Hlavní obsah

Peruánská senzace: Zlatý poklad Pána ze Sipánu

Novinky, PhDr. Eva Farfánová Barriosová pro Delfín travel

Sipán je malá peruánská vesnička u města Chiclaya. Žila si poklidným životem a nikdy ničím nevynikala – a pak se před třiceti lety postarala rovnou o senzaci století.

Foto: shutterstock.com

Západ slunce nad městem Chiclaya. Jen kousek odtud učinili archeologové před třiceti lety objev století.

Článek

Vesnička Sipán v údolí řeky Lambayeque, skoro 800 kilometrů severně od hlavního města Limy, je stejná jako desítky okolních vesnic – obklopená plantážemi cukrové třtiny, mezi kterými se jako žluté hliněné kopce zvedají pyramidy postavené starými Peruánci skoro před dvěma tisíci lety. Jednoho dne ale přišli archeologové a začali zkoumat malou umělou vyvýšeninu přímo u velké pyramidy.

Foto: shutterstock.com

Nikdo nečekal, že by v roce 1987 mohli udělat největší objev století na celém americkém kontinentu. Našli totiž neporušený hrob velekněze a zároveň vládce tohoto údolí, kterého pojmenovali Pán ze Sipánu. Hrob měl tak bohatý, že mu mnozí začali říkat americký Tutanchamon.

Foto: shutterstock.com

Archeologové byli rychlejší než vykradači hrobek

Tento asi pětatřicetiletý muž, vládce národa Močiků, byl pochován okolo roku 270 v pět metrů dlouhé, pět metrů široké a čtyři metry hluboké pohřební komoře. Ležel v rakvi z rákosu přikryté drahými látkami.

Byl vybaven mnoha šperky, emblémy a obleky ze zlata, stříbra, zlacené mědi a polodrahokamů, které symbolizovaly jeho moc a postavení. Na hlavě měl zlatou čelenku a na prsou náprsník z velkých burských oříšků, deset zlatých na pravé straně a deset stříbrných na levé. V pravé ruce držel zlaté žezlo zakončené obrácenou pyramidou, na které bylo zobrazeno obětování zajatců, a v levé stříbrné žezlo a jeden zlatý a jeden stříbrný prut.

Foto: shutterstock.com

Hrobka zůstala po dlouhá staletí dokonale skryta. Nevydrancovali ji ani španělští dobyvatelé ani zloději. Pánovi ze Sipánu tak na rozdíl od mnoha egyptských panovníků zůstal jeho poklad v celé kráse. Posmrtnou výbavu doplňovaly zlaté a stříbrné ceremoniální nože, řehtačky ze zlata, miniaturní soupravy zbraní, další zlaté a stříbrné náhrdelníky, náprsníky z korálků a mušlí a spousta dalších nádherných věcí.

Všechny kovové předměty byly vyrobené s nesmírným vkusem a představují vrchol metalurgického umění své doby. Ukazují také náboženské symboly, které dovolují rekonstruovat sociální strukturu, náboženské myšlení a úroveň technologického rozvoje Močiků.

Na poslední cestu dostal zlato i doprovod

Vládce ale neodešel na onen svět sám. Doprovázelo ho osm lidí: tři mladé ženy, dva muži, malý chlapec a v horní části komory strážce a dozorce. V tomto hrůzném doprovodu nechyběly ani dvě lamy a pes. Nyní Pán ze Sipánu odpočívá ve městě Lambayeque, v muzeu ve tvaru pyramidy postaveném jenom pro něj. Návštěvníci spatří všechny předměty z jeho hrobky, ale co je hlavní, mohou se podívat do tváře tohoto dávného vládce.

Foto: shutterstock.com

Zažijte s cestovní kanceláří Delfín travel tajuplný svět dávných civilizací, jejichž stopy přežívají v Peru dodnes. Poznáte moderní i historickou tvář hlavního města Limy, v nejhlubším kaňonu světa Colca budete pozorovat andské kondory nebo se budete plavit po jezeře Titicaca.

Jedinečná cesta vám poodhalí roušku tajemství, která nám zanechaly civilizace před námi. Fascinující město Inků Machu Picchu nebo záhadné obrazce na planině Nazca čekají jen na to, až je objevíte. Průvodkyní našeho poznávacího zájezdu bude odbornice na slovo vzatá – archeoložka Eva Farfánová Barriosová, která v Peru vedla několik archeologických výzkumů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám