Hlavní obsah

V Karlových Varech potkáte Mozarta a můžete vyzkoušet i dobové kostýmy

Právo, Blanka Kovaříková

Víte, čemu se říká Malé Versailles anebo také Westend? Tak před více než stoletím nazvali luxusní vilovou čtvrť v Karlových Varech. A jeden z jejích klenotů, Becherova vila, až do konce září hostí výstavu Jak se šijí filmové kostýmy.

Foto: Zdeněk Kovařík

Malý houslista čeká na návštěvníky výstavy.

Článek

Pokud se chystáte na výlet do Karlových Varů, nezapomeňte navštívit vilovou čtvrť Westend. Je pravda sice poněkud na kopci, ale od proslulé kolonády to k ní není nijak daleko. Stačí vyšlápnout třídu Krále Jiřího, na níž se nalézá jeden architektonický skvost vedle druhého. Stavitelé se na konci 19. a na začátku 20. století nechali inspirovat tehdejší vídeňskou architekturou, najdete tu i vliv francouzských romantických sídel plných věžiček s vysokými kužely či jehlanci střech.

S vůní becherovky

Rodina Becherů začala podnikat v Karlových Varech již v roce 1794, kdy si Josef Vitus Becher pronajal ve městě vinopalnu a začal experimentovat s výrobou likérů. Jeho syn Jan pak přišel s nápojem, který známe jako becherovku, a jeho podpis je dodnes na každé lahvi. Jmění této rodiny utěšeně narůstalo a jeden z potomků, Gustav Becher, jeho část investoval právě do stavby rodinného paláce.

Foto: Zdeněk Kovařík

Becherova vila

Nakonec v něm ale žádná rodina nebydlela; Gustav se ve svých 64 letech oženil s krásnou Crescentií Doile, které bylo o čtyřicet let méně, a starý pán si sídlo užil pouhých sedm let. Po jeho smrti vilu získal Spolek pro chemickou a hutní výrobu a po válce pro změnu karlovarští pionýři.

Po roce 1989 přikročil Školský úřad Karlovy Vary, v jehož majetku se tehdy objekt nacházel, k rekonstrukci, která skončila neslavně - rabováním a vandalismem, kdy všechno, co se ještě dalo z vily odnést včetně zabudovaného mobiliáře, zmizelo v nenávratnu. Teprve poté, co vilu získal Karlovarský kraj, začala její skutečná obnova.

Foto: Zdeněk Kovařík

Zkusit si dobový kostým včetně líčení a paruky - kdo by takové nabídce odolal?

Slavné kostýmy

Becherova vila dnes slouží jako interaktivní galerie a nyní nabízí výstavu nazvanou Jak se šijí filmové kostýmy, kterou připravil Fundus barrandovského studia. Její nejzajímavější část vyplnily kostýmy, masky, paruky a různé rekvizity z Formanova velkofilmu Amadeus, který získal v roce 1984 osm zlatých Oscarových sošek - a jednu z nich právě Theodor Pištěk za kostýmy.

Foto: Zdeněk Kovařík

Rokokové paruky a masky z Formanova filmu Amadeus

Výtvarník trval na tom, že kostýmy musí působit autenticky, a švadleny na Barrandově jeho představy naplnily na jedničku. Pištěk byl sám posléze překvapený, jak v době, kdy šel Amadeus v kinech, ovlivnil módní styl Američanů. Po New Yorku chodili mladí muži oblečení do mozartovských košil a vestiček, které se daly běžně zakoupit v buticích na Manhattanu.

Kromě rokokových kostýmů, které měl ve filmu na sobě Mozart, jeho žena Constanze či Mozartův hudební konkurent Salieri, jsou na výstavě k vidění i kostýmy z dalšího Formanova legendárního filmu Hoří, má panenko, a z pohádky Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka, které navrhl přední kostýmní výtvarník a scénograf Jan Růžička.

Foto: Zdeněk Kovařík

Zkusit si dobový kostým včetně líčení a paruky - kdo by takové nabídce odolal?

Reklama

Související témata:

Související články

Výroba piva je i lákavá turistická atrakce

Nevšední výlet si mohou naplánovat turisté po středních Čechách. V parném létě je možné schovat se před slunečními paprsky do chladných pivovarských sklepů....

Výběr článků

Načítám