Hlavní obsah

V neděli mají Havířské šprýmování v Příbrami a vstupné za korunu v Kutné Hoře

Právo, Novinky, lap, kft

Hornické muzeum Příbram pořádá v neděli 28. října od 9 do 16 hodin při příležitosti státního svátku a Dne Středočeského kraje již tradiční zábavní program na hornické téma s názvem Havířské šprýmování. Ve stejný den připravilo České muzeum stříbra v Kutné Hoře symbolické vstupné za korunu a doprovodný program.

Foto: Archiv Českého muzea stříbra

Hrádek - České muzeum stříbra v Kutné Hoře

Článek

V areálu Ševčinského dolu v Příbrami-Březových Horách budou pro děti i dospělé připraveny soutěže s báňskou tematikou, jako třeba rýžování zlatinek, kutání na odvalu historického dolu, zatloukání důlních hřebů, čerpání vody ze zaplavené šachtice, zdolávání havířské štreky, pošťuchování s nezbedným permoníkem, přetahování v důlním žentouru, vrtání do kamene a další.

Vstup do jednotlivých expozic muzea je za symbolickou jednu korunu. „Kromě toho bude možné si vyzkoušet jízdy hornickým vláčkem, fárání do březohorských štol v areálu dolu Anna, Vojtěch či na Drkolnově. Svátek věží a rozhleden České republiky oslaví muzeum prohlídkou věží Ševčinského a Vojtěšského dolu i vyhlídkové věže Památníku Vojna,“ řekl ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Den Středočeského kraje oslaví také v Muzeu Českého stříbra v Kutné Hoře. V objektu Hrádek kromě stálých expozic připravili tradiční podzimní výstavu Co je nového v muzeu, zaměřenou na exponáty, které se podařilo restaurovat v posledních letech.

Doprovodný program v Kamenném domě začne v 10 hodin. Připraveny jsou komentované prohlídky k výstavě Z dějin školství kutnohorského a interaktivní zábava pro malé návštěvníky. V Tylově domě si mohou zájemci kromě stálých expozic projít komentované prohlídky s hudebními ukázkami od 14 hodin k výstavě Historické hudební nástroje.

Reklama

Související články

U Konopiště lze pozorovat muflony a daňky

V zámeckém parku u Konopiště na Benešovsku je nová atrakce pro turisty. Lesy ČR tady zřídily malou oboru pro lesní zvěř. „Zalesněná jednohektarová obůrka...

Slovácko a Baťův kanál jsou perly Moravy

Slovácko a Baťův kanál patří mezi oblíbené turistické cíle Moravy. Oceněny byly například v soutěži European Destination of Excellence (Eden) 2011 s tématem...

Výběr článků

Načítám