Hlavní obsah

Nejslavnější filmová místa v Thajsku: Nevěřte všemu, co na plátně vidíte

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Idylické pláže, exotické džungle a dostupnost majestátních slonů dělají z Thajského království ideální místo pro výrobu hollywoodských filmů. Výhodou jsou také relativně nízké náklady na natáčení. Podívejte se, co všechno dokáže Thajsko „zahrát“.

Foto: shutterstock.com

Vápencové skály, průzračné moře, bělostná pláž a samozřejmě Leonardo DiCaprio. Nejslavnější scény filmu Pláž se natáčely v zátoce Maya.

Článek

Ostrov Jamese Bonda

Devátá bondovka Muž se zlatou zbraní (1974) v titulní roli s Rogerem Moorem proslavila záliv Phang Nga Bay. Ve filmu agent s povolením zabíjet nejdříve pronásleduje svého úhlavního nepřítele Francisca Scaramangu v automobilové honičce v ulicích Bangkoku a poté na tradiční dřevěné lodi, long-tailu, v městských kanálech.

Nakonec James Bond odhalí tajný úkryt nepřítele na čínském tropickém ostrově, kterým je ve skutečnosti Khao Ping Kan, ostrov v jižním Thajsku, dnes známý jako ostrov Jamese Bonda. Leží v zátoce Phang Nga Bay, kam se lze během chvilky dostat lodí z Phuketu. Symbolem místa se stala impozantní vápencová skála jménem Ko Ta Pu čnící z vody do výšky 20 metrů. Ve slavném filmu je popsaná jako „skála ve tvaru houby“.

Foto: shutterstock.com

x

Proslulé filmové pláže

Jaký film se vám vybaví, když se řekne opuštěný thajský ostrov? Nejspíš ten, kde Leonardo DiCaprio skáče z obřího útesu do zpěněného tyrkysu a vydává se objevit utajený Ráj na zemi.

Film Pláž (2000) se natáčel na ostrově Ko Phi Phi Leh v Andamanském moři v jižním Thajsku. Kromě scény se skokem z útesu, která se odehrává v národním parku Khao Yai v centrální části země.

Foto: shutterstock.com

x

Zajímavostí je, že ve filmové mapě je místo, kam míří Richard (Leo DiCaprio) a jeho dva přátelé za dobrodružstvím, vyznačeno jako Ko Samui, což je ovšem ve skutečnosti další známý ostrov, ležící u západního pobřeží Thajska.

Pohlednicí souostroví Ko Phi Phi (celkem šest ostrovů) a celého Thajska se díky filmu Pláž stala zátoka Maya, odkud pocházejí slavné záběry. Proudí k ní stovky turistů denně. Proto je nejlepší vyrazit sem v deštivé sezóně (červenec–listopad), kdy se Andamanským ostrovům mnoho turistů vyhýbá.

Foto: shutterstock.com

x

Asi hodinu cesty severně od letiště v Phuketu se nachází pláž Nai Yang, kde oblečená skočila do moře hlavní hrdinka komedie Bridget Jones: S rozumem v koncích (2004). Na rozdíl od zátoky Maya ale není tahle rustikálně vyhlížející pláž každodenně obléhaná turisty. Najdete tu příjemnou pohodu ve vlnách a útulné plážové bary obložené bambusem pro večerní lenošení u skleničky Piña Colady.

Foto: shutterstock.com

x

Vietnam nebo Thajsko, to je jedno

Jedním z mnoha filmů o válečných událostech ve Vietnamu a traumatu amerických vojáků je Lovec jelenů (1978). Drama s hvězdným obsazením (Robert de Niro, Meryl Streep, Christopher Walken) získalo pět Oscarů, a ačkoli se jeho děj zčásti odehrává ve Vietnamu, záběry z filmového Ho Chi Min City (původním názvem Saigon) ve skutečnosti pocházejí z Thajska.

Objevuje se zde nechvalně známý most v provincii Kanchanaburi, který byl využíván japonskými vojáky jako železniční spoj za druhé světové války a při jehož stavbě zahynulo přes 100 000 lidí. Možná si teď vzpomenete na další slavný film, Most přes řeku Kwai. Ten byl naopak, ačkoli místem jeho děje je Thajsko, paradoxně natáčen na Srí Lance.

Foto: shutterstock.com

x

Ve filmu Lovec jelenů můžete obdivovat jedno z nejúžasnějších míst Thajska, národní park Sai Yok (v provincii Kanchanaburi), a bangkokskou čtvrť Patpong, která je centrem bouřlivého nočního života a ve filmu supluje čtvrť červených luceren ve vietnamském Saigonu.

Foto: shutterstock.com

x

Thajsko – kontroverzní ráj filmařů

Dalšími snímky, které se zrodily v thajských městech i přírodních sceneriích, jsou například komedie Dobré ráno, Vietname s Robinem Williamsem v hlavní roli (ano, opět zde místo sousední země zaskakuje Thajsko) anebo Pařba v Bangkoku, která zobrazuje většinu stereotypů, na které v hlavním městě můžete či nemusíte narazit.

Foto: shutterstock.com

x

Mnoho filmů, mimo jiné i samotná slavná Pláž, ve skutečnosti pobouřilo thajskou vládu anebo ochránce přírody kvůli kontroverzním proměnám krajiny, které filmaři provedli pro větší atraktivitu natáčecích míst. Filmoví hrdinové nicméně přilákali do pohádkových destinací tisíce turistů z celého světa, a tak přispívají k celkovým výnosům z cestovního ruchu země.

Inzertní sdělení:

Perla Andamanského moře

Začněte rok 2018 netradičně a v teple! Zanechte zimu, plískanice i smog na chvíli doma a odleťte s cestovní kanceláří Delfín travel do Thajska.

Najdete tu nejen jedny z nejkrásnějších pláží světa, ale i jedinečnou asijskou kulturu a neobyčejně krásnou přírodu. Domů se pak vrátíte odpočinutí, prohřátí sluncem a plní výjimečných zážitků.

Až do 31. 8. 2017 zaplatíte za zájezd (za osobu) pouze minimální zálohu ve výši 7 000 Kč.

Související témata:

Výběr článků

Načítám