Hlavní obsah

Ekvádorská Cuenca – ráj pro seniory

Novinky, Martin Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebná Cuenca, město ležící v Andách středního Ekvádoru, je opravdovou architektonickou perlou a zcela po právu patří mezi památky světového dědictví UNESCO. Lákadel ovšem nabízí mnohem víc, a tak se pro mnohé turisty stává druhým domovem.

Foto: shutterstock.com

Pohled na panorama ekvádorského města Cuenca

Článek

Cuenca byla založena Španěly v roce 1557. Historie města, jehož celý název zní Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca, ale sahá mnohem dále. Archeologické nálezy potvrdily osídlení již 8 000 let před naším letopočtem. Významnou roli mělo místo především v období incké říše, kdy zde vyrostlo velkolepé město Pumapungo. Jeho stále patrné základy jsou součástí rozsáhlé expozice Museo Banco Central, jednoho z mnoha muzeí a galerií ve městě.

Cuenca je zároveň i kulturním centrem Ekvádoru, žijí zde významní umělci a vědci nejen této jihoamerické země. Srdcem celého města je překrásné náměstí Parque Calderón s majestátní novogotickou katedrálou. O její úchvatný vzhled se přičinily také zlaté české ručičky, které vyrobily dlaždice pro tři majestátní kopule, jež jsou dnes nepřehlédnutelným symbolem města.

Foto: shutterstock.com

Novogotická katedrála v Cuence a její nepřehlédnutelné modré kopule.

Plány na důchod? Stěhování k rovníku

Jedinečnou krásu koloniálního města a bohatou kulturu oceňuje i uznávaný odborný časopis International Living – již několikrát vyhlásil Cuencu nejlepším místem na světě pro zahraniční seniory.

Foto: shutterstock.com

Jedinečná koloniální architektura zdejších domků láká ke koupi investory z Ameriky i Evropy.

Ti se sem stěhují především ze Spojených států a Kanady, ale stále častěji také z Evropy. Jedním z důvodů je ideální klima, které v nadmořské výšce kolem 2 500 metrů nad mořem zajišťuje v podstatě celoroční jaro s příjemnými teplotami do 25 stupňů. Bezesporu lákavé jsou i další důležité faktory jako vysoká bezpečnost, čistota města, kvalita služeb ve zdravotnictví a v neposlední řadě velmi příznivé ceny.

Foto: shutterstock.com

Pro Cunecu jsou typické květinové trhy. Tento se nachází na náměstí Plaza San Francisco.

Odpočívá se zde především aktivně

Okolí města nabízí spoustu aktivit v neporušené andské přírodě. Nedaleko se nachází národní park Cajas s více než 270 jezery a lagunami či nejvýznamnější incká památka Ekvádoru, pevnost Ingapirca.

Foto: shutterstock.com

Nejvýznamnější incká památka v Ekvádoru, pevnost Ingapirca, je od Cuency vzdálená asi 70 kilometrů.

Zážitkem také může být návštěva indiánských tržišť v okolních vesničkách, kde lze od místních zemědělců zakoupit nejrozmanitější, celoročně dostupnou zeleninu a ovoce.

Pohodové atmosféře města nahrává nejen dobrosrdečnost zdejších lidí, ale i fakt, že Cuenca je vzdálená pouze pár hodin jízdy autem či autobusem od pobřeží Tichého oceánu a písčitých pláží v atraktivních letoviscích. Obyvatelé Cuency tak často vyrážejí za vodními radovánkami a mohou si je užívat po celý rok, což je jedna z velkých výhod života blízko rovníku.

Foto: shutterstock.com

Přídrodní pláž v Los Frailes je oblíbeným víkendovým cílem nejen obyvatelů Cuency.

No posuďte sami, našli byste lepší místo, kde trávit svůj důchod?

Inzertní sdělení:

Ekvádor - nejrozmanitější země naší planety

Ekvádor je zemí, která si doposud zachovala svůj indiánský charakter. Na každém kroku budete fascinováni jeho panenskou přírodou a pestrostí všudypřítomných barev, které jakoby zrcadlily vřelou povahu místních obyvatel. Navíc objevíte i kouzlo zdejších koloniálních měst a starobylých inckých památek. Vydejte se na poznávací zájezd Putování na rovníku s cestovní kanceláří Delfín travel.

Výběr článků

Načítám