Hlavní obsah

Tipy na víkend: Sraz jaguárů, vinobraní, bruslaři na pražském okruhu a bitva na Bílé hoře

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když počasí neslibuje modravou oblohu, není nutno zůstávat doma. Ve Dvoře Králové se sejdou vozy Jaguár z celé republiky, v Mělníku připravují vinobraní. Cyklisté se vydají nejen po Pražském okruhu, ale také na Okoř a po jihočeských cyklostezkách, kde uzavřou sezónu. Historii připomene rekonstrukce bitvy na Bílé hoře a boj o celnici v Orlických horách.

Článek
Královéhradecký kraj

Jaguáři v Safari ZOO Dvůr Králové nad Labem

V sobotu se sjedou vozy Jaguár z celé republiky do Safari zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Obdiv návštěvníků si zaslouží například nejvzácnější sériově vyráběné vozy řady SS – konkrétně SS1 a SS100, které byly vyráběny ještě pod předválečným názvem Standard Swallow a dnes patří ke sběratelským unikátům. Chybět nebudou ani vozy Jaguar E-type, které byly zvoleny „automobilem století“. Na své si přijdou i milovníci moderního designu v podání elegantních vozů řady XK a MKII.  Hlavní program začne v 9.00 hodin přímo v areálu Safari ZOO Dvůr Králové nad Labem. Další podrobnosti k programu najdete na www.jec.cz.

Boj o celnici v Orlických horách

Přepadení celnice na hraničním přechodu v Orlickém Záhoří v Orlických horách ze září roku 1938 připomene v sobotu třetí ročník akce Celnice Kunštát. Ukázku přepadení celnice by mělo předvést kolem pěti desítek milovníků vojenské historie v dobových uniformách a s tehdejší výzbrojí. K vidění bude také dobová vojenská technika, řekl organizátor akce Pavel Minář.

"Podobné události se tehdy odehrávaly až do Mnichova v celém českém pohraničí. Boje v asi hodinové ukázce předvedeme na stejném místě jako tehdy," řekl Minář. Na akci, na niž je vstup zdarma, očekává účast několika stovek diváků. Ti se mohou těšit na řadu pyrotechnických efektů včetně výbuchů granátů. Vedle historické techniky se ukážou i novější vojenská vozidla, například Tatra 805. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Výstava Alfonse Muchy: Tváře

V pátek začíná výstava k výročí jubilea Alfonse Muchy v kutnohorské galerii GASK. Expozici koncipoval Petr Wittlich nikoli jako běžnou výstavu přehledu Muchova díla, ale jako výstavu tématickou, soustřeďující se nicméně na hlavní Muchův výrazový a výtvarný prostředek, procházející celou jeho tvorbou. Tím byla ideální ženská postava, umožňující personifikovat takzvanou Světovou duši. Herecká role této figury byla nejlépe vyjádřena ve slavných plakátech pro Sáru Bernhardtovou. Výstava potrvá do 16. ledna 2011. Bližší informace zde.

Mělnické vinobraní

Od pátku do neděle bude probíhat vinobraní v Mělníku na zrekonstruovaném náměstí Míru. Představí se tradiční historická scéna mělnických divadelníků s průvodem Karla IV., letos poprvé se budou na hlavní scéně prezentovat příslušníci Cechu českých vinařů i špičkoví výrobci vína z řad amatérů. Organizátoři slibují bohatý hudební doprovod, vystoupí například Aleš Brichta, Blue Effect, Eva Pilarová, Žlutý pes, Visací zámek a mnoho dalších. Celý program najdete zde.

Pro všechny příznivce cyklistiky připravili pořadatelé z MoHiLa Sportu na sobotu 12. ročník otevřeného závodu Author Pražská 50. Akce se mohou zúčastnit všichni, kterým bylo v den závodu minimálně patnáct let, horní věková hranice není omezena. Každý musí sám zhodnotit, zda je schopen trasu absolvovat.

Start je pro všechny kategorie v 10 hodin v Bechyňově ulici v Praze-Dejvicích. Trať měří 50 km, součet všech stoupání na trase je 790 m. Povrch tvoří víc jak z poloviny zpevněné lesní a polní cesty, zbytek je asfalt. Účastníci se musí předem registrovat na internetových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Okoř

Návštěva zámku

Vydejte se o víkendu na zámek Jemniště, který se nachází v okrese Benešov u Prahy. Na Jemništi probíhají klasické prohlídky expozice, která se sestává z 9 sálů a salonků a unikátní barokní kaple sv. Josefa. Základní prohlídka trvá cca 50 minut a zajímavostí je to, že ji lze objednat i v zimním období.

Pro náročné klienty nabízí zámek romantickou prohlídku pro dva se sklenkou sektu a oblíbená je i prohlídka s průvodci v dobových kostýmech. Mateřské školky provází průvodkyně v historickém kostýmu. Děti překvapí zámecký zvěřinec - medvídci mývalové, lamy, papoušci kakadu, klokani, kozy, oslík, okrasná drůbež a pávi.

Pro školáky nabízí Jemniště „školu – lekce pravidel stolování“. Během tříchodového menu prakticky ukazuje, jak si počínat v restauraci od příchodu přes usazování ke stolu, objednávání, používání příborů, společenskou konverzaci až po placení a odchod.

Zámek Jemniště je přístupný celoročně, v zimním období po předchozí objednávce. Jednotlivé prohlídky i programy je třeba objednat předem. Více najdete zde.

Čerčany přivítají písničkáře Jiřího Schmitzera

V pátek 17. září mohou příznivci vtipného zpěvu i vyprávění písničkáře Jiřího Schmitzera navštívit jeho koncert v Čerčanech na zahradě Hospice Dobrého Pastýře. Hrát se bude za každého počasí od 19.30 a pro zahřátí se budou servírovat teplé nápoje. Vstupné činí 150 korun v předprodeji v čerčanském infocentru a hospici, na místě 200 Kč. Více najdete zde.

Vaření se zámeckou paní ve Všeradicích

Na bývalém statku a zámečku ve Všeradicích na Berounsku se tuto sobotu uskuteční Vaření se zámeckou paní. Právě zde se narodila M. D. Rettigová, nejznámější česká kuchařka. V 11 hodin začíná ve Všeradicích IV. ročník kuchařské soutěže o putovní pohár M. D. Rettigové. (viz článek)

Liberecký kraj

V muzeu Českého ráje mají nový Kamenářský dům

Nápad postavit v Turnově kopii domu č. p. 19 z počátku 18. století, který ještě do dubna 1973 stál na rohu dnešního Havlíčkova náměstí a ulice 28. října, se snažilo vedení muzea Českého ráje prosadit několik let. Ze snahy vzešel výsledek v podobě živého domu, který se otevřel ve čtvrtek 16. září. (viz článek)

Den bez aut

V Jablonci nad Nisou probíhá Evropský týden mobility a na sobotu je připraven zajímavý program v rámci Dnu bez aut. Motto letošního ročníku zní "Prodluž si život, buď aktivní!". Program láká na prohlídky a jízdy historického a zcela moderního autobusu, připraveny jsou ukázky alternativních způsobů pohybu – skákací boty, elektrokolo, trampolína – vše je možné vyzkoušet zdarma.

Pro děti jsou připravené soutěže na odrážedlech a koloběžkách, výtvarné dílny, ukázky červeného kříže i jak správně vodit psa. Podrobné informace najdete zde.

Ústecký kraj

Ústecké Mírové náměstí se promění v muzeum totalit

Ústecké Mírové náměstí se na 11 dnů na konci září promění na muzeum pod širým nebem. Do města dorazí výstava My jsme to nevzdali, která na příbězích jednotlivců ilustruje pohnuté české dějiny 20. století. Výstava se skládá z 27 věží s čtvercovou podstavou, na nichž jsou umístěny fotografie a příběhy jednotlivých svědků. Jedna z nich bude věnována i odbojářům, kteří se právě v Ústí narodili nebo zde později žili.

Právě školy by měly být častým návštěvníkem expozice, která se v Ústí otevře 20. září. Výstava je rozdělena do různých epoch od roku 1938 až po rok 1989. Celkem 104 panelů s fotografiemi a příběhy bude tvořit věže čtvercového půdorysu o výšce 3 až 5 metrů. Jedna věž by měla být zasvěcena ústeckým rodákům a občanům, například pilotovi 312. stíhací perutě britské RAF Otto Hanzlíčkovi nebo protikomunistickémmu odbojáři Františku Zajíčkovi. Další informace najdete zde.

Roudnice v sobotu bude žít vinobraním

Tradiční slavnosti vína v Roudnici nad Labem propuknou v sobotu 18. září. Cílem pořadatelů je nabídnout kulturní vyžití pro dospělé i děti, a proto připravili bohatý doprovodný program. Vinobraní se navíc bude konat přímo na roudnickém zámku. (viz článek)

Plzeňský kraj

V Plzni bude festival 43 minipivovarů

Nejvíce nejmenších pivovarů na jednom místě v Česku, minimálně 43 dosud přihlášených, se má podle organizátorů sejít na třetím ročníku festivalu českých minipivovarů Slunce ve skle. Téměř dvojnásobný počet výrobců než loni představí až 150 druhů piv. Festival pořádá v sobotu 18. září restaurační pivovar Purkmistr v Plzni-Černicích.

Valná většina budou ty nejmenší restaurační a hostinské minipivovary, které vyrábějí od 200 do 1000 hektolitrů za rok. Každý přiveze tři až čtyři druhy piv, vysvětlují organizátoři. Mezi nimi budou také dva větší výrobci s výrobou do 10 000 hektolitrů piva za rok a tři menší bavorské pivovary. Výrobci přivezou také lahve, sklenice, etikety a tácky. Podrobnosti najdete zde.

Nová návštěvnická trasa pivovaru Gambrinus

Pivovar Gambrinus, který sídlí v Plzni, připravil pro své návštěvníky novou návštěvnickou trasu. Poprvé od roku 1869 umožňuje veřejnosti nahlédnout do svých výrobních provozů. Trasa seznamuje návštěvníky s tradiční recepturou, výrobním zařízením i surovinami používanými při výrobě piva Gambrinus.

Dny vědy a techniky v Plzni

Nejen děti školou povinné se na Dnech vědy a techniky přesvědčí, že matematika, chemie či fyzika jsou ve skutečnosti zajímavé a zábavné disciplíny, že věda není nuda a roboti nepatří jen do sci-fi. Interaktivní výstava Dny vědy a techniky v Plzni 2010 je rozdělena na dvě části. První tvoří expozice situované do laboratoří v areálu univerzity. Zde mohou návštěvníci provádět různé pokusy a měření, vidět moderní techniku v akci nebo se zúčastnit speciálních kurzů a přednášek.

Druhá část výstavy je k vidění v centru Plzně. Akce je vhodná pro skupiny i jednotlivce, pro děti i dospělé. Vstup na veškeré akce v rámci Dnů vědy a techniky v Plzni je zdarma. Akce probíhá jen do soboty.

Na divadelním festivalu 35 představení z osmi zemí

Pravé hody slibují organizátoři návštěvníkům mezinárodního festivalu Divadlo, jehož 18. ročník probíhá až do 23. září v Plzni. V hlavní části se uskuteční 35 představení souborů z České republiky, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Srbska a Turecka, řekl v Praze ředitel přehlídky Jan Burian.

Dramaturgie se zaměřila na prestižní národní scény a stejně jako loni na mladé evropské tvůrce. Z domácích divadel přijede Dejvické divadlo, Divadlo Komedie, Národní divadlo, Divadlo na Fidlovačce, soubor Farma v jeskyni, brněnské Národní divadlo (Divadlo Reduta), Divadlo Husa na provázku, Divadlo Petra Bezruče z Ostravy a Naivní divadlo z Liberce. Své inscenace uvedou divadla Josefa Kajetána Tyla a Alfa z Plzně. Součástí nabídky bude i takzvaný OFF program v prostoru bývalé železniční stanice Plzeň - jižní předměstí, v objektu bývalého pivovaru Světovar a pod širým nebem. Více informací získají zájemci zde.

Jihočeský kraj

Cyklisté se na jihu Čech budou loučit se sezónou

Nadace Jihočeské cyklostezky, která spravuje zhruba 5000 kilometrů tras pro vyznavače kol, chystá oficiální rozloučení se sezónou. Při něm se 18. září cyklisté vydají z Českých Budějovic do Týna nad Vltavou a zpět.

Rozloučení bude součástí sedmietapové jízdy po Vltavské cyklistické stezce z Kvildy na Prachaticku až do středočeského Mělníka. Na tuto 476 kilometrů dlouhou trasu se 16. září vydá zhruba třicetičlenná skupina složená z odborné veřejnosti a k ní se během následujících sedmi dnů připojí další zájemci. Podrobnosti najdete zde.

Kraj Vysočina

Zapomenutí hrdinové na zámku v Náměšti

V pátek 17. září 2010 v 18 hodin proběhne na arkádní chodbě Státního zámku v Náměšti nad Oslavou vernisáž výstavy nazvané Zapomenutí hrdinové. Výstava bude zahájena v první den hudebního projektu Salieri v Náměšti, s nímž sice přímo nesouvisí, ale část této výstavy mapuje osudy poslední generace soukromých majitelů zámku - rodiny Haugwitzů.

Mezi německy hovořícími občany bývalého Československa byli též odpůrci nacismu. V době ohrožení Československé republiky v roce 1938 prokazovali ochotu ji bránit, během nacistické okupace se doma či v emigraci zapojili do odbojové činnosti, někteří z nich byli nacistickým režimem vězněni nebo popraveni. Tito lidé se po válce zpravidla nedočkali zaslouženého uznání, ale byli naopak jakožto příslušníci „provinilého“ německého národa vystaveni nenávisti české společnosti a znovu perzekvováni. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Výstava ke 100. výročí prvního letu

Olomoucký kraj

Výlet k altánu u Bezručova pramene

U známého Bezručova pramene v lázních Jeseník stojí obnovený altán, který se zde podle dochovaných fotografií nacházel ještě začátkem minulého století. Původně dřevěnou stavbu s lesní restaurací nechal na stejném místě vybudovat státní podnik Lesy ČR. Obnovený altán se slavnostně otevřel ve středu 15. září.

"Snažili jsme se, aby se nový altán co nejvíce podobal tomu původnímu," poznamenal ředitel šumperského krajského ředitelství státního podniku Pavel Indra. Náklady na jeho obnovu dosáhly téměř jednoho miliónu korun.

Bezručův, dříve Pruský pramen, se nachází na zelené turistické cestě z lázní Jeseník do nedaleké České Vsi. Za svůj původní název vděčil pruským pacientům, na jejichž náklady byl v roce 1846 jako trojdílný pomník z mramoru postaven. V roce 1961 pramen prošel rekonstrukcí. Dostal po ní nové jméno po básníku Petru Bezručovi.

Zlínský kraj

Podhostýnská miss

Už v pátek 17. září bude známé jméno vítězky druhého ročníku Podhostýnské miss, soutěže krásy pořádané v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. O titul se utká dvanáct finalistek z různých koutů České republiky, galavečer začne v Kulturním domě Sušil v 19 hodin.

Výkony dívek bude posuzovat 19členná porota, ve které nebude chybět například starosta města Zdeněk Pánek, loňská vítězka Lucie Zatloukalová nebo zástupci sponzorů. Kromě Podhostýnské miss budou udělené i tituly 1. a 2. vicemiss, Miss Sympatie a Miss Media. Moderátorem finálového večera se stane Petr Vágner, známý například ze seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Podzámecká zahrada z loďky či šlapadla

Areál Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži nabízí turistům novinku v podobě zapůjčení šlapadel a lodí. Krásy Podzámecké zahrady, která je společně se zámkem a další kroměřížskou Květnou zahradou zapsána na seznamu UNESCO, mohou návštěvníci nově obdivovat z vodní hladiny. Více o arcibiskupském zámku najdete zde.

Bitva i folklór

Folklórní přehlídka Uherskobrodsko v písni a tanci, historická bitva, soutěž siláků, pohádky nebo třeba vystoupení dechových hudeb. Velmi pestrou nabídku připravilo na Dny Evropského dědictví město Uherský Brod společně s místním Domem kultury. Program začne v pátek 17. září a potrvá až do neděle 19. září.

Návštěvníci dostanou možnost se také zdarma podívat na celou řadu míst, například do expozice muzea J.A. Komenského, dominikánského kostela nebo na věž farního kostela. Zpřístupněné budou i jindy neveřejné prostory radnice. Podrobný program najdete zde.

Karlovarský kraj

 Narozeninová oslava

V sobotu proběhne narozeninová oslava Jacka Danielse ve stejnojmenné hospůdce v Sokolově, na které si návštěvníci budou moct vyzkoušet, jaký pocit zažívají rockové hvězdy, když se postaví na pódium. Organizátoři připravili rockový koncert, kterého se může zúčastnit každý. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Oskorušobraní na Salaši Travičná

Takzvané oskorušobraní je obdobou vinobraní nebo trnkobraní, na nichž se degustují vína či ochutnává pálenka ze švestek. Cílem akce je propagace jeřábu oskoruše, který po staletí utváří krajinu na jihu Moravy, ale už ho začíná ubývat.

Na Salaši Travičná si návštěvníci o víkendu pochutnají i na oskorušových čajích, nakládaných oskorušových pupenech anebo už zmíněných pokrmech, které se z těchto plodů připravují. Účastníci oslav neodejdou bez receptů na některou z pochoutek. Připravuje se i klání v házení oskorušovou kládou, soutěž v pojídání oskoruší či vybírání jejich semínek. Pokud hostům oskoruše zachutnají, mohou si zakoupit i sazenice tohoto stromu a dozvědí se, jak o ně pečovat. Více najdete zde.

Do Králova Pole na erbovní slavnosti

U příležitosti udělení městského znaku Královu Poli v roce 1908 pořádá brněnská městská část Královo Pole každoročně v září Erbovní slavnosti. Letošní ročník se bude konat v sobotu 18. září v nedávno velice pěkně revitalizovaném parku na Slovanském náměstí.

Program zahájí ve 12.30 hodin mažoretky z Domu dětí a mládeže Junior. Slavnostní zahájení starostou Městské části Brno-Královo Pole je plánováno na 13.15 hodin a poté dostanou prostor děti ze základních škol a dětské folklorní soubory Jánošíček a Iskerka. (viz článek)

Moravskoslezský kraj

Dny NATO v Ostravě

Letošní ročník Dnů NATO, který se již tradičně koná v Ostravě, nabídne návštěvníkům pestrý program až do neděle. Součástí této největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě jsou besedy, filmové projekce, semináře a prezentace vojenské a záchranářské techniky gradující programem na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově. Letošním lákadlem je legendární těžký strategický bombardér B-52 Stratofortress amerického letectva. Celý program nejdete zde.

Zámek Bílovec opět ožívá

Zámek Bílovec nedaleko Ostravy se chlubí největší vydlážděnou šachovnicí v České republice, přestál několikrát nepřízeň osudu – na konci druhé světové války zničující požár, který vypálil stavbu do základů. Po nákladné rekonstrukci, roku 1997, zasáhla budovu povodeň. Dnes se o zámek stará občanské sdružení Kuratorium, které pozvolna probouzí památku k novému životu. Bližší informace o zámku najdete zde.

Praha

1. pražské mistrovství světa v hovězí svíčkové na smetaně

Nový gastrofestival o víkendu v areálu Domu U Pinkasů a přilehlých prostorách představí cca 30 soutěžních týmů; a to v hlavní disciplíně – hovězí svíčkové na smetaně a v tzv. „volném programu“. Každá restaurace si tak bude moci zvolit druhé jídlo české kuchyně podle vlastního uvážení tak, aby ji nejlépe reprezentovalo. Přihlásit se mohou jen ti, kteří mají na svých stálých jídelních lístcích alespoň 3 pokrmy z kategorie „česká hotovka“. Projekt Česká hotovka vznikl na podporu a propagaci tradiční domácí kuchyně. Více najdete zde.

Prague Wine Festival

Stovky dobrých vín k degustaci budou připraveny během Prague Wine Festivalu na Slovanském ostrově v Praze od pátku do neděle. Třídenní akce je zaměřená nejen na víno, jeho historii a tradice, ale i na gastronomii a kulturu, a je určená zejména pro širokou veřejnost. Každý návštěvník dostane po zaplacení vstupu degustační skleničku od českého výrobce skla a průvodce festivalem s rozmístěním jednotlivých stánků/vinařství v rámci areálu ostrova.

Cenu za degustaci jednotlivých vín si určí každý vinař sám. Prodej bude probíhat formou žetonů, které návštěvníci budou moci zakoupit na vyhrazených prodejních místech v rámci areálu. Celý program nejdete zde.

Amadeo Modigliani v Museu Kampa

Vernon galerie ve spolupráci s Muzeem Kampa připravila unikátní výstavu, která představí oleje a kresby světově proslulého italského malíře a sochaře počátku 20. století, Amedea Modiglianiho (1884-1920). Vystavená díla budou vypůjčená z veřejných a soukromých sbírek v Izraeli, Itálii, Argentině, Velké Británii a Finsku. Výstave bude probíhat od pátku až do 2. ledna. Bližší informace najdete zde.

Narozeninová oslava

V pátek 17. září se v klubu Mecca uskuteční narozeninová párty u příležitosti 12. výročí existence této legendární pražské taneční scény. Hlavní stage ovládne DJ Funkerman, který je známý zejména díky spolupráci s Fedde le Grandem, s nímž před šesti lety založil label Flamingo Recordings. Druhá stage bude ohlédnutím do nezapomenutelných momentů uplynulých 12ti let klubu. Akce začíná ve 23:00 hodin.

Letohrádek Kinských slaví pět let od znovuotevření

Dnem otevřených dveří si národopisné oddělení Národního muzea v Praze připomíná pět let od otevření Letohrádku Kinských na Smíchově. Jeho stálá expozice nazvaná Musaion nabízí zájemcům až do neděle možnost nahlédnout do zákulisí moderního muzejnictví.

Podle mluvčí muzea Radky Schusterové se tu uskuteční řada výtvarných i řemeslných dílen pro děti i dospělé, vystoupí tu folklórní soubory, zájemci dostanou možnost ochutnat krajové speciality. Další informace najdete zde.

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře

O víkendu se uskuteční 6. ročník rekonstrukce bitvy na Bílé hoře z roku 1620.  Akce proběhne na Bělohorské pláni u obory Hvězda v Praze 6. Bělohorskou pláň zaplní stánky s tradičními řemesly, taverny a jiné atrakce. Bitvy se zúčastní účinkující z celé Evropy, asi 700 pěších, desítka jezdců a 15 děl. Další informace najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Bruslaři na Lochkovském mostě

Práce na jižní části Pražského okruhu finišují, a proto se Řídící orgán Operačního programu Doprava rozhodl využít této jedinečné příležitosti k uspořádání dne otevřených dveří pro širokou veřejnost. Akce se koná 18. září, doprava pouze MHD ze Smíchovského nádraží už od 9 hod. Více informací najdete zde.

Punta Cana - kokosové pobřeží hojnosti
Punta Cana patří mezi nejoblíbenější turistické lokality Dominikánské republiky. Nabízí šedesát kilometrů pláží, jež lemují štíhlé palmy i bujarý karneval.
Více se dočtete v páteční příloze deníku Právo nazvané Podzim na cestách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám