Hlavní obsah

Tři důvody, proč navštívit brazilskou Bahíu: Šťastné město, Diamantové hory a tajemné rituály

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Brazilský stát Bahía je jednou z nejrozmanitějších částí země. Tradice vycházejí z afrických kořenů a mísí se s koloniálními vlivy a divokým latinskoamerickým temperamentem.

Foto: shutterstock.com

Těmto dámám jejich latinskoamerický temperament nelze upřít.

Článek

Nedivte se, až uprostřed ulic hlavního města Salvadoru narazíte na procesí tančících postav, jejichž barva kůže hrdě kontrastuje s andělsky bílým volným oděvem.

Foto: shutterstock.com

Salvadorský karneval, konaný na konci února, byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako největší oslava v ulicích na světě. Nekončícího defilé se každý rok účastní na dva milióny brazilských i zahraničních turistů. Během sedmi dní se zde představí stovky tanečních a hudebních skupin reprezentujících tradiční sambu i méně známé folklorní tance severovýchodu Brazílie.

Hlavní město jako střet civilizací

Na severovýchodě Brazílie, mezi Atlantským oceánem a Zátokou všech svatých (Bahía de Todos os Santos), se nachází poloostrov, jenž hostí třetí největší město země, Salvador. Už jeho název, v překladu Spasitel, napovídá hodně o jeho důležitosti. Je významným přístavem a centrem obchodu. Býval hlavním městem portugalské kolonie a díky své strategické poloze také místem setkávání kultur. Střet nativních, evropských a afrických vlivů dodává městu unikátní nádech dodnes.

Foto: shutterstock.com

.

Barvy šťastného města

Nejen pro antropology je hemžení v centru Salvadoru velkou podívanou. I vás upoutá nevšední krása zdejších obyvatel – potomci Brazilců s africkými či evropskými předky mají velmi tmavou pleť a modré nebo zelené oči. Ženy nosí vlasy uvázané ve vysokých a do vedra praktických turbanech všech barev.

Foto: shutterstock.com

Pravý jihoamerický mumraj zažijete na téměř pět kilometrů dlouhé ulici Avenida 7 de Setembro, která objímá kostely, hotely i muzea. Tady na vás budou pokřikovat prodavači bižuterie, ovoce i falšované elektroniky a vy se nestačíte ohlížet po rozmanitém zboží. Živoucí tepna propojuje novou a starou část města.

Historické centrum Pelourinho je pro svou jedinečnou architekturu zařazeno na seznam UNESCO. Barevné koloniální budovy krásně kontrastují s šedivými dlážděnými chodníky a kamennými zdmi. Tu a tam potkáte partičku kluků nacvičujících tradiční brazilské umění capoeira, které spojuje bojové sporty a tanec.

Foto: shutterstock.com

Salvadoru se přezdívá Capital da Alegría, město radosti. Snad díky jeho obyvatelům, kteří šíří nakažlivý úsměv široko daleko. Bahíjci jsou na svůj smíšený původ patřičně pyšní, a pokud se s nějakým seznámíte, rád a vášnivě vám popíše historii města i celého státu svýma očima. A jestli si tu a tam něco přibarví? To nevadí, vždyť je to tak poutavé vyprávění!

Diamantové hory jsou okouzlující po celý rok

Z tepajícího hlavního města se vydejte obdivovat magickou přírodu severovýchodu Brazílie. Perla státu Bahía, národní park Chapada Diamantina (Diamantové hory), se nachází 400 kilometrů od Salvadoru.

Foto: shutterstock.com

Unikátní koktejl přírodních krás zahrnuje prales, hory, romantická údolí, vodopády, nádherné jeskyně i miniaturní říčky. Atrakcí je Cachoeira da Fumaça, nejvyšší vodopád Brazílie. Je tak vysoký, že voda z něj nikdy nedopadne na zem – silou větru se ve vzduchu vypaří. Zatímco mravenečníci a jaguáři žijící v národním parku se oku návštěvníků většinou úspěšně skrývají, spatřit (a uslyšet) množství barevných kolibříků a dalšího ptactva není obtížné.

Foto: shutterstock.com

Další lákadlo – vyhlášená gastronomie

Stejně rozmanitá jako přírodní krásy je také exotická afrobrazilská gastronomie. Pokrmy Bahíi jsou pikantní, připravované se speciální směsí koření. Pokud sem zavítáte, určitě si jako suvenýr pár balíčků odvezte domů. Typicky silná vůně rozpáleného oleje z palmy dendê vás přiláká k pojízdným stánkům, které nabízejí nejtradičnější bahíjský pokrm acarajé. Jedná se o rozkrojený karbanátek z fazolového těsta plněný krevetami a pikantní omáčkou. Připravuje se v hlubokých cínových nádobách a je to opravdová pochoutka.

Foto: shutterstock.com

Další neodmyslitelnou hvězdou bahíjské kuchyně je palačinka, nebo chcete-li tortilla jménem tapioca. Pokrm se pro jednoduchost své přípravy rozšířil po celé Brazílii a jako rychlé jídlo do ruky si ho zamilovali hlavně věčně spěchající Paulistanos (obyvatelé města São Paula). Na bahíjských plážích můžete tapioku ochutnat v její ryzí podobě – palačinka ze škrobu manioku jedlého se plní vším, na co si vzpomenete: sýrem, sušeným masem nebo na sladko tradičním karamelem doce de leite a kolečky banánu.

Foto: shutterstock.com

A když už jsme u popisu místní gastronomie, nemůžeme opomenout kokosy. Jsou všude. V horku vás osvěží čerstvá kokosová voda, kterou si vychutnáte brčkem přímo z kokosu, a to za cenu pár reálů.

Foto: shutterstock.com

Husté kokosové mléko dodává typickou chuť při přípravě pálivých polévek a rybích vývarů. A pokud máte chuť na něco sladkého, dejte si maličký dezert cocada. Jsou to krájené krychličky vytvořené ze směsi čerstvého strouhaného kokosu, cukru a kondenzovaného mléka.

Tajemné rituály náboženství candomblé

Typickým rysem bahíjské kultury je afrobrazilské náboženství candomblé vycházející z animismu. Jeho základem je uctívání bohů nazývaných Orishás. Při rituálech se používá speciální svatý jazyk a tančí se a zpívá za zvuku bubnů atabaque. Ačkoli bylo candomblé katolickou církví zakázáno a v některých oblastech je považováno za nelegální, hlásí se k němu zhruba tři milióny Brazilců a jen v Salvadoru a okolí se rituálů pravidelně či příležitostně účastní tisíce příznivců.

Foto: shutterstock.com

Inhzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do jedné z nejkrásnějších zemí Latinské Ameriky. Projedete přes pohoří s aktivními sopkami, jako je Popocatépetl, krajinou kaktusů a kaňonů až do oblasti úrodných údolí.

Prohlédnete si honosná koloniální města z dob španělské nadvlády i prosté vesničky indiánů. Navštívíte archeologické památky světového významu, jako je Teotihuacán či Chichen Itzá. Na závěr si užijete bělostného písku na plážích poloostrova Yucatán a komfortu 4* resortu s programem ALL INCLUSIVE.

● ● ● ●

Srí Lanka je jedinečné místo této planety, a proto bývá přezdívaná jako Perla Indického oceánu.

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na 15ti denní poznávací zájezd a objevte její nekonečné čajovníkové plantáže, srdečné úsměvy zdejších obyvatel, posvátné chrámy zapsané v UNESCO či ohrožené druhy zvířat žijící v rezervaci Yala.

Na závěr poznávacího okruhu vás čeká odpočinek v 4* resortu přímo na pláži.

Zažijete Srí Lanku tím, čím je – jedinečným rájem na Zemi.

Související témata:

Výběr článků

Načítám