Hlavní obsah

Tipy na víkend: Čertovské hemžení, Mikulášské nadílky a festival pražských klubů

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá republika leží zachumlaná pod bílou peřinou. O víkendu se bude hlavně lyžovat a sáňkovat, ale také bude chodit Mikuláš se svojí družinou a to nejen na hradech, ale také bude jezdit vlakem a tramvají. Největší čertovské reje a otevírání pekla očekávejte na Starých Hradech a v jihlavských katakombách.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kompletní mikulášské komando s čertem navíc

Článek
Středočeský kraj

Tajemné postavy adventu a tradiční tabu

O víkendu se v Muzeu lidových staveb v Kouřimi budou odkrývat staré tradiční postavy a jejich tabu. Připraveny jsou také lidové divadelní hry o sv. Barboře od 12 do 14 hodin.

Ve vánočně vyzdobených chalupách budete moct sledovat práci perníkářek, ochutnat první cukroví, vyrobit si drátkované ozdoby. Bude zde také probíhat korálková dílna firmy Rautis z Poniklé, kde si návštěvníci nejen vyrobí vlastní hvězdu, ale budou si moci skleněné výrobky i zakoupit. V neděli navštíví areál skanzenu Mikuláš, který v 11.00, 13.00 a 15.00 hodin bude mít pro všechny děti připravenou nadílku. Po oba dny bude také probíhat adventní trh. Podrobnosti najdete zde.

Zvonkový průvod

Na zámku Dobříš se v sobotu rozezvučí zvonky. Zvonkový průvod začíná v 17.00 hodin, kdy se zájemci sejdou před hlavním vchodem do PCsT a vydají se na společný průvod k zámku Dobříš. Za zpěvu koled a cinkání zvonečků proběhne rozsvícení vánočního stromu. Podrobnosti zde.

Vánoční nálada s Mikulášem

Řada zámků a hradů ve středočeském kraji si připravila na víkend zajímavý program. Od vánočních trhů, přes koncerty, pohádky a pochůzky Mikuláše. Toho i s jeho družinou můžete potkat v sobotu na zámku Brandýs nad Labem, v Poděbradech, v Tylově divadle v Kutné Hoře, Regionálním muzeu Mělník a Jílovém u Prahy.

V neděli se mikulášské programy konají na zámku Kačina, u památníku Josefa Lady Hrusicích a Jemništi. Na Karlštejně, Okoři bude zajímavý program celý víkend.

Liberecký kraj

Večerní prohlídka zoo

V pátek od 17 hod se mohou návštěvníci liberecké zoo vydat na večerní prohlídku. Kromě koupání slonů bude na programu první možnost prohlédnout si nového samce lachtana hřívnatého - Huga, který pochází ze Zoo Lešná. Patronem Huga se stane žokej Josef Váňa. Podrobnosti najdete zde.

Šermířský víkend

V sobotu a v neděli se bude v Liberci šermovat fleretem. O první místa budou bojovat žáci a mladší žáci v budově TJ Lokomotiva a OC Forum Liberec. Program Ještědského kalíšku najdete zde.

Vánoční divadlo s Mikulášskou nadílkou

Naivní divadlo Liberec připravilo na sobotu a neděli dětská představení Vánoce s Kulišákem. Tato pohádka je inscenována formou tzv. "stolového divadla". Herec a herečka příběh dětem vyprávějí a současně hrají loutkami (marionetami) v jednoduché, ale variabilní scéně, v níž se dbá na herecký detail. Více najdete zde.

Jizerská magistrála

Jizerská magistrála nespí, spíš naopak. Podél cest byly odstraněny náletové porosty ve spolupráci s Lesy ČR. V nejbližších dnech se připravují sněhové rolby na přejezd z Bedřichova na Jizerku. Záleží na počasí, pravděpodobně se tak stane v pátek navečer nebo v sobotu brzy ráno.

Návštěvníci ocení instalaci 27 nových map Jizerské magistrály na křižovatkách cest. Každá mapa obsahuje kromě tratí magistrály i panoramatický pohled a název místa s nadmořskou výškou a GPS souřadnicemi. Aktuální informace najdete zde.

Ústecký kraj

Čertovský rej

Sobota bude patřit v Zoo Děčín čertům. Můžete se těšit na loutkovou pohádku Broučci a prohlídka zoo s čerty Tomem a Alaburkou. Program bude probíhat od 14 do 16 hodin a doplní ho lidové koledy, betlém a vánoční minitrhy. Nebude chybět ani Mikulášská nadílka. Další informace zde.

Mikulášská na Švestkové dráze

V sobotu vyjíždí v 8.10 po Švestkové dráze z Lovosic Mikulášský vlak, který pojede přes Moldavu a Most. Hodné děti budou odměněny a zlobivé potrestány. Doprovodný program bude připraven v železničních stanicích Moldava a Hrob. Podrobný rozpis jízdy najdete zde.

Plzeňský kraj

Svařák na zámku Nebílovy

Na zámku Nebílovy chystají adventní prohlídky s vánoční atmosférou a svařákem na zahřátí. Program bude začínat vždy v každou celou hodinu od 11 hodin a poslední prohlídka od 16 hodin.

Návštěvníci si prohlédnou vánočně vyzdobený a provoněný zámek s atmosférou Vánoc na českém venkově, s připomenutím vánočních zvyků. Svařák dostane každý ke vstupence. Stránky zámku.

Výstava o včelách s medovinou v ruce

Na zámku Švihov začíná v neděli Výstava „Hučí mi v úlu…“ o včelách, historii včel a včelařství, o vosku a medu i souvisejících řemeslech. Pokud nestihnete Švihov tuto neděli, nevadí, expozice potrvá přes vánoční svátky až do ledna následujícího roku. Výstavu bude provázet pečení perníčků, ruční výroba svíček, vaření čaje s medem, medovník a ochutnávky dalších výrobků z medu. Každou neděli po vernisáži před Vánoci plánují na Švihově tématickou přednášku k výstavě. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Kulinářská soutěž kapříků

Ve Zvíkovském podhradí se sejdou kuchaři a kuchtíci, aby se utkali v soutěži Český kapr. Hlavním úkolem této akce je zpracování kapra a jeho zařazení do jídelníčku v odpovídající podobě moderního pokrmu.

Soutěž se každý rok koná v hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí. Letošním tématem je klasická příprava vánočního kapra. Další informace zde.

Mikulášská nadílka na Strakonickém hradě

Pohádky a divadelní představení s předvánoční tematikou, pěvecká vystoupení, ale i Mikulášskou nadílku nabídnou od pátku do neděle Adventní trhy pod Rumpálem na Strakonickém hradě. To nejdůležitější se bude tradičně odehrávat na všech třech nádvořích, jen divadelní představení se budou konat v nově opravených prostorách hradu.

V sobotu v 15.00 hodin se otevře peklo, nebude chybět Mikulášská nadílka ani andělské světlo. Hudebníci a folklorní soubory každou celou hodinu vystoupí na druhém hradním nádvoří. V sobotu a v neděli se budou moci lidé podívat na ukázky tradičních řemesel, například na paličkování.

O adventních trzích budou lidé moci navštívit i vánoční výstavu Šumavské řezbářství, která představuje vyřezávané betlémy, sochy, figurky, loutky a hračky z dílny Karla Tittla a jeho synů. Součástí výstavy je i tradiční strakonický betlém Františka Malého. Otevírací doba bude při trzích prodloužena, v pátek a v sobotu bude výstava přístupna do 18.00 hodin, v neděli do 16.00 hodin.

Adventní trhy a umělecký festival

Užít si vánoční atmosféru mohou od pátku do neděle návštěvníci Adventních trhů na slavnostně vyzdobeném českobudějovickém Výstavišti. Největší zájem na Adventních trzích obvykle bývá o vánoční dekorace. O víkendu si na nich zájemci mohou vybrat i výtvarné dílo na souběžném pátém ročníku Czech Art festivalu v pavilonu Z přímo od autorů. K dostání budou nejen obrazy, grafiky, ale také šperky či sklo. Součástí budou přednášky a ukázky výroby. Podrobnosti jsou zde.

Bohatý je tradičně i doprovodný program, ve kterém nechybí zpívání koled a divadlo, v sobotu Mikulášská nadílka. Vstup na výstaviště je zdarma a lidé tu mohou i jen tak posedět u punče či grogu anebo ochutnat maďarské speciality. Koupit si mohou i čerstvé ryby.

V pavilonu F4 bude v sobotu pro žáky posledních ročníků devátých tříd prezentační výstava středních škol. Adventní trhy začínají v pátek v 9.00. Potrvají do nedělních 16.00 hodin. Více najdete zde.

Mikulášská jízda úzkokolejkou

V sobotu vypraví železničáři mezi Jindřichovým Hradcem a Černovicemi u Tábora speciální vlak, ve kterém bude na děti čekat Mikuláš s čertem a andělem. Podrobný rozpis jízdy najdete zde.

Vánoční čas v Borovanech

V sobotu se v podzámčí Borovan uskuteční opravdová Peklománie, na kterou se ale musíte dopředu objednat. Ve stejný den se můžete vydat do hasičárny na pohádku Kašpárek sluhou u čaroděje nebo na Mikulášskou nadílku. V neděli se na zámku otevře výstava Vánoce za časů našich babiček, Historie svateb aneb Když si náš dědeček babičku bral. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční prohlídky na Hrádku u Nechanic

Tři adventní víkendy bude pro veřejnost otevřen novogotický zámek Hrádek u Nechanic. Během tradiční akce Vánoce na zámku si budou moci návštěvníci prohlédnout slavnostně vyzdobené zámecké expozice. Na každou sobotu je také připraveno hudební vystoupení. Více na stránkách zámku.

Starohradské čertenice, čerti a čertice

Máte rádi čertíky? Tak nasaďte růžky a vytáhněte ocásky a vydejte se na zámek Staré Hrady, kde se o víkendu budou scházet na akci s názvem Čerti, čertice a starohradské čertenice. Kromě zvýhodněného prohlídkového okruhu Pohádkovým hradem a Hradní pohádkovou půdou je připravená velká čertenická soutěž, pro každého člobrdíka dárek od Starohradského Čerteníka, čtení z Knihy hříchů, ochutnávka čertovské medoviny a pekelně dobrých bonbónů. Zábava a hry s čerty - kostky, karty a další pekelná překvapení pro děti i dospělé. Vstupné bude prominuto každému čertovi. Další informace zde.

Vánočně oděná dvorská zoo

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem od pátku nabídne vánočně vyzdobené prohlídky. Návštěvníci se v areálu zahrady mohou těšit na vánočně nasvícené pavilony i prostranství, chybět nebudou ani rozsvícené reliéfy zvířat či vánoční stromky, jež ozdobily děti z mateřských a základních škol. Zoo je otevřena v prosinci každý den do 19.00 hodin, s výjimkou Štědrého dne a Silvestra, kdy je areál přístupný do 16.00 hodin.

Dvorská zoo také na neděli připravila mikulášskou nadílku. Od 13.00 do 18.00 hodin bude po zoo procházet Mikuláš, který bude rozdávat sladkosti dětem, jež přednesou básničku, zazpívají písničku či přinesou obrázek. Více na stránkách zoo.

Kraj Vysočina

Peklo v jihlavských katakombách

Chcete se pekelně bát? Navštivte o mikulášském víkendu jihlavské podzemí a zažijete peklo jako vystřižené z bájí a pohádek. Prohlídky se konají v pátek 3. prosince každou půlhodinu od 16.00 do 19.00 hodin. V sobotu 4. a v neděli 5. prosince každou půlhodinu od 10.00 do 18.00 hodin. (celý článek)

Zámecký varhaní adventní koncert

Druhou adventní neděli si můžete od 17 hodin poslechnout Zámecký adventní koncert v knihovně zámku v Náměšti nad Oslavou. V první části programu zazní duchovní skladby pro soprán, cink a varhany z přelomu 16. a 17. století, druhá část koncertu bude patřit Johannu Sebastianu Bachovi a jeho poměrně náročnému Motetu pro sóla, sboru a orchestru Jesu meine Freude (Ježíši, má radosti) e moll, BWV 227. Účinkují sólisté Ivana Šedová – soprán, Richard Šeda – cink, Marek Buš – varhany a dále soubory Musica animata Humeris, dirigent Karel Tomek a Cordial string quartet, umělecký vedoucí Jakub Lojda.

Pardubický kraj

V Pardubicích bude Mikuláš jezdit na kole

Mikuláš obvykle chodí pešky s košem na zádech. V Pardubicích, cyklistickém městě, ale nadílku rozveze také na nákladním kole. Trojkolka s nákladním boxem na předním kole vznikla v Kodani. Děti ji mohou očekávat v neděli odpoledne v ulicích města. Uveze například 500 mandarinek a 50 kilogramů uhlí nebo 70 kilogramů brambor, 50 kilo pomerančů a ještě k tomu dvě děti. Mikuláš s anděly a čerty bude dětem nejen rozdávat sladkosti, uhlí a brambory, ale také je v tomto nákladním kole může svézt.

Skanzen Veselý kopec zve na výstavu o Vánocích

Současné Vánoce se zdaleka nepodobají těm před 150 lety. Naši předci slavili svátky mnohem skromněji a dárky dostávaly jen děti. Výstava Vánoční darování ve skanzenu Veselý kopec na Chrudimsku návštěvníkům připomene oslavu Štědrého večera v minulosti.

Dárky pro všechny členy rodiny se začaly objevovat až v polovině 20. století. Zásadní proměnu zaznamenal i jídelníček, kdy se na Štědrý den stal hlavním chodem kapr. Tehdy se pozvolna ustálila podoba svátečního dne, jak jej známe dnes.

Vánoční výstava ve skanzenu potrvá od 4. do 12. prosince. Každý den návštěvníky čeká doprovodný program, například předvádění pletení ozdob ze slámy, malování skleněných ozdob nebo výroba korálkových ozdob. O víkendu návštěvníci ochutnají zabijačkové speciality, potkají mikulášský rej nebo si poslechnou vánoční koledy. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

 Chorál v muzeu kočárů

Prosincové sobotní večery v muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem budou patřit adventním chorálovým zpěvům. Při svitu kočárových luceren a lamp budou odhaleny nově zrekonstruované kočáry. Podrobnosti najdete zde.

Na Rejvízu si můžete sednout sami na sebe

Obec Rejvíz nad Jeseníkem u Zlatých hor je vyhlášená dvěma zajímavostmi. Přírodní rezervací Velkým a Malým Mechovým jezírkem a vyřezávanými dřevěnými židlemi, zhotovenými podle podobizen štamgastů. (celý článek)

Na olomouckém výstavišti se předvede více než 500 koček

Více než pět stovek koček nejrůznějších barev, plemen, velikostí či délky srsti zaplní o víkendu hlavní pavilon olomouckého Výstaviště Flora. Svými miláčky se na tradiční mezinárodní výstavu přijedou pochlubit chovatelé z celého Česka i ze zahraničí. Posuzovat je budou odborníci například z Itálie a Norska.

Lidé na výstavě uvidí téměř všechna plemena koček, a to perské exotické, krátkosrsté, polodlouhosrsté a orientální. K vidění bude i nové plemeno něvská maškaráda. Chovatelé kočky přivezou nejen z České republiky, ale také z Itálie, Švédska, Ukrajiny, Rakouska, Slovenska a Polska.

Zlínský kraj

Ve Valašských Kloboukách vrcholí přípravy na Valašský jarmek

Valašské Klobouky ožijí Valašským mikulášským jarmekem, který bude slavnostně zahájen v pátek. Vedle kulturního programu bude v podvečer rozsvícen vánoční strom. V sobotu už bude vše naladěno na hlavní jarmekové dění. Pravou mikulášskou atmosféru navodí všudypřítomné cinkání zvonců obcházejících čertů a čertíků, kteří budou doprovázet důstojného Mikuláše s anděly.

V historických objektech - Červeném domě, Staré radnici i lidové roubené dřevěnici návštěvníci budou probíhat ukázky starých řemesel. Uvidíte například pečení vánočních oplatků nad ohněm, pletení slaměných ošatek, spřádání vlny na kolovrátku nebo tkaní. K posilnění se bude podávat pravá valašská kyselice a další kulinářské dobroty.

Mikulášské odpoledne s klauny z Balonkova i diskotéka

Mikuláš s družinou Čertů a Andělů zavítá o víkendu také do Velkých Karlovic na Vsetínsku. Starší děti se mohou v sobotu od 15 hodin pobavit v Cocktail baru ve Spa hotelu Lanterna, kde bude do 18 hodin probíhat Mikulášská Kinder Disco. Ve 20.30 hodin pak naváže Mikulášská diskotéka pro dospělé. Ženy na ni mají vstup zdarma.

V neděli v 15 hodin vypukne v hotelu Galik zábavný program nazvaný Mikuláš s klauny z Balonkova. Pro děti bude připravena tvůrčí dílna s kouzelnickou výchovou a výukou zdobení perníčků a výroby tvarovaných balonků. Každý výtvor bude odměněn cenou od hračkářství Pompo. Podrobnosti najdete zde.

Naučnou stezkou Soláně za starými pověstmi

Naučná stezka, která tu byla otevřena letos v létě, je ideální procházkovou trasou pro rodiny s dětmi i méně zdatné turisty. Vrchol nepatří k nejvyšším na Valašsku, přesto vyšplhat sem „po vlastní ose“ netrénovaným jedincům trochu zabrat dá. (celý článek)

Zámky lákají i v zimě: na jarmarky či výstavy

Brány většiny hradů a zámků ve Zlínském kraji se sice s koncem hlavní turistické sezóny v závěru října zavřely, to však neznamená, že zůstanou až do jara zcela osiřelé. Před Vánoci se mimořádně otevřou Napajedla, Kroměříž, Holešov, Buchlovice, Buchlov a Vizovice. Můžete se těšit na jarmarky, výstavy betlémů nebo třeba kurzy vaření. (celý článek)

Karlovarský kraj

Adventní víkend v Chebu

O víkendu budou na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu probíhat prodejní vánoční trhy až do 23. prosince každý den 10.00 – 17.00 hodin. Navíc je připraven hudební doprovod, Pohádkové adventní podvečery v Galerii výtvarného umění v Chebu.

V neděli od 14.00 můžete na Chebském tržišti potkat Mikuláše s celou družinou. Od 18.00 se pak rozezní Kostelem Zvěstování Panny Marie 2. Adventní koncert. Další informace najdete zde.

Vánoční výstava a soutěž o nejkrásnějšího anděla

Od soboty až do konce prosince můžete obdivovat v muzeu Cheb vánoční výstavu výtvarných prací žáků chebských mateřských a základních škol na "andělské" téma. Kolektivy i jednotlivci budou soutěžit ve výrobě či malbě andělů, a to ve třech věkových kategoriích: žáci mateřských škol, žáci 1. st. a žáci 2. st. základních škol.

Až do 12. prosince budou moci návštěvníci hlasovat o vítězi, jehož vyhlášení se uskuteční 15. prosince v 10.00 hodin ve Valdštejnské obrazárně za přítomnosti médií, sponzorů a veřejnosti. Další informace najdete zde.

Mikulášské veselice se Sovou

Všechny děti i rodiče se mohou vydat o víkendu na velkou Mikulášskou, která se uskuteční v prostorách VŠE v Chebu v sobotu od 15.00 hodin. V neděli se Mikulášská veselice přesune do Ingo casina ve Františkových lázních, kde začíná ve 14.30 hodin. Nebude chybět Mikuláš, čerti a andělé. Vstupné 20,-Kč za osobu.

Lišák Goethe mě Komorní hůrkou dostal

Když jsem vyrážel z Chebu na Františkovy Lázně, měl jsem v cestě náš nejmladší vulkán – Komorní hůrku. Básník Goethe kolem ní udělal pěkný humbuk, byl jsem na ten přírodní úkaz zvědavý. Mě tak trochu nenadchla. Ale geologové vědí své. (celý článek)

Jihomoravský kraj

 Do bojové scény na slavkovském poli se zapojí tisíc nadšenců

Bojová scéna, kterou si nadšenci o první prosincové sobotě připomenou výročí slavné bitvy u Slavkova, bude kvůli jejímu letošnímu 205. výročí větší než v minulosti. Na bitevním poli se v hodinové ukázce utká přes tisíc mužů v historických uniformách. Do vřavy se za rachotu děl zapojí asi 80 jezdců na koních, tedy dvakrát více než obvykle.

Letošní scéna připomene boj o vrch Santon. Na něm se na počátku bitvy hájila postupující francouzská armáda. Úspěšně odrazila šiky protivníků. Ke stěžejním okamžikům patřil střet mezi předsunutým francouzským předvojem a jezdci-hulány.

Úspěch u Santonu umožnil další postup Francouzů na nedaleké Pratecké výšiny, kde díky geniální Napoleonově taktice rozdrtili početnější jednotky svých nepřátel. Vzpomínková akce připomene i 20. výročí od pořádání slavkovských scén v moderní podobě.

Jih Moravy ožije napoleonskou historií již několik dní před bitvou. Asi sto nadšenců se vydá ze střední Moravy od Olomouce v rakouských a ruských uniformách na bojiště. Obdobný se letos poprvé uskuteční i směrem od jihu, odkud od Valtic na Břeclavsku potáhnou šiky Francouzů.

Bitva u Slavkova patří k nejznámějším vojenským konfliktům, které se odehrály na území Čech a Moravy. Napoleon v ní v prosinci 1805 porazil armády rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. V bitvě tehdy zahynulo 20 000 vojáků. Rekonstrukce bitvy láká každý rok asi 10 000 diváků.

Moravskoslezský kraj

 Za Mikulášem na Štramberk

Nečekejte na Mikuláše doma, ale pojďte mu v sobotu naproti na Štramberk. Oslavovat se bude také Barbora, od 10 hodin se můžete v tvůrčí adventní dílně těšit na zdobení medových perníčků, výrobu a malování vánočních psaní Ježíškovi, pletení čertovských vánoček a hlavně na Mikuláše a Čerta na Trúbě. Další informace zde.

Za kometou do Planetária

Na sobotu si ve Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě připravili na 14 hodinu pohádku Na co kouká sova v noci pro nejmenší. Od 16 hodin se zde vydají po stopách komet, symbolu Vánoc. Po 18 hodině se hvězdárnou budou rozléhat jazzové rytmy. Podrobnosti najdete zde.

Mikulášská tramvaj

Přijďte si zajezdit v Ostravě historickou tramvají společně s ostatními cestujícími, Mikulášem, čerty a anděly. Pro děti bude přichystán pamlsek a plno zábavy. Svezete se legendární historickou tramvají Barborka s vlečným vozem č. 269 "Komárek". Rozpis jízdy najdete zde.

Mikuláš na Raduni

Během sobotního večera ožijí na zámku Raduň pohádkové postavy. Od 16 do 21 hodin na vás čekají kostýmované prohlídky s programem v provedení sólistů Slezského divadla v Opavě a dobrovolníků. Další informace zde.

Praha

Křest žirafy a setkání sponzorů

Pražská zoo v Troji připravila na sobotu setkání sponzorů - všech, kdo přispívají na chov zvířat v zoo. Od 11 hodin bude u Vzdělávacího centra probíhat program, při kterém se budou vyhlašovat a oceňovat nejvýraznější sponzorské počiny uplynulého období.

Vybrané subjekty či jedinci získají ceny Richarda – křišťálové trofeje v podobě gorilí tlapy. Sponzoři roku 2010 budou vyhlášeni ve třech kategoriích – Velký Richard (firemní sféra), Malý Richard (děti a školy) a Divoký Richard (ocenění vtipu a nápaditosti).

Kromě toho se návštěvníci dozvědí jména vítězů zářijové fotosoutěže, která proběhla v rámci akce Happy Mondays. Ceny talentovaným fotografům předá Petr Slavík, Wildlife Photographer.

Od 13 hodin proběhne v pavilonu Africký dům křest mláděte žirafy Rothschildovy – samečka Joela. V průběhu celého dne bude v areálu probíhat doprovodný program na téma Zvířata nás potřebují. Ve Vzdělávacím centru bude k vidění výstava Pomáháme jim přežít: Gorily v ohrožení. Průvodci Zoo Praha popovídají o projektech Zoo Praha na záchranu ohrožených druhů.

V neděli mezi 12 a 16 hodinou v Troji potkáte Mikuláše, který zde bude odměňovat hodné děti. V určené časy se mohou děti nechat vyfotit s kouzelnou trojicí a snímek vám zoo pošle mailem jako malý dárek.

Venkovní kluziště

Pražané si již mohou díky mrazivému počasí zabruslit na venkovních kluzištích. Od neděle je otevřena zastřešená ledová plocha v areálu Gutovka v Praze 10. Další kluziště bude zprovozněno v pátek dopoledne u obchodního centra Arkády Pankrác.

Již od druhé poloviny listopadu mají otevřeno ve sportovním areálu Na Františku. V historickém centru města si mohou lidé zabruslit každý všední den od rána od 08.00 až do 17.30, respektive 18.30 a 19.00 v úterý a pátek. Otevřeno je i o víkendu.

Zimbabwské umění

Výstavu zimbabwských soch Moderní zimbabwské umění budou moci návštěvníci obdivovat od soboty 4. prosince do 31. ledna 2011 v tropickém skleníku Fata Morgana v pražské Botanické zahradě v Troji.

Netradiční Mikuláš na výstavě Play v Mánesu

Mikuláš v doprovodu čertů a andělů v neděli navštíví interaktivní výstavu PLAY, která až do konce ledna plní všechny prostory Výstavní síně Mánes v centru Prahy. V Mánesu a přilehlém okolí při této příležitosti od 10 do 19 hodin vyroste netradiční Mikulášský jarmark s ukázkami starých řemesel, s výrobky z netradičních materiálů a samozřejmě s dobrým jídlem a pitím. Jarmark bude návštěvníkům přístupný zdarma.

Pro děti je od 11 hodin připraveno představení divadélka Čáry Máry Paní Láry, pohádka inspirovaná příběhem známé spisovatelky Betty McDonald o paní Láry, která dokáže humorem, za pomoci písniček a her léčit dětskou „nemoc“ Čurbesajdu.

Ve 14 hod. začnou kreativní dílny divadla Krasohled, kde si všichni zájemci, bez věkového omezení, mohou vyrobit jednoduché loutky, masky či různé originální drobnosti. Po celý den samozřejmě bude možné navštívit také unikátní hravou expozici PLAY, která je otevřená každý den od 10 do 19 hod., kromě pondělí. Další informace zde.

Deset pražských klubů pod jednou střechou

Během jednoho večera a na jednom místě v rámci Club Festu ochutnáte program a atmosféru deseti pražských klubů. Zároveň se vám dostane jedinečné příležitosti porovnat a zhodnotit jejich kvality. Klubovou zábavu obohatí mimořádná vizuální show v podobě Video Mapping Stage 3D, kterou speciálně na tuto akci připravil kreativní tým patnera QUIX.

Zárukou kvalitního programu a produkce budou výkony představitelů hlavních rolí – djs, barmanů a tanečnic - kteří budou ve jménu své domácí scény usilovat o vaši přízeň. Na konci akce proběhne vyhlášení těch NEJ ve čtyřech klubových disciplínách - nejoblíbenější DJ, nejlepší tanečnice, nejsympatičtější barman a v hlavní soutěži rozhodne nejvyšší tržba.

Čtyřlístek

V Muzeu hlavního města Prahy je nově otevřená výstava nazvaná Čtyřlístek – 500 dobrodružství. Je koncipována jako putování historií Čtyřlístku se zastávkami v důležitých meznících. Návštěvník se podle pořadatelů nejen pobaví nad příběhy hrdinů, ale nahlédne i do zákulisí vzniku a přípravy komiksu. Součástí výstavy, která potrvá až do 27. února 2011, je řada doprovodných programů, zejména pro děti.

Foto: Zbyněk Stanislav , ČTK

Výstava Čtyřlístek - pětisté dobrodružství byla 30. listopadu zahájena v Muzeu hlavního města Prahy. Na snímku v roli Myšpulína je Jaroslav Němeček, tvůrce slavného kresleného seriálu, vlevo jeho žena Lucie Němečková.

Reklama

Související témata:

Související články

Peklo v jihlavských katakombách

Chcete se pekelně bát? Navštivte o mikulášském víkendu jihlavské podzemí a zažijete peklo jako vystřižené z bájí a pohádek.

Výběr článků

Načítám