Hlavní obsah

Bystřicko se blýsklo jako nejlepší vodní turistický cíl

Právo, Mirka Paloncy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisticky nepříliš známá oblast Bystřicka na pomezí Vysočiny a jižní Moravy překvapí nádhernou a drsnou přírodou se stovkami větších či menších vodních ploch. Ochrana vodních zdrojů je základním tématem naučných stezek pro pěší i cyklisty. Není divu, že si roku 2010 oblast odnesla vítězství v soutěži Eden (European Destination of Excellence) s tématem Voda jako turistický cíl.

Foto: Eden

Nádherná příroda v okolí nádrže Vír

Článek

Příkladem je zpřístupnění zajímavého okolí vodní nádrže Vír. Po jejím pravém břehu se turisté na Svratecké vodohospodářské naučné stezce seznámí se zásobárnou pitné vody pro velkou část Brněnska nebo se zaniklou obcí Chudobín, která byla při budování přehrady zatopena. Hráz Víru je se svými 66 metry třetí nejvyšší v České republice. V obci Vír v blízkosti říčky Bystřice najdete Vírský mlýnek se dvěma desítkami pohybujících se postaviček.

Tady také navazuje na populární vodohospodářskou stezku její volné pokračování Bystřická zastavení. Putování můžete zakončit v Bystřici nad Pernštejnem nebo zamířit směrem k vyhledávané Karasínské rozhledně a tam v přírodní dílně zasadit strom. Na obou stezkách provází návštěvníky maskot Vodomil.

Foto: Mikroregion Bystřicko

Trenckova rokle s vodopády

Co ještě navštívit: hrad Pernštejn, zříceninu Zubštejn, obec Ubušínek s ukázkami staveb lidové architektury, dřevěný most v Černvíru a lávku ve Švařci, Trenckovu rokli s vodopády, strašidelný zámek Draxmoor v Dolní Rožínce, který je součástí Šiklandu, největšího přírodního zábavního areálu v ČR, krokodýlí park, kde uvidíte živé aligátory i jejich atrapy, lesopark Templ s egyptským obeliskem či klasicistní kapli s hrobkou Jana Nepomuka Mitrovského, jenž se zasloužil o rozvoj parku.

Finalisté roku 2010 soutěže Eden

Baťův kanál vede z Otrokovic do slovenské Skalice a navazují na něj splavné úseky do Kroměříže a Hodonína. Na kanále je v provozu několik pravidelných vodních linek, které využívají i cyklisté. Oblíbená je okružní plavba ze Spytihněvi do Uherského Hradiště a zpět. 

Křivoklátsko a Rakovnicko: nachází se z velké části na území Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, dalšími cennými lokalitami jsou přírodní parky Džbán a Jesenicko. Oblastí protéká řeka Berounka.

Co navštívit: hrad Křivoklát, Křivoklátskou koštovnu s ochutnávkou řemeslného piva například z Pivovaru Matuška, okusíte přírodně kvašené medoviny, jablečné mošty z moštárny ve Mšeci nebo čerstvě praženou brazilskou kávu z Nižboru, domácí lívance, škvarkové placky nebo preclíky z Pekařství v Šanově.

Muzejní železnici Kolešovka – dvanáct kilometrů dlouhá trať z Krupé do Kolešovic byla původně vybudována pro nákladní dopravu cukrové řepy, uhlí a chmele. Dnes jsou na trati příležitostně provozovány jízdy parních a motorových vlaků.

Podél Kolešovky vede rovinatá 17 kilometrů dlouhá cyklotrasa, převážně po polních a lesních cestách. V Lužné lze navštívit také největší české železniční muzeum.

Polabí – nížinatá krajina severovýchodně od Prahy okolo Labe a dolního toku Vltavy. Kraj je ideální pro cyklistiku a pěší turistiku.

Co navštívit: zámky: Loučeň, Mělník, skanzen lidové architektury v Přerově nad Labem, Zoo Chleby, zahrady a řemeslné dílny Botanicus v Ostré.

Posázaví – jihovýchodně od Prahy v povodí řeky Sázavy.

Co navštívit: zámky Konopiště a Jemniště, hrad Český Šternberk, Sázavský klášter.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám