Hlavní obsah

Jak si opatřit dovolenou a nepřijít o peníze

Novinky, Jan Papež, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídek a kanálů, jak si vybrat dovolenou, je velké množství. Dovolenou si chceme co nejvíc užít za co nejvýhodnější cenu. Jenže co vypadá na první pohled lákavé, může skrývat čertovo kopýtko.

Foto: shutterstock

Ilustrační fotografie.

Článek

Než cokoliv uděláte, přesvědčte se, komu, za co a za jakých podmínek svěřujete své údaje, neřku-li peníze. Čtěte všechny informace, abyste se vyhnuli ztrátám nebo zklamání.

Smlouva nemusí být písemná

Podle nového občanského zákoníku smlouva platí, i když ji nepodepíšete. Stačí, pokud jste projevili vůli ji uzavřít. Pozor, můžete být vázáni i tím, že jste odklikli „rezervovat“ na některém bookingovém serveru; stačí, aby v podmínkách, uvedených na jiné stránce, měli uvedeno, že rezervace je závazná. Nespoléhejte na to, že smlouvu uzavřenou po internetu lze bez stornopoplatků vypovědět během 14 dnů po uzavření. To totiž neplatí pro smlouvu o ubytování, dopravě, stravování nebo využití volného času na určený termín. Takže co je psáno nebo odklepnuto, to je dáno.

Jistotu máte jen u pojištěné CK

Zákon poskytuje turistům mimořádně vysokou míru ochrany, ale jen v případě zájezdu cestovní kanceláře. Ta je zodpovědná za kvalitu služeb všech svých dodavatelů a je povinna mít uzavřeno pojištění pro případ svého úpadku. Takže selže-li dodavatel, stará se cestovní kancelář.  Dojde-li k úpadku cestovní kanceláře, postará se o klienty a jejich peníze pojišťovna. Klientům stačí před uzavřením smlouvy o zájezdu se přesvědčit, že cestovní kancelář má platnou pojistku. To musí prokázat přímo cestovní kancelář a zkontrolovat si to můžete na webových stránkách příslušné pojišťovny, jejich adresy + řadu užitečných informací najdete na  www.ack.travel/faq. Pokud si zařizujete dovolenou sami, při krachu kteréhokoliv dodavatele vám prakticky nedá nikdo nic.

Při nákupu po internetu si ověřte důvěryhodnost

Umístit lákavý text + obrázky na internet dnes umí školní dítě, natož podvodník. Ověřte si proto, s kým vlastně budete jednat. Pokud neuvádí své údaje (sídlo, IČ), neobjednávejte a hlavně neplaťte. Pokud je udávají, zjistěte si reference. Pozor na firmy se sídlem v zahraničí – i v případě seriózní firmy musíte počítat s tím, že případné spory budete muset řešit v cizím jazyce a podle tamějších zákonů. To zpravidla zvládne jenom právník.

Zkontrolujte si platební podmínky

Cestovní kancelář ručí za smlouvu o zájezdu bez ohledu na to, jestli byla uzavřena napřímo nebo prostřednictvím pověřeného prodejce. V případě pochybností si to pověření zkontrolujte. A hlavně si v podmínkách smlouvy přečtěte, jak a dokdy platit. Pokud má cestovní kancelář v podmínkách, že můžete zaplatit u prodejce, ručí za plnění smlouvy cestovní kancelář (a její pojistka). Pokud má uvedeno, že musí být placeno jen na její účet, mohla by v případě nepřevedení platby prodejcem vyžadovat, abyste zaplatili jí – a od prodejce si to vymohli sami.

Stornopodmínky a pojištění pro případ storna

Jakmile je smlouva o zájezdu uzavřena, je pro vás závazná a odstoupit od ní bez sankcí můžete jen v případě, že cestovní kancelář sama navrhne změnu. Jinak platí stornopodmínky uvedené ve smlouvě – a vůbec nezáleží na tom, z jakého důvodu se cesty nemůžete zúčastnit. Pro jistotu, že nepřijdete o peníze v případě nemoci, havárie v bytě apod. situací, je třeba uzavřít pojištění storna zájezdu. Některé cestovní kanceláře mají toto pojištění zahrnuto jakou součást zájezdu, většina nabízí zprostředkování, tedy že pojištění uzavřete přímo při koupi zájezdu, aniž byste museli do pojišťovny chodit. Pozor – pojištění pro případ storna lze uzavřít jen bezprostředně při/po koupi zájezdu, v žádném případě ne, až už víte, že jste onemocněli atp.

Před dovolenou v zahraničí si včas opatřete potřebné doklady

Zkontrolujte si včas platnost svého pasu. Většina zemí mimo Evropskou unii vyžaduje, aby cestovní pas platil ještě nějakou dobu po té, kdy jste do země vstoupili. 3 nebo 5 a nejčastěji 6 měsíců, jinak vstup odepřou. Z dovolenkových zemí je to např. Turecko, Egypt. Pro cesty do těchto zemí si tedy nemůžete vyřídit pas na poslední chvíli, protože na ten s biometrickými údaji se čeká zhruba měsíc – a ten bez nich platí jen právě těch 6 měsíců od data vydání, takže by vám vždycky nejméně jeden den chyběl. Kdybyste to zjistili až na hranici, přijdete o dovolenou a o vše, co jste za ni zaplatili a ještě se budete muset dopravit nazpátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám