Hlavní obsah

Thajsko, láska na první pohled

Novinky, Lenka Rejfířová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování je nejlepší životní investice. Výlet do Thajska je potom investicí královskou, protože nabízí vše, co od nezapomenutelné cesty očekáváte: bílé pláže, divoké hlavní město, exotické jídlo a pohostinnost místních obyvatel.

Foto: shutterstock.com

Thajsko je pro nás exotické asi úplně vším. Ale pokud si ho zamilujete, čeká vás láska na celý život.

Článek

Thajsko je země, kde se východní kultura setkává se západní, je to nekonečná party na ulici s odpočinkem na plážích. Není těžké se do něj bláznivě zamilovat. Vůně citrónů a arašídů se v teplém vzduchu mísí s přepáleným kokosovým olejem, na kterém se smaží thajské palačinky roti, a čas plyne pomalu na ostrovech a rychle ve městech.

Foto: shutterstock.com

Street food v Thajsku je pro nás Evropany pojem. I na ulici se tu najíte prostě královsky.

Luxus i romantika na jižních ostrovech

Na thajských ostrovech se můžete ubytovat v luxusních hotelových resortech se stylovými vilami a pavilóny, lázněmi, bohatým wellness a dokonalým servisem. Ale ne každého lákají lehátka u bazénu, když všude kolem je tyrkysové moře. Romantické duše proto mohou zvolit druhou možnost a bydlet přímo na pláži – v útulných malých bungalovech vystavěných doslova pár kroků od moře. Při pozorování východu slunce ze schodů svého dočasného domova lehce zapomenete na honosnou hotelovou snídani.

Foto: shutterstock.com

Bungalovy u pláže si oblíbili hlavně romantici a nenároční cestovatelé.

A nepřijdete ani o ten nejlepší relaxační zážitek. „Tai masáááž, tai masáááž…,“ lákají Thajky v ulicích i ze zastřešených dřevěných salónů na pláži. Nemusíte se bát služeb poskytovaných mimo hotelové resorty, masáž je kvalitní i v malých centrech poblíž pláže a sympatické masérky nabízejí slevu. Bez návštěvy thajské masáže rozhodně z Thajska neodjíždějte!

Foto: shutterstock.com

Thajské masáže jsou velmi účinné. Pří své návštěvě Thajská je určitě musíte vyzkoušet.

Bangkok – bláznivá metropole

Pokud si zbytek Thajska zamilujete na první pohled, Bangkok nejspíš až na druhý. Nejdřív vás přes nos uhodí typický odér připomínající něco mezi prádelnou a velmi zralým ovocem. Teplo a vlhko vás přivítají ve městě s chaotickou dopravou a davy spěchajících sem a tam. Bangkok má jedinečnou atmosféru, nenechte se tedy odradit prvními dojmy a dejte mu šanci.

Foto: shutterstock.com

Typický mumraj na ulici Khao San Road, které se často říká ulice baťůžkářů.

Při prohlídce metropole se vám budou na každém kroku nabízet řidiči tuk-tuků, barevných tříkolek se zastřešeným vozíkem pro dva až čtyři cestující. Cestu tímto ikonickým taxíkem jihovýchodní Asie si raději rozmyslete. Často uvízne v dopravní zácpě, protože nemá samostatný jízdní pruh jako klasické taxi. Motorizované rikši se navíc zplodinami podílejí na nechvalně známém znečištění hlavního města (zápach pohonných hmot budete cítit koneckonců i jako pasažéři). V neposlední řadě mají řidiči přehnaně vysoké ceny a mnohdy nejsou ochotni o částce smlouvat.

Foto: shutterstock.com

Jízda tuk-tukem může být v Bangkoku velmi náročná a určitě nepatří k nejlevnějším možnostem cestování.

Jeden příklad za všechny: za cestu z centra města na trh Taling Chan jsme za dvě osoby zaplatili (i se smlouváním) 150 bahtů. Zpět jsme jeli klasickým taxíkem (říká se mu taxi-meter) za 70 bahtů – tedy za méně než polovinu ceny.

Pokud chcete vyzkoušet místní bangkockou dopravu, cestujte lodí – je to zábavné a levné. Na rozdíl od tuk-tuků, které jsou určeny turistům, se tady nalodíte společně s místními. Po říčních kanálech se dostanete i k historickým atrakcím Bangkoku, jako je například impozantní Wat Arun – Chrám úsvitu.

Foto: shutterstock.com

Wat Arun - Chrám úsvitu, je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Bangkoku. Vydejte se k němu levně a netradičně dřevěnou loďkou.

Houpavá snídaně na plovoucím trhu

Zážitkem pro chuťové pohárky i objektivy fotoaparátů jsou dopolední plovoucí trhy poblíž Bangkoku. Půldenní výlet za houpavou snídaní se vám bude líbit – přímo z dřevěné loďky tu ochutnáte šťavnaté ovoce i pro Thajsko tolik typické špízy z mořských plodů nebo lívance na sladko i na slano připravované v páře. Platíte za pronájem lodičky i za jídlo, ale stojí to za to.

Foto: shutterstock.com

Ten pravý Bangkok. Plovoucí trhy patří k místum, které nelze nenavštívit.

Plovoucí trhy bývají otevřené pouze o víkendech. Nejslavnějším (ale také nejnabitějším) je Damnoen Saduak Market, vzdálený hodinu a půl od Bangkoku. Tady pořídíte fotky plné barev s exotickou atmosférou. Můžete sem vyrazit s některou z místních cestovních kanceláří, budete ale muset vstát v brzkých ranních hodinách, protože trh se rychle naplní turisty a zboží mizí jako mávnutím palmového listu.

Foto: shutterstock.com

O čerstvosti nabízeného ovoce a zeleniny nemůže být nejmenších pochyb.

Dalším plovoucím marketem, na který se dostanete autobusem nebo taxíkem po vlastní ose, je Taling Chan jen 12 km od centra města. Tento trh je o poznání skromnější a množství lodiček omezené. Jeho součástí je ale také pevné tržiště, kde seženete suvenýry nebo thajské kulinářské ingredience levněji než v ostatních nákupních střediscích.

Inzertní sdělení:

Vydejte se do Thajska s cestovní kanceláří Delfín travel. Zažijete Bangkok bez příkras, takový, jaký opravdu je. Poznáte luxusní čtvrti, světoznámé památky i každodenní prostý život jeho některých obyvatel.

Dále vás čeká cesta po jižních ostrovech, nádherné přírodě a pohádkových plážích.

Výběr článků

Načítám