Hlavní obsah

Kunming – okouzlující město věčného jara

Novinky, Tomáš Procházka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrakodrapy moderního centra dokonale kontrastují s upravenými zahradami městských parků. V nose vás šimrá vůně jara po celý rok, a budete-li mít štěstí, okouzlí vás stovky rozkvetlých třešní, které k čínskému Kunmingu patří, stejně jako mohutné hory zahalené bílými mraky nedaleko za městem.

Foto: shutterstock.com

Kunming je město plné zahrad a udržovaných parků.

Článek

Kunming, přezdívaný také „město věčného jara“, je hlavním – a s více než šesti milióny obyvatel také nejlidnatějším – městem celé provincie Yunnan. I přesto, že leží spíše v tropickém podnebném pásu, příliš se v něm neohřejete. Vyrostlo totiž v nadmořské výšce zhruba 2000 metrů a své poloze zřejmě vděčí i za to, že je zde v porovnání s jinými čínskými velkoměsty o poznání čistší, svěží vzduch.

Foto: shutterstock.com

Slavné skalní věže mají svůj příběh

Většina návštěvníků, kteří do Kunmingu zavítají, se jede podívat na 90 kilometrů vzdálený Shilin neboli „Kamenný les“. U západních turistů není tolik populární jako u Číňanů, kteří úchvatné dílo přírody přímo zbožňují. Od roku 2007 je rozsáhlý skalní labyrint chráněnou památkou UNESCO a za návštěvu opravdu stojí. Zajímavé jsou také příběhy, které se k místu vážou. Mnoho roztodivných skalních útvarů má zdánlivě lidskou či zvířecí podobu, a tak není divu, že je „les“ opředený různými legendami. Nejznámější z nich je o dívce jménem Ashima, která raději zkameněla, než aby se provdala za zlého zámožného muže.

Foto: shutterstock.com

Místní speciality nejsou pro každého

Na návštěvu obrovské krasové oblasti vám bude pohodlně stačit jednodenní výlet a ještě týž večer si už zase můžete pochutnávat na kunmingských specialitách. Jednou z nejzajímavějších je fermentované tofu. Pokud máte rádi olomoucké tvarůžky, mohl by vám tento místní pokrm chutnat. V opačném případě ho minimálně ucítíte na desítky metrů daleko a raději se mu vyhněte obloukem.

Foto: shutterstock.com

Klidně strávený večer po náročném výletu můžete zakončit posezením nad šálkem čaje pu-erh. Tento vyloženě yunnanský skvost ale také není pro každého. Někteří lidé si stěžují na jeho zvláštní, zemitou až lehce trpkou chuť. Čaj se připravuje podle speciální receptury a fermentuje se pod zemí. Čím starší a více „uleželý“ čaj je, tím více za něj zaplatíte. Jeho cena roste s věkem – podobně jako u dobrého vína.

Foto: shutterstock.com

Asi nejhezčím prostředím, kde v centru města můžete strávit odpoledne či večer příjemnou procházkou, je park Zeleného jezera. Nabízí různé možnosti vyžití, od klasicky stráveného odpoledne v tradiční čajovně po aktivní cvičení společně s místními obyvateli, kteří se tu stejně jako v jiných čínských městských parcích baví sportem.

Foto: shutterstock.com

Rozmanitost Kunmingu vás nutí zůstat

Hornaté okolí Kunmingu je charakteristické svou různorodostí, setkáte se zde s desítkami čínských národnostních menšin. Kdo chce jejich zvyky poznat na vlastní kůži, navštíví etnologicko-kulturní centrum vzdálené přibližně 10 kilometrů z centra Kunmingu. V tomto centru vám představí zvyklosti, architekturu a další kulturní aspekty života všech 26 yunnanských menšin.

Pokud raději dáváte přednost procházce v přírodě kombinované s návštěvou mnoha taoistických chrámů, nejlépe na dosah města, nezklame vás úžasný výhled na jezero Dianchi z mohutně se zvedajících Západních hor. Až do výše 2511 m n. m. můžete vystoupat po cestičkách a chodníčcích vedoucích trasami s úžasnými panoramatickými výhledy. K úpatí hor navíc pohodlně jezdí městský autobus, takže se nemusíte obávat, že se ve změti čínských znaků ztratíte. Stačí jednou přestoupit a dojet až na konečnou zastávku přibližně 14 kilometrů od centra Kunmingu a dále již pokračovat po svých.

Foto: shutterstock.com

Kromě toho všeho je i město samo o sobě zajímavou zastávkou, kde se několik dní rozhodně nebudete nudit. Ať už jsou to perfektně upravené, čisté městské parky plné aktivních Číňanů, nebo zapadlé uličky, kde se mísí vůně orientálního koření linoucí se z pouličních vývařoven, možností zábavy ve městě je mnoho. Navíc se Kunming stává metropolí moderních „západních“ trendů, takže kdyby se vám zastesklo po dobrém vychlazeném pivu, máte na výběr desítky malých pivovarů, kde vaří vlastní pivo minimálně srovnatelné s českou kvalitou.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

V zemi, kde se snoubí vysoká pohoří, vyprahlé pouště i zářivě zelená rýžová pole, se nachází kolébka těch nejstarších civilizací. Poznejte s cestovní kanceláří Delfín travel historické památky, nad nimiž se tají dech celému světu. A i když se dějiny pomalu dostávají do pozadí a ustupují supermoderním městům a proskleným mrakodrapům, ukrývá Čína stále úžasná tajemství, která do zapomnění jen tak neupadnou.

Vydejte se s námi proti proudu času a objevte stále živoucí tradice a kulturu země, která si po staletí udržuje svůj jedinečný charakter.

Využijte naši speciální akci! Při koupi zájezdu do 25. 1. 2018 zaplatíte zálohu pouze 5000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám