Hlavní obsah

Líbánky nebo rovnou svatební slib? Mauricius je ráj všech zamilovaných

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kteří vyrůstali v bývalém Československu, znali Mauricius jen díky slavné známce. Dnes se na tento ostrov v Indickém oceánu jen 20 stupňů od rovníku běžně létá na dovolenou. Je to také oblíbená „svatební“ destinace, místo, kde se mohou dva lidé rozhodnout pro společnou cestu životem. Není špatné začít tuto pouť v ráji.

Foto: shutterstock.com

Zájem o svatby na pohádkovém ostrově Mauricius stoupá. Svůj velký den zde chtějí zažít stovky snoubenců z celého světa.

Článek

Jste dámy a stihnete svou posvatební cestu podniknout do šesti měsíců od sňatku? Pak máte u společnosti Air Mauritius při odletu z Vídně nárok na 20% slevu z ceny letenky. Podobně, jako když se přímo na ostrově vezmete… Na tamních plážích se uzavírají stovky manželství a to platí i pro našince. Hotely nabízejí takovým dvojicím ubytování levnější až o 50 %. Ale pozor! Z tropického chomoutu na rozdíl od jiných snových destinací, jako je třeba Bali či Thajsko, jen tak nevyklouznete. Svatba uskutečněná na Mauriciu či Seychelách je legálně uznávaná zahraničními matrikami, tedy i matrikou České republiky.

Foto: shutterstock.com

Vítejte v ráji

Z okénka letadla, které vás za nějakých jedenáct hodin přenese na druhý konec světa, vidíte nejprve jen všeobjímající modř. Obloha se slévá s horizontem oceánu, ze kterého náhle vystoupí ostrov připomínající kapku. Chvíli se třpytivě leskne, než dostane díky bujné vegetaci nazelenalý nádech, a to už se blíží přistání. Hned na letištní ploše člověka ovane hřejivé teplo.

Foto: shutterstock.com

Ještě chvíli vydržte, cesta k hotelu nemůže trvat dlouho – ze severu na jih měří Mauricius 58 kilometrů, z východu na západ ještě o 11 kilometrů méně. Vstříc novým zážitkům však vyrazíte v protisměru po druhé straně vozovky. Jako v Británii.

Pelmel jazyků a vyznání

Možná vás na recepci osloví nejprve francouzsky. Při vašem tázavém pohledu ale přejdou do angličtiny, i když se budou mezi sebou domlouvat kreolsky. Řeč zvaná morysien je směsicí francouzštiny, španělštiny, portugalštiny a bůhvíčeho ještě.

Foto: shutterstock.com

Tyto jazyky se prolínají ostrovem volně a bezproblémově jako milión dvě stě tisíc obyvatel s dvěma milióny turistů, kteří ročně Mauricius navštíví. Díky převaze Indů, kteří tam byli dovezeni po napoleonských válkách jako „levná pracovní síla“, převažují hinduisté a jejich barevné chrámy. Ale po cestě uvidíte i kostely a mešity. Sami ostrované žijí i přes odlišná vyznání ve výjimečné toleranci, umění snášenlivosti se učí snad už na základní škole. A dobře z toho profitují… Například nemine týden, aby něco společně neslavili.

Foto: shutterstock.com

Vaše sny zde berou vážně

Indický rukopis se přenesl i na zenový design hotelů. Nevládnou jim výstřelky z chromu a skla, to spíš dřevo, kůže, kámen a… voda. V bazénech, které mnohdy neslouží ani ke koupání, ale jen jako estetický doplněk, se zrcadlí palmy a čas udávají mraky putující v odlescích po hladině. Úslužný personál se řídí pravidly, ze kterých vystupuje slovo „rozmazlovat“.

Foto: shutterstock.com

Nezáleží na tom, zda bydlíte ve čtyřhvězdičkovém penziónu anebo v nejluxusnějším šestihvězdičkovém resortu Royal Palm. Tam čeká na hosty i dopisní papír s jejich jménem natištěným „zlatým“ inkoustem. Odpoledne vás očistí ájurvédskou technikou pančakarma a večer zapálí vonné tyčinky, které obestoupí prostor ložnice jako duchové dobra a zapudí případné nejistoty i komáry.

„Vaše sny bereme vážně“ je mottem hotelové skupiny Beachcomber s historií už od roku 1952. Jako nejstarší řetězec na ostrově provozuje hned osm unikátních resortů. Přídavné jméno „nejstarší“ má v tomto případě kladnou hodnotu, komplexy navazují na nejkrásnější pláže jihozápadu Mauricia. Také západní pobřeží je dobře chráněno před větrem. Užijete si tam klidné moře, a kdo holduje potápění, uvidí pod hladinou fascinující svět korálových útesů.

Foto: shutterstock.com

Oficiálně, a přece beze svědků

Nadprůměrný počet zamilovaných párů, a to nejen mladých, ale i starších, k Mauriciu patří. Nabízí totiž bezpečí a poklid na hony vzdálený přetechnizované Americe a uspěchané Evropě. Nic se nevyrovná okamžikům na pláži při západu slunce. A vyslovit „YES, I DO“ pod palmami je jednodušší, než by se zdálo. V Čechách existuje několik specializovaných kanceláří, které zařizují všechny formality. Potřebují jen kopie pasů a přeložené rodné listy (notářsky ověřený soudní překlad vychází zhruba na 700 Kč za stranu), originály si vezmete s sebou.

Foto: shutterstock.com

Hotelová svatební koordinátorka se postará o zbytek, počínaje správnou kyticí přes fotografa až po úpravu vlasů. Obřady trvají 30 až 50 minut, a pokud s sebou nechcete brát svědky, agentura zařídí i ty. Jejich jména se do oddacího listu ani neuvádějí. Největším „oříškem“ tak je rozhodnutí, zda nezapomenutelný okamžik situovat na pláž, či do palmového háje. A zda mají tu romantiku osvětlovat svíčky, pochodně, nebo jen hvězdy.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

I když se léto teprve hlásí o slovo, myslete s předstihem na zimu. Cestovní kancelář Delfín travel má pro vás nové termíny poznávacích zájezdů do Thajska na zimu 2018. Užijte si jedny z nejkrásnějších pláží světa a poznejte tu pravou krásu asijské kultury.

Poznání i relax, přesně taková bude vaše vysněná dovolená v Thajsku. Nemusíte mít strach z dlouhého letu, na palubě letadla společnosti Emirates se o vás totiž skvěle postarají. Vydejte se s námi za svým asijským dobrodružstvím!

Související témata:

Výběr článků

Načítám