Hlavní obsah

Údolí smrti: Brána do jiného světa

Novinky, Pavel Dobrovský pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty přesahující 40 stupňů, nekonečné pouště a nikde ani živáčka… To nezní jako ideální prázdninová destinace. Nenechte se ale mýlit, kalifornské Údolí smrti skrývá za pekelnou maskou přírodní i historické skvosty.

Foto: shutterstock.com

Pohled na zvlněné svahy Údolí smrti ze Zabriskie Point.

Článek

Především je dobré vědět, že i když to zní krásně indiánsky, Údolí smrti není původním názvem propadliny mezi horskými hřebeny Panamit a Amargosy. Tu podle jedné teorie nazýval místní kmen timbišských Šošonů Zapálenou zemí. Teprve hledači zlata a tinkalu si v polovině 19. století vymysleli název Údolí smrti. Možná proto, že jich tu 13 zemřelo. Vy se ale podobného osudu obávat nemusíte, Údolí smrti je dobře přístupné ze všech stran a silnice vás pohodlně dovedou ke všem důležitým místům.

Foto: shutterstock.com

Highway 190 crossing Panamint Valley in Death Valley National Park

O teplotní rekordy tu není nouze

Když už z vozu vystoupíte, rozhodně byste neměli chodit bosky. Indiáni to s tou Zapálenou zemí mysleli vážně. Celoroční rozžhavenost potvrzuje historicky nejvyšší naměřená teplota 56,7 °C. Rekordu bylo dosaženo před více než sto lety v usedlosti zvané Furnace Creek. Údaj je některými vědci zpochybňován, nicméně platí, že v létě rtuť na teploměru běžně olizuje čtyřicítku. Ve stínu. Nezapomeňte si proto s sebou vzít spoustu vody, opalovací krém a slamák!

Foto: shutterstock.com

Death Valley Borax Mine Site

Nikde jinde než právě ve shluku domků Furnace Creek na vás tak silně nedýchne doba pionýrů a prospektorů z 19. století. Muzeum věnované minerálnímu bohatství údolí předvádí v domě z roku 1883 boraxové (tinkalové) krystaly, kvůli kterým sem jezdili lidé ze široka a daleka.

Uvidíte i staré dřevěné vozy, které odolávají zubu času i slunci. Pakliže bude počasí laskavé, neváhejte a vydejte se hlouběji po stopách místního těžařství. Trasa čínských dělníků vás dovede až ke kaňonu Mustard. Jeho oranžové skály se nejlépe fotí při západu slunce.

Foto: shutterstock.com

DEATH VALLEY, USA - MAY 23,2015 - The Harmony Borax Works is located in Death Valley at Furnace Creek Springs.It is located within Death Valley

Svérázné místo přitahuje umělce a filmaře

Pouhých dvacet minut od Furnace Creek leží nejnižší bod ve Spojených státech. Solná pánev Badwater Basin je položena 86 metrů pod hladinou moře (pro srovnání, naše nejhlubší přehrada Orlík má –74 metrů) a připomíná jinou planetu.

Foto: shutterstock.com

Death Valley National Park in California.

Těšte se na fantastické fotky! O pláni pokryté solnými krystaly byste rozhodně neřekli, že sedí na jedné z největších amerických zvodní (místě, kde se akumuluje podzemní voda). Vodu tu skutečně i najdete, ale pozor! Pramen je tak bohatý na minerály, až je jeho konzumace zdraví škodlivá.

Foto: shutterstock.com

The salt flats in Badwater Basin in Death Valley National Park. Badwater Basin in the lowest point in North America at 282 feet below sea level.

Komu by se už opékání v nízkých polohách nelíbilo, může se osvěžit mírným větrem cestou na vrchol Dante’s View (1669 m n. m.) anebo na zvlněné kopce Zabriskie Point. Připadají vám povědomé? Však jsou na obalu slavného alba The Joshua Tree od kapely U2. A když jsme u kultury, fanoušci Hvězdných válek musí povinně ze Zabriskie projít kaňonem zvaným Golden na dno údolí, protože právě tady se dotáčely pouštní záběry, které znají z Epizody IV.

Foto: shutterstock.com

DEATH VALLEY NATIONAL PARK, CAUSA - APRIL 4 2009 several unidentified nature photographers are shown at Zabriskie Point. Zabriskie Point is a famous landmark in Death Valley.

Na první pohled prázdné Údolí smrti je plné překvapení. Čekali byste tu operní dům? My také ne. A přitom uprostřed stojí opera Amargosa. Árie už v ní neuslyšíte, ale bohatě zdobený interiér sálu z vás vyrazí užaslé komorní „á“.

Foto: shutterstock.com

DEATH VALLEY JUNCTION, USA - JULY 17 inside the beautiful Amargosa Opera House painted by actor Martha Becket over years and still operated by her on July 17, 2008 Death Valley Junction, USA

V roce 1967 ho nechala v bývalém kulturním centru vystavět tanečnice Marta Becket. Měla prostý důvod. Při jedné z cest se jí poblíž porouchalo auto a do budovy ve španělském koloniálním stylu se na první pohled tak zamilovala, že ji musela koupit a zřídit v ní své vlastní divadlo, kde ještě donedávna vystupovala. Prostě takový typický americký příběh…

Záhada putujících kamenů vyřešena

Náš výlet ale u operního domu Amargosa neskončí. Vypravíme se ještě na legendární a opět pěkně horké místo – na „závodiště“. Auta byste tu ale hledali marně. Racetrack se mu říká proto, že se metrákové kameny přesunují na velké vzdálenosti po dně vyschlého jezera. Samy od sebe. Stopy, které za sebou zanechávají, vypadají, jako by závodily. Vědci nedávno zjistili, že kameny se hýbou pouze za specifických větrných podmínek po tenké ledové krustě, která vzápětí roztává. Voda se vsákne do země a na poušti zůstane brázda.

Foto: shutterstock.com

Sailing Rocks at Racetrack Playa, Death Vally National Park. Sailing Rocks leave trails on the Racetrack.

Cože, že tu mrzne? Nemá tu země hořet? To platí pouze ve dne a nejvíce v létě. Noční teploty v zimě skutečně dosahují až minusových hodnot, dokonce bylo naměřeno –9,4 °C. Rozdíly mezi dnem a nocí mohou být klidně přes patnáct stupňů. Proto přibalte i teplejší oblečení. Jestli je vaším cílem vyjít na vrchol Telescope (3366 m n. m.), který je krásně vidět z Furnace Creek, určitě nechoďte jen v sandálech, kraťasech a s půl litrem vody. Dokáže tu pěkně fučet!

Foto: shutterstock.com

Telescope Peak in the Panamint Range, highest point in Death Valley National Park, California. The peak is a popular mountain to climb even when covered in snow in winter.

Ostatně, kdo má v sobě dobrodružný motor, ten může celé Údolí smrti přejít pěšky. Měří 230 kilometrů. S dostatečnými zásobami a štěstím se to dá stihnout za jeden týden. Po cestě uvidíte indiánské petroglyfy, krátery anebo vodopády v okrajových částech. Zažijete trochu toho, co osadníci v 19. století. Drsnou americkou krajinu, jejíž podmanivé kouzlo si vás omotá kolem prstu. A jestli se vám nechce chodit, nezoufejte – vše se dá s přehledem objet autem či autobusem.

Inzertní sdělení:

NEW YORK. Vydejte se s Delfín travel poznat toto jedinečné velkoměsto, jeho ikony, legendární čtvrti a pulsující ulice v čele s 5th Avenue, kterou proslavil skvělý film Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburn v hlavní roli.

Nechte se okouzlit jeho nepopsatelnou atmosférou, kterou na vlastní kůži zažijete v rušných newyorských ulicích, jež jsou bez ustání křižovány proslulými žlutým taxíky.

● ● ● ● ●

Vypravte se s cestovní kanceláří Delfín travel na Divoký západ obdivovat životem překypující velkoměsta v čele s Los Angeles, nakouknout pod pokličku mistrů filmového umění v Universal Studios či zkusit štěstí v některém z vyhlášených kasin v Las Vegas.

Zároveň poznáte rozlehlost a neuvěřitelnou rozmanitost místní krajiny, kterou zde v němém úžasu objevovali již první osadníci. Nevynecháte Grand Canyon ani dechberoucí Monument Valley a spoustu dalších jedinečných přírodních parků.

Výběr článků

Načítám