Hlavní obsah

Podblanický dětský ráj: Výlet za přírodou, hrami a hlavně za zvířátky

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úlevou pro mysl vyčerpanou městským životem, je pobyt na venkovské Farmě Blaník u Vlašimi. Děti se tu vyřádí na dřevěných atrakcích a ve společnosti zvířat ve Farma-parku, dospělí mohou uspořádat výšlap na Blaník nebo se vyhoupnout do koňského sedla.

BEZ KOMENTÁŘE: Farma Blaník a zdejší Farma-park je zábavou pro děti a odreagováním pro dospěléVideo: Novinky

 
Článek

Od začátku července 2011, kdy se Farma Blaník otevřela veřejnosti, sem jezdí návštěvníci z různých koutů Česka a nacházejí klidné místo k rodinným volnočasovým aktivitám a k rychlé fyzické i psychické regeneraci. Novou turistickou sezónu zahajovaly na jaře snad všechny české hrady a zámky. Stejně tak farma, stojící vzdušnou čarou pouhé tři kilometry pod horou Blaník, známou z pověsti o dřímajících rytířích.

Mazlení se zvířátky

Farma leží v lokalitě přímo vybízející k výletům. Kromě nedalekého bájného vršku je možné zavítat na zámek Jemniště nebo si ve stájích na farmě zapůjčit koně a vydat se na poznávací projížďku do okolí. Cestovatelské fantazii se meze nekladou. „Na koních se tady dá vyjet na více míst. Na Blaník, k nedalekým Novým Mlýnům nebo na delší trasu do Hřiv,“ doporučuje majitel farmy Miloš Zapletal.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Areál Farmy Blaník nabízí ubytování pro desítky hostů, k dispozici je jim také restaurace.

Bohatý program ale čeká i uvnitř areálu. Zhruba desetihektarový Farma-park přitahuje jako magnet především rodiny s dětmi. Právě pro ně jsou tu připravena stanoviště plná her a zvířat, která malé návštěvníky uchvátí na dlouhé hodiny.

Z nevelkého kopečku, pojmenovaného jak jinak než Blaníček, vede dlouhá skluzavka ústící vedle vchodu do tmavé jeskyňky, na jejímž konci je k vidění pestrobarevné rytířské brnění. Snad není lepší místo, kde dětem vyprávět pověst o čekajících blanických rytířích, potenciálních zachráncích českého národa.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Z vršku Blaníček vede dlouhá skluzavka. Uvnitř dřímá rytíř.

Jakmile se člověk přiblíží k ohradě plné koz a ovcí, mezi kterými se prohánějí i roztomilá mláďata, smíšené stádo se okamžitě zvědavě přižene. Na jaře, když se na farmě zvířectvu rodí další potomstvo, probíhají takzvané mazlící víkendy, kdy si děti mohou mláďata nejen pohladit, ale také pojmenovat. Na památku pak dostanou křestní list a stanou se jejich oficiálními kmotry.

Soutěžení na zelené louce

Pro děti je také připravena hra Blanický desetiboj. V tom malí závodníci sbírají body třeba za úspěchy v rýžování zlata nebo za správné odpovědi v hádankách týkajících se přírody a samozřejmě také zvířecí říše. Speciální desetiboj zabaví prcky zhruba na dvě hodiny.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tajemný rytíř uvnitř Blaníčku.

Dalších atrakcí tu ale čeká spousta, proto řada rodičů volí víkendový pobyt raději než jednodenní výlet. Na vše je pak dostatek času. Dokonce i na vyčkávání, zda některý z lesních skřítků náhodou neopustí svůj domeček umístěný ve větvích stromů. „Les skřítků je velmi oblíbený kvůli své tajuplnosti. A když se snad najde dítě, které neláká tajemství a mystično, jízda na ponících a oslech zabere snad na každé,“ míní Zapletal.

Dobrodružnější povahy se mohou zkusit zamotat do bludiště vytvořeného z kamenů nebo si protáhnout nohy ve šlapacích autíčkách zaparkovaných u betonové dráhy ve tvaru osmičky. Naopak klidnější dítka se na chvíli zabaví s dětskými rybářskými pruty u jezírka poblíž terasy restaurace U Mančalů, která je gastronomickým srdcem celé farmy. Před ní je také velká trampolína, na které se střídá jeden malý skokan za druhým.

Celoroční provoz

Zdejší novinkou je Dům motýlů a brouků, v němž se prozatím usídlili mravenci. Brzy tady ale na speciální dráze budou přistávat motýli. Na Farmě Blaník totiž prý vědí, jak je přilákat. Do počtu tak přibydou další živočichové. V současnosti na farmě žije přibližně 150 zvířat včetně nenápadných slepic, pyšného černého kohouta, nedávno oddaného manželského páru oslů a vypasených vepříků.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Přísně vyhlížející černý kohout hlasitě střeží svoje uzemí.

V létě, kdy bývá počasí příznivější, chystá farma akci, která by mohla nést podtitul: Všechno létá, co peří (ne)má. Součástí události nazvané Lety nad Blaníkem, plánované na sobotu 17. srpna, budou rogala, seskoky parašutistů, paragliding i přehlídka leteckých modelů. Pro zájemce se v tento den uskuteční také výlety kolem Blaníku na palubě vrtulníku.

S létem a slunečným počasím ale život na farmě nekončí. Bohatý program pokračuje i poté, co hodnoty na venkovním teploměru výrazně klesnou. „Na podzim pořádáme řadu gurmánských akcí, jako třeba husí, rybí nebo vepřové hody. Těšíme se také na vinobraní se skvělým burčákem. Na konci roku pak chceme zopakovat silvestrovské oslavy. Loni probíhaly tak, že děti měly maškarní a zábavu jim zajišťovali animátoři, takže si rodiče mohli také chvíli odpočinout,“ popisuje Zapletal.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Zdá se, že tenhle vepřík nikdy nemá dost.

V nabídce ubytování si hosté mohou vybrat z dvojlůžkových pokojů i rodinných apartmánů. Kdo hledá nejlacinější variantu, může nocovat v prostorách zdejší ubytovny. Většina pokojů také disponuje přistýlkou. Rozšiřovat ubytování však neplánují, venkovská usedlost by si díky tomu tedy měla i v následujících letech udržet privátní a romantickou atmosféru.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Když děti omrzí zvířátka, zaručeně se zabaví na prolézačkách.

Ať už se sem turisté vydají na odpoledne, den, nebo víkend, program je především v jejich režii. A samozřejmě se většinou řídí dětskými tužbami, kterými byl areál ve všech svých částech očividně inspirován. Asi největší lichotkou pro tuto venkovskou farmu je fakt, že se z tiché podblanické krajiny málokomu chce zpět ke zrychlenému tempu města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám