Hlavní obsah

Na Srí Lance zažijete horké chvilky i mrazení v zádech

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Srí Lanka, perla Indického oceánu, byla i pro slavné cestovatele Zikmunda a Hanzelku pomyslným rájem bez andělů. Ostrov nedaleko rovníku jim učaroval natolik, že se na něj vydali hned dvakrát (a kdyby mohli, vrátili by se víckrát). Ani vám nebude jedna návštěva stačit, abyste se dosyta nabažili všech jeho krás.

Foto: shutterstock.com

Srí Lanka je také nazývána perlou Indického oceánu. Každý, kdo tento pozemský ráj navštívil, bude s tímto přirovnáním určitě souhlasit.

Článek

Ačkoli můžete bývalý britský Ceylon díky rozměrům odpovídajícím zhruba České republice snadno procestovat křížem krážem, uspěchat by to bylo zbytečné. Ostatně i čas tam ubíhá pomaleji, líně jako napůl zcukernatělý med. To dává cestovatelům možnost vychutnat si naplno všechny exotické vůně – kvetoucí vanilku, zázvor, hřebíček, pepř, třeba i lesklé čajové lístky pomačkané v dlani – a nechat si kousek tohoto úžasného místa jako překvapení pro další návštěvu.

Foto: shutterstock.com

Lze se za ni pomodlit nebo poprosit několika milodary, sochy Buddhy a hinduistické stúpy jsou rozeseté po ostrově na každém kroku. Plných 85 % obyvatel z 22miliónové populace je buddhistického či hinduistického vyznání, mírumilovných náboženství, která se přátelsky a vřele mísí. Věřící se navíc potkávají i na stejných poutních místech, mezi které patří například Adamova hora.

Foto: shutterstock.com

Naboso a beze slov

Vrcholek Adamovy hory připomíná z dálky žraločí zub a vypíná se do výšky 2242 metrů. Ačkoli výstup trvá několik dlouhých hodin, absolvuje ho měsíc co měsíc až 250 000 lidí – turistů i věřících poutníků. Ti kráčejí často naboso, namísto oblečení jen sarong uvázaný kolem pasu. A to je sotva deset stupňů!

Foto: shutterstock.com

Co je nutí stoupat po 520 příkrých schodech za tmy rozjasněné jen občasným zábleskem zářivky tak, aby dosáhli vrcholku před východem slunce? Nejen úžasný pohled, kdy se trojúhelníkový tvar Adamovy hory promítne do ploché mlžné krajiny, ale i kamenná stopa velikosti 1,5 × 0,7 metru, o jejímž božském původu nikdo nepochybuje. Zout si boty a vstoupit tam naboso, je v profukujícím ránu na ledovém kameni zážitek, po kterém zamrzají slova v ústech.

Našinec to vyřeší pár loky slivovice, místní si dají palmovou pálenku arak. Všichni dohromady se při sestupu nechají nalákat stánkaři na světlé pivo Lion.

Foto: shutterstock.com

Není safari jako safari

Ve svahilštině znamená slovo safari dlouhá cesta, pouť bělochů do Afriky. Britové ho začali používat i pro lovecké výlety, aby se později ustálilo na cestě do přírody s cílem pozorovat divoká zvířata. A téhle kratochvíle se můžete zúčastnit i na Srí Lance. Pokud jste absolvovali něco podobného v Africe, na zdejší safari se vyzbrojte nejen fotoaparátem, ale i jistým nadhledem.

Foto: shutterstock.com

Tady na ostrově nemůžete čekat obrovská stáda žiraf, gazel, onyxů či antilop. Zahlédnete asi jen divoká prasata, velké želvy, a když budete mít štěstí, tak odpočívající leopardy. A samozřejmě slony. Jenže ti vám po pár dnech pobytu připadnou už naprosto samozřejmí. Postávají před chrámy, pomáhají vesničanům na poli, pravidelně brzdí dopravu.

Foto: shutterstock.com

Soustřeďte se proto hlavně na ten samotný zážitek – divokou jízdu v otevřeném džípu, vlasy povlávající ve větru, šimrající doteky paprsků slunce a na okolní krajinu, tolik jinou než u nás. V roce 2016 navštívilo Srí Lanku téměř dva milióny turistů. Do nejznámějších národních parků Yala a Wilpattu však zamířilo jen na 400 000 lidí. Věčná škoda… Na ostrově žije na 80 druhů savců a 180 druhů plazů a obojživelníků, z nichž je 101 endemických. Mějte tak oči otevřené.

Foto: shutterstock.com

Don't worry, eat curry

Návrat do městečka Kandy ve středu ostrova je požehnáním už jen v tom slova smyslu, že ze sebe konečně smyjete prach „off-roadového“ poznávání. Navíc je dřívější hlavní město doslova gastronomickým mikrokosmem.

Kolem poledne se jeho ulice mění v jednu velkou pouliční restauraci s bezpočtem stánků nabízejících rýži a (více či méně) pikantní kari balené do ranního vydání novin. Čerstvé zprávy jsou prý tou nejpikantnější přílohou k obědu, žertují místní. Pokrmy připravují nad otevřeným ohněm v kameninových nádobách, ze kterých se pak hned jedí, samozřejmě prsty. Používá se výhradně pravá ruka, kdy do dlaně naberete rýži, sežmouláte ji s omáčkou a palcem ji posunete do úst.

Foto: shutterstock.com

Výraz kari přitom neznamená jen koření, ale celý pokrm. Tamilsky to je vlastně ragú, tedy kousky masa, ryby či zeleniny pomáčené v omáčce. Existuje kari bílé, černé a červené. Chuť toho prvního zvýrazňuje kokosové mléko, černé je obarvené praženým kořením a to nachově rudé vychází z velkého množství čili papriček. Na Srí Lance si prostě můžete vybrat, kam se vydáte a co budete poznávat i na co se právě cítí vaše chuťové buňky.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Zažijte Srí Lanku na vlastní kůži! Poznáte rozlehlé čajovníkové plantáže, divokou přírodu i posvátné chrámy zapsané na seznamu UNESCO. Vydáte se do místního národního parku, kde se setkáte s ohroženými druhy zvířat, chybět nebude ani koupání ve vlnách Indického oceánu.

Užijte si jedinečnou dovolenou v pozemském ráji s cestovní kanceláří Delfín travel! Poznáte s námi krásy této exotické asijské země, a navíc si i skvěle odpočinete na okouzlujících písčitých plážích.

Související témata:

Výběr článků

Načítám