Hlavní obsah

Zámek Vizovice hostí do konce dubna putovní výstavu památek UNESCO

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm desítek barevných fotografií památek UNESCO, které do Vizovic doputovaly z Karlštejna, bude k vidění na zdejší výstavě do konce dubna. Co dále správa zámku Vizovice na letní sezónu nabízí? Kromě návštěvy dvou prohlídkových tras se můžete zaposlouchat do koncertů vážné hudby. Zámek chystá výstavu hraček, romantická Letní dostaveníčka, v provozu bude letní kino.

Foto: Profimedia.cz

V květnu čekají návštěvníky zámku Vizovice dvě zajímavé výstavy – jednak Odkaz hraběte Heřmana a od 17. května Nestárnoucí svět hraček.

Článek

Výstava k 40. výročí schválení Úmluvy o ochraně památek putuje po jednotlivých městech České republiky už druhým rokem. Z Karlštejna, který ji hostil v březnu, se v dubnu přestěhovala na zámek Vizovice. V dalších měsících ji můžete navštívit na náchodském zámku, zámku Kynžvart, hradě Křivoklát či v Mníšku pod Brdy.

Novinky letoška

V komnatách zámku Vizovice čeká návštěvníky několik novinek. Tou největší je nová podoba hudebního pokoje na prohlídkové trase A. Byl vybaven původními a výhradně „vizovickými“ exponáty: nábytkem, obrazy a dalšími drobnými předměty.

Do zámeckých pokojů se také po roce vrací dva čerstvě restaurované obrazy malíře Hanse Graffa. Začátkem června se navíc po třech letech vrátí ještě velké plátno Latona a sedláci. „Během jeho restaurování došlo k unikátnímu objevu – nalezená signatura určila nově autora obrazu, kterým je Stephano Magnasco, otec slavného Alessandra Magnasca.

Foto: Martina Žáčková

Návštěvu zámku zpříjemní procházka zahradou.

Podobný příběh má i další známý vizovický obraz, dvojportrét Otce a syna. Za autora byl původně považován český portrétista Jan Kupecký, který však musel ustoupit neméně skvělému umělci, u nás bohužel málo známému, Jacobu van Schuppenovi, vynikajícímu portrétistovi, činnému především ve Vídni,“ prozrazuje k zajímavostem obrazové zámecké sbírky kastelánka Jana Pluhařová.

Za odkazem hraběte Heřmana do kaple

Z letošních doprovodných akcí na zámku bude k nejzajímavějším patřit komorní výstava Odkaz hraběte Heřmana.

Představí zajímavost, která obvykle nebývá k vidění – mešní roucha vyšívaná zlatem a stříbrem a část kolekce kalichů, monstrancí či církevních textilií.

Pocházejí z odkazu Heřmana Hanibala z Blümegen, zakladatele zámku, který se na konci svého krátkého života stal biskupem královéhradeckým. Výstavka bude instalována v květnu v zámecké kapli, která je součástí prohlídkové trasy A. Nadlouho to zároveň bude poslední příležitost nahlédnout do atraktivních prostor kaple.

Foto: Martina Žáčková

Kastelánka Jana Pluhařová

Letos v ní začne rozsáhlá rekonstrukce, která potrvá nejméně do konce roku 2013.

Od poloviny května do konce října pak bude zámek vystavovat staré hračky, zapůjčené od soukromníků. Obohatí je fotografie dětí bývalých zámeckých pánů a společenské hry ze zámecké sbírky.

Speciální prohlídky pro rodiny s dětmi

Zámek Vizovice ležící v samém centru Vizovic na Zlínsku pochází z 18. století. Nabízí dvě prohlídkové trasy. Ta hlavní, „starší“, představuje reprezentativní prostory s interiéry bohatě vybavenými hodnotným nábytkem a množstvím porcelánu, orientálních předmětů a cenných obrazů.

Druhá trasa přibližuje trochu jiný zámecký svět – komorní atmosféru obytných prostor ve druhém patře, kde jsou umístěny pokoje rodinných příslušníků a hostů. V intimním prostředí salónků je mnoho původních osobních věcí bývalých vlastníků. Mimo jiné nahlédnete i do pokojů dětí a služebnictva.

Foto: Martina Žáčková

Výhled z rozhledny Loučka

Návštěvu zámku příjemně doplní procházka přilehlou zahradou. Francouzskou část se stříhanými špalíry a anglickou partii s romantickým rybníčkem propojuje stinná alej se sochami gladiátorů. V předzámčí je také možno navštívit Galerii Mariette (www.mariette.cz), kde jsou k vidění (i zakoupení) tradiční lidové výrobky včetně typického vizovického pečiva, nebo Zámeckou čokoládovnu, která nabízí i venkovní posezení na malém nádvoří s dětským koutkem.

V nabídce také zůstávají speciální prohlídky pro rodiny s dětmi či školáky. Jsou zvláštní tím, že při nich malí návštěvníci mohou plnit drobné úkoly a řešit hádanky. Zámek také vychází vstříc i zvídavějším návštěvníkům, pro které jsou běžné prohlídky krátké či málo podrobné. Za příplatek a po předchozí objednávce se jim průvodce může individuálně věnovat až tři hodiny a při výkladu se zaměřit na požadované téma.

Foto: TJ, Právo

Co ještě můžete zažít ve Vizovicích

Rozhlédněte se po okolí z rozhledny Loučka.

Poznejte historii pálení slivovice při exkurzi v palírně Rudolf Jelínek.

Ochutnejte valašskou kuchyni ve Valašském šenku.

Pochutnejte si na čerstvé rybě v Rybárně Vizovice s dětským hřištěm.

Pořiďte si stylový dárek v galerii Štěpský dvůr.

Navštivte některou z letních událostí, třeba Vizovické trnkobraní.

Každou celou hodinu zaplatíte za prohlídku zámku Vizovice pouze poloviční vstupné.

Další chystané akce

duben – Poznej světové dědictví UNESCO (výstava)

květen – Odkaz hraběte Heřmana (výstava)

17. 5.–28. 10. – Nestárnoucí svět hraček (výstava)

25. 5.–14. 9. – sedm koncertů vážné hudby v rámci Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby 

1. 7. – Dostaveníčko v zahradě (piknik u rybníka s hudbou a vyjížďkami v loďce)

červenec – Letní milostná ladění

1. 9. – Hradozámecká noc

20.–30. 12. – Vánoční výstava

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám