Hlavní obsah

Brněnské podzemí s kolektory se otevře veřejnosti

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžké dveře se neslyšně zavírají a skupina lidí vchází v zastrčené uličce do útrob podzemí. Na návštěvníky ale nedýchne očekávaný chlad, naopak v betonových chodbách je příjemné teplo, i když rtuť teploměru venku ukazuje jen několik stupňů nad nulou. Dlouhou chodbu ozáří řada rozsvěcujících se světel a exkurze do brněnské kolektorové sítě může začít.

Podzemní chodby s kolektory ocení zejména techničtí nadšenciVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Okruh dlouhý 600 metrů chodbami vyhloubenými několik metrů pod povrchem rušných ulic nadchne zejména technicky založené typy, které ocení vedoucí svazky kabelů, horkovody a systém chodeb.

První návštěvníci se budou moci tunely projít 11. května, kdy bude okruh otevřen. Prohlídky se pak budou konat jedenkrát týdně, vždy v úterý odpoledne a jedno sobotní dopoledne v měsíci. Trasu zpřístupnila společnost Technické sítě Brno, která kolektory spravuje. Vstup do podzemí je na Josefské ulici.

„Vstup do kolektoru bude komfortní, ale návštěvníci musí počítat s tím, že sestupují dolů na vlastní nebezpečí. Všichni budou muset písemně potvrdit, že netrpí například klaustrofobií či srdečními problémy. Pro zpřístupnění nebylo nutno kolektory technicky upravit, pouze došlo ke zvýraznění a doplnění bezpečnostního značení v trase plánovaných exkurzí,“ prohlásil Jan Sáňka z Technických sítí Brno. Každou skupinu doprovodí odborníci ze společnosti a výklad zajistí průvodce Turistického informačního centra.

Celková délka kolektorové sítě pod Brnem přesahuje 21 kilometrů, v podobném rozsahu jsou sítě kromě moravské metropole už jen v Praze. Primární kolektory jsou uloženy asi 30 metrů pod povrchem, sekundární kolektory v historickém jádru jsou přibližně pět metrů pod povrchem. Kolektory umožňují snadnou kontrolu a údržbu inženýrských sítí a při případné poruše se nemusí složitě provádět výkopové práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám