Hlavní obsah

Úchvatná podívaná v rezervaci Paracas: Ladná krása plameňáků, kolonie lachtanů i tajemná poušť

Novinky, PhDr. Eva Farfánová Barriosová pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejzajímavějších míst na peruánském pobřeží je poloostrov Paracas přibližně tři sta kilometrů na jih od hlavního města Limy. Každý rok sem přijíždějí tisíce turistů, aby obdivovali nejen krásu krajiny, ale i rozmanitost živočišných druhů, které zde žijí.

Foto: shutterstock.com

Národní park Paracas, Peru

Článek

Poloostrov v kraji Ica byl i s množstvím blízkých skalnatých ostrůvků již v roce 1975 prohlášen národní rezervací.

Foto: Martin

FOTO: Martin Zeman, Delfín travel

Její celková rozloha je 335 000 hektarů, z toho asi 217 000 připadá na oceán a zbytek, něco více než 117 000 hektarů, je pevnina. Suchá, vyprahlá poušť. Ale nádherná.

Foto: shutterstock.com

Flamingos fliying over de Paracas National Reserve, Ica, Peru

Písek mění barvu podle polohy slunce od světle žluté až po krvavě červenou a všude se zvedají roztroušené skály, z nichž vítr, po tisíciletí zvaný paraca, vytvořil prapodivné tvary a formy. Nikde není vidět žádný strom, keř, ba ani stéblo trávy.

Přímořská poušť Paracas má i svou tajemnou stránku. Na některých místech se povalují zbytky tkanin, někdy i kosterní pozůstatky obyvatel hor, kteří zde byli pochováni před více než dvěma tisíci lety. Jejich těla, zabalená do mnoha metrů látek, se v suchém podnebí mumifikovala.

Foto: shutterstock.com

Mummy

V horkém létě je na těchto místech cítit zvláštní jemný pach a člověk neví, jestli je to pach pouště, či pach zvětralých kostí a tkanin. Opředený tajemstvím zůstává i původ několika stovek zde nalezených lebek zvláštního, protáhlého tvaru, které někteří pseudovědci a nadšenci označují za jasný důkaz přítomnosti mimozemské civilizace.

Řada pláží na pevnině je obsazena tisícovkami lachtanů, kteří z dálky vypadají jako tmavý a velmi hlučný koberec.

Foto: shutterstock.com

Peru, Paracas, National Reserve. Sea lions are sleeping on the rock under the sun.

Přístup sem je ale povolen jenom odborníkům a zaměstnancům rezervace. Další tisíce lachtanů žijí na skalnatých ostrůvcích, kde odpočívají i na těch nejmenších výstupcích skal a připomínají velké tmavé trsy hroznů. Turisté se na tato zvířata jezdí dívat na ostrovy Ballestas, asi hodinu plavby rychlým člunem z malé osady zvané, stejně jako celý poloostrov, Paracas.

Foto: Martin

Na poloostrově také žijí velká hejna červených plameňáků. Vypráví se, že když se v roce 1820 vylodil v paracaské zátoce jeden z bojovníků za nezávislost Jižní Ameriky, generál San Martín se svou armádou, vzneslo se ohromné hejno těchto ptáků. Generál byl přímo unesen jejich ladným letem, a jak plameňáci poletovali nad pláží, dostal nápad. Jejich červená křídla a bílé tělo vytvořily barevný základ pro vlajku samostatného Peru, které vzniklo o několik měsíců později.

Foto: shutterstock.com

group of flamingos flying abowe the sea in Paracas

Inzertní sdělení:

Ne nadarmo se Bali přezdívá “ostrov bohů”. Posvátných míst a chrámů tu naleznete údajně až sto tisíc.

K tomu vás čeká také okouzlující příroda zářící všemi barvami, exotické pláže omývané blankytnými vodami Indického oceánu a zcela neopakovatelná atmosféra, kterou nikde jinde nezažijete.

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel poznat Bali. Již v dubnu na pobytově-poznávacím zájezdu Ostrov bohů a tisíce chrámů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám