Hlavní obsah

Dobrého nepálí na Srí Lance neplatí. Tamní jídlo neuhasíte ani vodou

Novinky, Adéla Skřivánková pro Delfín travel

Jaké nejpálivější jídlo jste kdy snědli? Na Srí Lance na něj budete s láskou vzpomínat. Nejde o to, jestli je tamní jídlo pálivé, ale jak moc. O škále můžete přemýšlet, zatímco si budete jazyk máčet v jogurtu, nebo zajídat rýží. Voda požár v ústech výjimečně neuhasí. Jakmile ale počáteční šok překonáte, srílanské jídlo si zamilujete.

Foto: shutterstock.com

Pokud vám jídlo na Srí Lance zachutná, můžete si domů kromě klasických suvenýrů dovézt i zdejší koření. Najdete ho doslova na každém kroku.

Článek

Curry, curry a zase curry

Nejtypičtějším pokrmem je rice & curry neboli rýže a kari. Rýže se od té, kterou známe, tolik neliší, ale kari není žluté koření s vůní daleké Indie. Na Srí Lance se tak označuje pikantní zelenina, maso nebo ryby podávané v malých mističkách či naservírované na jednom talíři právě s bílou rýží. Přílohou bývají i rýžové nudle, často ve smažené úpravě. Většinou nechybí ani porce uvařené čočky, jak jinak než s ostrým kořením.

Foto: shutterstock.com

Stupeň pikantnosti je pro turisty většinou mimo jejich dosavadní zkušenost, a tak se doporučuje, abyste si v restauraci v prvních dnech pobytu výslovně objednali „no spicy“, v překladu „nepálivé“. To znamená, že na stůl dostanete jídlo natolik pikantní, aby to vaše chuťové pohárky dokázaly snést.

Zatoužíte-li na Srí Lance po pořádném steaku, máte smůlu. K rýži a kari se nejčastěji podává kuře, potom kuře… a pak zase kuře. Pravda, významnou část jídelníčku zdejších obyvatel tvoří také ryby a mořské plody. Díky tomu, že Srí Lanka je poměrně malý ostrov, vždy je najdete čerstvé. Jako dezert si můžete dát sladký chléb, mléčný pudink nebo rýži vařenou v mléce. Při výběru pečiva si ale dávejte dobrý pozor, často je plněné pikantní náplní.

Foto: shutterstock.com

Na příbor zapomeňte

Jídlo se jí na Srí Lance rukama. Prsty nejdříve smícháte rýži a omáčku a poté si palcem nahrnete na první dva články prstů připravenou směs a opět palcem si ji pak shrnete do pusy. Z rukou si tak vytváříte malé lopatičky. Místní totiž věří, že kovové příbory ovlivňují chuť jídla. Nepropadejte však panice. Ruce si vždy můžete umýt v umyvadle či v mističce s vodou, nebo si vyžádat alespoň lžíci. V turistických oblastech pro vyjevené cestovatele vždy nějaký příbor, byť plastový, najdou.

Foto: shutterstock.com

Hříšně dobré ovoce

Opravdovou místní delikatesou je ovoce. V sezóně si vybíráte z nepřeberného množství druhů, jejichž názvy jste v životě neslyšeli. Ochutnat můžete nejen typický ananas, mango, avokádo a samozřejmě banány různých velikostí a stupňů sladkosti, ale také pro Evropany ne příliš známý rambutan, mangostinu, dřevěná jablka, jambu či durian.

Foto: shutterstock.com

V takzvaných fruit barech vám připraví lahodné smoothie z jakéhokoli čerstvého ovoce za pár srílanských rupií. Zkoušet můžete různé ovocné variace a snad nikdy neuděláte chybu. Ovoce je velmi sladké, až přezrálé. Pro Evropany zvyklé na zelené banány může být exploze fruktózy překvapením. Nezapomeňte říct, že koktejl chcete bez soli. Právě tou se snaží ostrované sladkost alespoň trochu eliminovat.

Foto: shutterstock.com

Ke Srí Lance neodmyslitelně patří kokosový ořech. Kokosy, které vám přímo na místě osekají mačetou, prodávají na každém rohu za směšnou částku a jejich osvěžující šťávu si tak můžete vychutnávat do sytosti. Jen pozor, kokosový nápoj má projímavé účinky a zdejší turecké záchody jsou o něco méně příjemným zážitkem.

Foto: shutterstock.com

Čaj nejen o páté

Při návštěvě tohoto krásného ostrova, kde dosud najdete slony v divoké přírodě a korálový útes patřící do národního parku, nemůžete vynechat ochutnávku pravého cejlonského čaje. Čajové plantáže vás uchvátí svou sytě zelenou barvou, nad pečlivými sběračkami čajových lístků budete uctivě pokyvovat hlavou a silný černý čaj vás omámí svou jemnou citrusovou chutí a výrazným aroma. Srí Lanka patří v pěstování čaje k naprosté špičce – je jeho čtvrtým největším producentem na světě. Ačkoli je cejlonský čaj lahodný sám o sobě, místní jej pijí s velkým množstvím cukru a mléka.

Foto: shutterstock.com

Voda na Srí Lance není pitná. I když je nutností kupovat si vodu balenou, doporučuje se takzvaně „vypálit červa“ kvalitním alkoholem. Pokud si z domova nevezete vlastní slivovici, ochutnat můžete palmové víno toddy nebo lihovinu arak. Anebo si zkrátka dát hrst chilli.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel objevit exotická místa, o kterých celý život sníte. Srí Lanka otevírá své dveře do pozemského ráje a vy máte šanci do nich vstoupit. Nekonečně dlouhé čajové plantáže září do dáli svou sytě zelenou barvou a přírodní rezervace jsou plné exotických druhů zvířat.

Na závěr poznávacího okruhu vás čeká  zasloužený relax v 4* resortu přímo na pláži. Dopřejte si odpočinek i poznání na Srí Lance a přesvědčte se, proč se tomuto nádhernému ostrovu přezdívá „Perla Indického oceánu”.

Související témata:

Výběr článků

Načítám