictvím registračního systému na internetových stránkách Národního parku Šumava.

V informačních střediscích po celé Šumavě získáte také kontakty na místní průvodce. Ti podnikají kratší a méně náročné výlety do míst, o kterých běžní návštěvníci často vůbec nevědí. Vyberou si trasy zaměřené na přírodu, zvířata a rostliny, technické zajímavosti anebo na obyvatele Šumavy s jejich historií a kulturou.

Pozorování zvířat v přírodě

Pro ty, kteří dokážou ocenit atraktivní podívanou, vzniklo na Šumavě přírodní safari – projekt unikátní v celé střední Evropě. Ze speciálních srubů tu můžete pozorovat jeleny, srnce i jiná zvířata přímo ve volné přírodě. Přibližně dvouhodinová exkurze s průvodcem je bezplatná, najednou se jí může zúčastnit až třicet lidí a stačí se na ni pouze dopředu telefonicky objednat u správy národního parku. Z každého objektu je možné zvěř i fotografovat.

V zimním období většinou uvidíte jeleny, kteří nemají šanci najít ve volné přírodě dostatek potravy, a tak si pro nachystané řepy, mrkve a jablka přicházejí na známá stanoviště.  Kromě toho je můžete pozorovat v přezimovací obůrce v Srní. V létě je druhová skladba zvěře pestřejší, zahlédnout totiž můžete třeba srnce, divoká prasata, lišky, jezevce a celou řadu ptáků. Prohlídky je dobré předem objednat.

S průvodci do Českého Švýcarska a Podyjí

Prozatím nejmladším národním parkem v Česku je České Švýcarsko, na nějž za státní hranicí navazuje německý národní park Saské Švýcarsko. V návštěvnickém centru v Krásné Lípě si prohlédnete moderní interaktivní expozici a můžete si rovnou domluvit program s průvodci. Výlety do soutěsek u Hřenska, vyhlídek u Jetřichovic nebo k Pravčické bráně coby symbolu Českého Švýcarska tak doplní zajímavý výklad lidí, kteří národní park znají jako své boty.

Ve společnosti průvodců můžete také prozkoumat nejhezčí místa a výletní trasy v Národním parku Podyjí. Veškeré informace o trasách od vycházek pro rodiny s dětmi přes náročnější trasy až po celodenní programy pro fyzicky zdatné turisty získáte v návštěvnickém centru národního parku v Čížově.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Více tipů na zajímavé akce a zážitky v Česku na www.kudyznudy.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám