Článek
Na Gastrofestu mohou milovníci dobrého jídla i moku ochutnat speciality, které se vaří v pětihvězdičkových hotelích. Pořadatelé od jejich majitelů a šéfkuchařů na cestách získali recepty. Po tři dny mohou gurmáni na výstavišti ochutnávat vybrané lahůdky a sledovat mistry kuchaře, cukráře, barmany či baristy při práci anebo si vyhlédnout nové vybavení kuchyně. Vařit se bude v desítkách restaurací.
Uvaří soba i zebru
Gastrofest letos podle ředitele nabízí o 35 procent aktivit více než loni. Novinkou je třeba australská restaurace, která bude nabízet speciality z klokaního a krokodýlího masa, v mexické restauraci bude konzumaci doprovázet hudební a taneční vystoupení, africká kuchyně nabídne maso ze zebry, antilopy či pakoně, švédská sobí maso.
Podávat se budou speciality ze Španělska, Chorvatska, Saudské Arábie, Argentiny a dalších zemí. Tradičně přijedou Slováci, Poláci a Maďaři. Novinkou domácí kuchyně pak budou tradiční šumavské pochoutky či Budějovické mlsání.
Ani letos nebude na festivalu chybět rekord. I tentokrát se o něj pokusí Výchovný ústav Hostouň, a to s Kozinovou homolí. "Zhotoví nejméně třímetrovou homoli ze švestkových knedlíků, která bude mít jeden a půl metru širokou základnu. Přes 2180 knedlíků uvaří ze zhruba 175 kilogramů bramborového těsta. Homole bude posypána deseti kily strouhaného tvarohu, pěti kily cukru a polita čtyřmi litry másla," popsal ředitel. Homole nebude určena ke konzumaci, ale součástí expozice bude i ochutnávka čerstvě uvařených knedlíků.
Festival tradičně navštíví na 18 000 lidí. Začíná ve čtvrtek v 10:00. Každý den trvá do 18:00.