Hlavní obsah

Ráj už nemusíte hledat, leží kousek od novozélandského Queenstownu

Novinky, Martin Zeman pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si vychutnat kompletní novozélandské menu? Hory, voda, vzduch, dobrodružství… Tak by se dalo ve zkratce popsat okolí města Queenstown. Zdejší legendární přírodní scenérie si vybavíte z nejednoho filmového trháku.

Foto: shutterstock.com

Okolí malebného města Queenstown se stalo lákadlem pro nejednoho světového filmaře.

Článek

Na březích jezera Wakatipu dlouhá chvíle nehrozí

Srdce Jižního ostrova nadchne každého milovníka přírody. Co se týče palety možné zábavy v téměř panenské přírodě, je město Queenstown naprostým unikátem. Tato kolébka bungee-jumpingu leží na samém břehu desítky kilometrů dlouhého jezera Wakatipu. Jezero křižují výletní lodě rozličné velikosti. Některé z nich, když počasí dovolí, umožňují krátké zastávky na koupání nebo piknik. Nic se však nevyrovná večerní vyjížďce historickým parníkem TSS Earnslaw, který brázdí vody jezera už více než sto let.

Foto: shutterstock.com

Cesta z města vede na alpské svahy

Bezprostředně za Queenstownem se k nebi zdvihají příkré stěny novozélandských Alp. Kousek od centra města vyváží oblíbená kabinová lanovka návštěvníky na jeden ze svahů hory Ben Lomond. Zpět do města se dá sejít pěšky a užívat si širé výhledy do dáli. Nebo si na osmisetmetrové svažité dráze můžete zkusit řídit bezmotorové vozítko, které se pohybuje jen díky zemské přitažlivosti a příkrému svahu. Kolem Queenstownu i na protějším břehu jezera nabízí odpočinek řada farem. Farmaření zde má sice jen stopadesátiletou tradici, o to více však místní respektují přírodu i svá zvířata. I díky tomu agroturistika na Novém Zélandu jen kvete.

Foto: shutterstock.com

Místo, do kterého se zamilovali filmaři

Na březích jezera Wakatipu, pouze 45 minut od Queenstownu, se u městečka Glenorchy rozkládá dechberoucí krajina, jíž dominují prastaré bukové lesy a nekonečně dlouhé horské hřbety a údolí. Není divu, že se do ní zamilovali filmaři, kteří tu točili řadu scén Pána prstenů nebo Letopisů Narnie. Tato část Jižního ostrova je jako stvořená pro vyjížďky na koních, zároveň se zde nalézají i jedny z nejlepších tras pro pěší turistiku na Novém Zélandu.

Foto: shutterstock.com

Pro dovádění na kajaku nebo kánoi je vhodná řeka Dart River, která především blízko svého ústí do jezera tvoří křivolaká bludiště ramen s množstvím ostrůvků. Nejpodmanivější kout zdejší přírody nese příznačně jméno Paradise (Ráj). „Toto je Středozem, jak jsem si ji vždy představoval,“ prohlásil o oblasti Paradise Sir Ian McKellen, představitel Gandalfa z filmové trilogie Pán prstenů, když úchvatné místo osobně navštívil.

Divoké útesy jsou protkané kilometry vodopádů

Z Queenstownu je také snadno dostupná světoznámá pobřežní fjordová oblast Milford Sound, kterou držitel Nobelovy ceny za literaturu Rudyard Kipling nazval osmým divem světa. Rozhodně stojí za to udělat si sem jednodenní výlet. Z temných mořských vod se zdvihají příkré útesy. Velké převýšení spolu s vydatnými dešti tvoří ideální kombinaci pro vznik vodopádových kaskád – některé soustavy vodopádů svou délkou přesahují jeden kilometr. Přírodní krásy si lze v této části Nového Zélandu vychutnat jak z nebe, tak ze souše nebo z vodní hladiny. Ani mořský svět vám nezůstane skryt. K jeho objevování slouží návštěvníkům podmořská observatoř v Harrison Cove.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Prodlužte si léto a nachytejte poslední sluneční paprsky s cestovní kanceláří Delfín travel! Vydejte se s námi na Mar Menor, kde se nacházejí jedny z nejkrásnějších bahenních lázní pod širým nebem. Rozlehlá laguna se slanou vodou je světově proslulá díky výskytu léčivého bahna a také pohodové a příjemné atmosféře.

Využijte jedinečné možnosti odpočinout si u laguny, která je právem nazývána španělským „Mrtvým mořem”. Pod širým nebem si zde můžete dopřávat bahenní kúry kdykoli během dovolené. Bahno z laguny Mar Menor pomáhá při řadě kožních chorob a příznivé účinky má i při léčbě revmatismu, artrózy nebo alergií. Využijte posledních podzimních termínů, které se rychle plní!

Související témata:

Výběr článků

Načítám