Hlavní obsah

Naučnou stezkou Soláně za starými pověstmi

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naučná stezka, která tu byla otevřena letos v létě, je ideální procházkovou trasou pro rodiny s dětmi i méně zdatné turisty. Vrchol nepatří k nejvyšším na Valašsku, přesto vyšplhat sem „po vlastní ose“ netrénovaným jedincům trochu zabrat dá.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Když vystoupáte nahoru na hřeben, čeká vás procházka jen s mírnými převýšeními.

Článek

Když už ale vystoupáte nahoru na hřeben, čeká vás procházka jen s mírnými převýšeními. Vyjet můžete i autem či autobusem a podniknout nenáročnou procházku po hřebeni. Samotný vrchol se vypíná v Beskydech mezi údolím Vsetínské a Rožnovské Bečvy. Z prvního údolí se sem dostanete od Velkých Karlovic, z druhého přes Hutisko-Solanec, odkud je to jen pár kilometrů do Rožnova pod Radhoštěm a tamního valašského skanzenu.

Výlet pro každé roční období

Výchozím místem naučné stezky je chata Moravia. Kolem horského hotelu Čarták, Zvonice Soláň a horské chaty Soláň putujete po značené trase, po zpevněné lesní cestě na vrchol Soláně, na místo zvané Vyhlídka a zpět.

U každého zastavení je připravena informační cedule s krátkým povídáním, veršováním či pověstí v typickém nářečí.

Nepřehlédnutelné sochy zachycují nejen postavy z pověstí či pohádek, ale i někdejší původní obyvatele v krojích. Některá místa jsou postupně upravována a osazována typickými dřevinami a rostlinami, aby navodila atmosféru valašské zahrady či původní valašské krajiny.

Foto: Martina Žáčková, Právo

V budoucnu by se měl počet soch rozrůst ze současných 35 až na 60. Stezku je možné projít v každém ročním období. V zimě si můžete výlet zpestřit tím, že si s sebou přivezete lyže a po procházce si zalyžujete ve skiregionu Soláň-Karolinka, který zahrnuje tři moderní skiareály, nebo na některé další sjezdovce, jichž je v okolí celá řada. Samozřejmostí jsou i běžecké stopy.

Po výletě si zajděte na halušky, kyselici či jinou valašskou specialitu do horského hotelu Čarták, jehož interiér připomíná valašské světnice. Venku je navíc pro děti hřiště s dřevěnými prvky. Dobře se vaří ale i v dalších tamních hospodách, třeba v horském hotelu Soláň, horské chatě Soláň či v chatě Moravia.

Zvonice Soláň

Vzhledově patří k nejstylovějším informačním turistickým centrům na celé východní Moravě. Nachází se na hřebeni Soláně vedle horského hotelu Čarták. V budově je i galerie s jedinečnou akustikou, v níž Sdružení pro rozvoj Soláně pořádá výstavy, literární večery, setkání se zajímavými lidmi a koncerty.

Nejbližší akce ve Zvonici

27. 11. Čaj o páté – komorní odpoledne s hudbou a literaturou na téma Lásky Alfonse Muchy

4. 12. Vánoční výstava baněk Irisa Vsetín, vernisáž výstavy Luďka Majera

19. 12. Vánoční odpoledne s tradičními řemesly

27. 12. Vánoční pořad s cimbálovou muzikou Soláň

Zvonice je otevřena denně mimo pondělí, od úterý do pátku od 9 do 16 hodin a o víkendech do 17 hodin. www.zvonice.eu.

Doprovodné akce přibližující dávné tradice se konají i v okolí zvonice. Na projekt naučné stezky nazvaný „Galerie v přírodě, valašská zahrada a valašská krajina“ získalo sdružení dotaci z Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Cyklostezky z Hluboké vedou i do zoo

Každý zná Hlubokou nad Vltavou především díky místnímu zámku, stále častěji se však do tohoto města lidé vydávají i kvůli celé řadě cyklostezek, které jsou...

Výběr článků

Načítám